Emzirme Dönemine Uygun 5 Bitki Çayı ve Faydaları

Bebeğinizi emzirirken yediğiniz ve içtiğiniz her şeye çok dikkat etmeniz gerekir. Çünkü aldığınız tüm besin maddeleri sütünüz aracılığıyla doğrudan bebeğinizi de etkiler. Eğer çay seviyorsanız, bu tür içeceklerin emzirme dönemi için uygun olduğunu ve hatta sağlığınıza olumlu etkileri olacağını bilmeniz faydalı olacaktır.
Emzirme Dönemine Uygun 5 Bitki Çayı ve Faydaları

Son Güncelleme: 20 Mayıs, 2019

Emzirme döneminde hangi tür çayların uygun olduğunu bilmek anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Çünkü hem bu süreçte hem de hamilelik boyunca su tüketimi, hem anne ve hem de bebek için oldukça kritik bir konudur. Doğru içeceklerin tüketimi sayesinde annenin gerektiği kadar su tüketimi de sağlanmış olacaktır.

Hepimizin bildiği gibi yeterli ve doğru bir biçimde su tüketimi vücudun hayati fonksiyonlarının düzgün bir biçimde işleyerek gelişmesi için son derece önemlidir. Bazı kadınlar su içme konusunda birtakım zorluklar yaşarlar. Bu sorun, özellikle plasentanın büyüyerek idrar torbası üzerinde baskı yapmaya başlaması ile daha da belirgin bir hal alır.

Susuzluk yaşamadan gün içerisinde yeterli miktarda su tüketiminin alternatif bir yöntemi, çeşitli bitki çaylarının tüketilmesidir. Özellikle emzirme döneminde hangi tür çayların tavsiye edilenler arasında olduğunu bilmek ister misiniz?

Emzirme Dönemine Uygun Bitki Çayları ve Sağladıkları Avantajlar

Bir anne olarak aşırı miktarda çay tüketmeniz uygun olmayacaktır. Ayrıca bitki çaylarını içmeden önce demleme süresini çok uzun tutmamak gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın. Çünkü çayı fazla bekletmek, içeriğinin aşırı derecede yoğunlaşmasına neden olur. Aşağıda vereceğimiz listede, emzirme döneminde en güvenli biçimde tüketeceğiniz çaylarla ilgili detayları bulacaksınız.

Kekik Çayı

Bu bitki sindirim sistemi için faydalı özelliklere sahiptir. Bağırsak spazmları, gaz problemleri ve karın ağrısı gibi sorunlarla savaşarak sindirimin rahatlamasına yardımcı olur. Benzer biçimde, ülser ve yaraların iyileşme sürecine katkıda bulunması nedeniyle de tavsiye edilen bir çaydır.

Kekik, zengin demir içeriği sayesinde anemi sorunlarının tedavisinde de oldukça etkili bir bitkidir. Kekik çayı rahatlatıcı bir etkiye sahip olması nedeniyle uykuya yol açma konusunda da oldukça önemli bir içecektir. Aynı zamanda kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olduğundan, hafızanın güçlenmesi ve baş ağrılarının giderilmesi için de çok faydalı özellikleri bulunmaktadır.

Kekik çayı hazırlamak için sadece bir çay kaşığı kurutulmuş kekiği bir kupaya ya da bardağa koyun. Daha sonra üzerine kaynamış su ekleyin ve 5 dakika süre ile demlenmesini bekleyin. Eğer tadı hoşunuza gitmezse, çayı tatlandırmak için bir miktar bal ekleyebilir ve üzerine birkaç damla limon sıkabilirsiniz.

Kuşburnu Çayı

İçinde barındırdığı C, B1, B2 ve K vitaminleri sayesinde emzirme dönemi için uygun çaylardan bir diğeri de kuşburnu çayıdır. Hem hamilelik döneminde hem de doğum sonrası emzirme döneminde grip, soğuk algınlığı ya da ateş gibi sağlık sorunları ile savaşmak için ideal bir içecektir. Bunlara ek olarak, kanamayı durdurucu nitelikte özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle, ishal vakalarının tedavisi için de tavsiye edilen bir çay olma özelliği taşır.

