Metabolizmayı Hızlandırabilir Miyiz?

Söz konusu kilo vermek için yapılan diyetler olduğunda, her zaman metabolizmadan bahsedilir ancak pek çok insan bunun ne anlama geldiğini bilmeyebilir. Peki, metabolizmamızı belirleyen şey nedir ve kilo vermek için metabolizmamızı hızlandırmamız mümkün müdür?
Metabolizmayı Hızlandırabilir Miyiz?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Yavaş bir metabolizma, vücudun düzgün bir şekilde çalışmasına yeterli olmayacak düzeyde enerji üretir. Metabolizma yapımızı değiştirmek mümkün olmasa da, beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek metabolizmayı hızlandırmak mümkündür. Bu, yaşam kalitesinde olumlu gelişmeler sağlar. Okumaya devam edin!

Metabolizma nedir?

Metabolizma, yiyeceklerden gelen besin maddelerini özümsemek için vücutta oluşan kimyasal bir tepkidir. Sindirim sistemi tarafından harekete geçirilir ve besinleri özümsemekten ve vücudun işleyişi için gerekli olan enerjiye dönüştürmekten sorumludur.

Metabolizma, iki tamamlayıcı sürece bölünebilir:

  • Anabolizma, hücre büyümesi ve dokuların gelişimi ve korunması.
  • Katabolizma, karmaşık molekülleri özümseyerek ve vücut ısısını ayarlayarak vücudun ihtiyacı olan enerjiyi üretir.

İdeal olan, bu süreçlerden ikisinin de dengede olmasıdır. Denge, kişinin kilosu üzerinde etki sahibi olan günlük yakılan kalori miktarını düzenleyen şeydir.  Diğer faktörlere ek olarak yiyecekler, yaşam tarzı, yaş, cinsiyet ve genler, metabolizmanın bu iki süreci gerçekleştirme hızını belirler.

Yavaş metabolizma, vücut işleyişinin gerçekleşmesi için gerekli olan enerjiyi daha az miktarda üretir. Geri kalanlar ise dokularda yağ olarak depolanır. Genellikle, e rkeklerin metabolizması kadınlarınkinden daha hızlıdır. Bu nedenle, erkekler kadınlardan daha kolay kilo verir.

Doğuştan gelen metabolizmamızı kontrol edemesek de, bazı alışkanlıklar uygulayarak değişiklikler yapmak mümkündür. Sağlıklı beslenmenin, spor yapmanın ve uzmanlar tarafından verlen tavsiyeleri uygulamanın metabolizma üzerinde etkisi vardır.

Metabolizmayı hızlandırmak için ipuçları

Kahvaltı

Fazla kilolu insanların çoğunluğunun düzgün bir kahvaltı yapmadığı kanıtlanmıştır. Uyandıktan en geç bir saat sonra kahvaltı yapmak oldukça önemlidir.

Günün ilk öğünü, metabolizmanızı başlatmak ve vücudunuzu aktif tutmak için gereklidir. Sağlıklı bir kahvaltı yapmak, kuşluk vaktinde acıkmanızı da önleyecektir.

sağlıklı beslenmek

Protein tüketimi

Proteinler, metabolizmanın kalori işleme sürecini değiştirir. Proteinlerden alınan enerji, genellikle yağ değil kas olarak depolanır. Protein tüketimi, uzun süre tokluk sağlar bu nedenle hem kahvaltıya hem de akşam yemeğine protein dahil etmek gerekir.

Fiziksel egzersiz

Metabolizmayı aktif tutmak için sürekli egzersiz yapmak önemlidir. Kardiyovasküler ve güçlendirici egzersizler yapmaya çalışın. Kaslar çok fazla enerji ister bu nedenle egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Eğer spor salonuna gidemiyorsanız, başka yöntemler bulmaya çalışın. Bir diğer iyi seçenek ise, günde 30 dakika yürümek veya bisiklete binmektir. Öte yandan, hareketsiz yaşam tarzı metabolizma hızını azaltmaktadır.

“Metabolizma, yiyeceklerden gelen besin maddelerini özümsemek için vücutta oluşan kimyasal bir tepkidir.”

Metabolizmayı hızlandırmak için yeterli miktarda uyumak

Çok az uyumak, vücudun açlık sinyallerini yanlış yorumlamasına sebep olabilir. Ayrıca, uzun süre boyunca uyanık kalmak fazladan enerji harcanmasına yol açar.

Bu ihtiyacı karşılamak için daha fazla kalori gerekir. Bu nedenle metabolizmanın olumsuz etkilenmemesi için günde en az 8 saat uyumak önemlidir.

Vücut ısısını artıran yiyecekler tüketmek

Acı ve acılı baharatlar, vücut ısısını artırır. Vücut ısısındaki bu artış, daha fazla enerji kullanılması anlamına gelir. Enerji ihtiyacını karşılamak için vücut metabolizması yağ rezervlerini parçalamaya başlar.

Yeşil çayın yanı sıra, karabiber, zencefil ve kırmızı biber, vücudun yağ dokusunu azaltmasına yardımcı olan termojenik yiyeceklerdir. Bu yiyecekler aynı zamanda kilonuzu dengede tutmanıza yardımcı olur.

diyet yapmak

Katı diyetlerden kaçınmak

Bazıları, hipokalorik ve katı diyetlerin kilo vermeye yardımcı olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, vücudu doğru işleyişi için gerekli olan besin maddelerinden mahrum bırakmanın ters etkileri olabilir.

Çok katı bir diyet, sadece yorgunluğa ve açlığa sebep olur. Metabolizma, enerjiyi dokularda biriken yağlardan değil kaslardan almaya başlar. Dengeyi kurabilmek için, vücut daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyacaktır ve metabolizma yavaşlayacaktır.

Son olarak, protein ve kompleks karbonhidratlar içeren dengeli bir beslenme programı metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur ve kalori yakımını hızlandırır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chungchunlam SMS., Henare SJ., Ganesh S., Moughan PJ., Effects of whey proteín and its tweo major protein components on satiety and food intake in normal weight women. Physiol Behav, 2017. 175: 113-118.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.