Kuşburnu çayı hazırlanması oldukça kolay bir çaydır. Kaynamış suyu bir kupa ya da bardağa doldurun. Üzerine bir tutam taze ya da kurutulmuş kuşburnu ekleyin. Daha sonra çayı yaklaşık 4 dakika süresince demlenmeye bırakın. Bu süre sonunda kuşburnu çayınız içime hazır hale gelecektir.

Zencefil Çayı

Bebeğinizi emzirdiğiniz süreçte eğer soğuk algınlığına yakalanırsanız kendinize zencefil ve bal kullanarak güzel bir çay hazırlayabilirsiniz. Zencefil, öksürme de dahil olmak üzere pek çok solunum yolu problemi ile mücadelede faydalı bir bitkidir. Bal ise boğazdaki ağrı ya da grip benzeri semptomları rahatlatıcı bir rol oynamaktadır.

Zencefil

Bunlara ek olarak, zencefil ve bal karışımı annenin süt üretimini artırıcı özelliğe sahiptir. Bu basit fakat çok önemli özelliği sayesinde zencefil çayının emzirme dönemindeki kadınlar için iyi bir seçenek olduğunun altını çizmek gerekir.

Zencefil çayı hazırlamak için dört bardak kadar su kaynatın. Daha sonra kaynamış suyun içine bir miktar doğranmış zencefil ilave edin ve 20 dakikadan daha uzun süre kaynamaya bırakın. Bu süre sonunda yarım limon sıkıp üzerine bir miktar bal ekleyin. Zencefil çayınız artık içime hazır hale gelmiş demektir.

Papatya Çayı

Bitki çayları içinde papatya çayının klasik ve oldukça iyi bilinen bir yeri vardır. Günün her saatinde içmeye uygun olan papatya çayının şüphesiz en fazla öne çıkan özelliği, sakinleştirici ve sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahip olmasıdır.

Bu çok bilinen özelliğine ek olarak papatya, sindirimin rahatlaması, baş ağrısının azalması ve idrar söktürücü olarak faydalı bir bitkidir. Ayrıca antispazmodik (sinir  nöbetlerini teskin eden) ve anti-inflamatuar (enfeksiyon giderici) özelliklere de sahip olduğunun altını çizmek gerekir. Papatya bitkisi, düşük toksik yapısı nedeniyle normal miktarlarda tüketilmesi halinde emzirme döneminde anne sütü için herhangi bir risk teşkil etmez.

Melisa Çayı

Melisa bitkisi, bebeklerde görülen sancıların tedavisi için yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Normal miktarlarda tüketilmek koşuluyla, midede biriken gaz, anksiyete bozukluğu, uykusuzluk ve karın ağrısı gibi şikayetleri gidermek için ideal bir çay seçeneğidir. Flavonoid (P vitaminine benzeyen ve kanamaya karşı kullanılabilen bir madde) ve tanen (meşe palamudu kabuğundan çıkarılan, kas liflerini büzücü bir madde) kaynağı olan melisa yaprağı, ishal ve gastroenterit (mide ve bağırsak iltihabı) sorunlarına karşı da oldukça yararlı bir bitkidir.

“Yeterli ve doğru bir biçimde su tüketimi vücudun hayati fonksiyonlarının düzgün bir biçimde işleyerek gelişmesi için son derece önemlidir. Ancak buna karşın, bazı kadınlar su içme konusunda birtakım zorluklar yaşarlar.”

Annenin İhtiyacına Göre Bitki Çayı

Yukarıda sıraladığımız klasik bitki çaylarına ek olarak, emzirme dönemi için kendi ihtiyacınıza göre şu seçenekleri de değerlendirebilirsiniz:

Rahatlatıcı Çaylar

Üzerinizdeki gerginliği ve sinirli hali atarak rahatlamak için kedi otu, yeşil limon ya da şerbetçi otundan yapılmış bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Bu formüller, emzirme döneminde herhangi bir olumsuz etki bırakmaz ve gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Enerji Veren Çaylar

Kuşdili ve adaçayı, gün içinde ufaklığın ihtiyaçlarına koşuştururken harcadığınız enerjinizi yeniden kazanmanız için oldukça faydalı birer seçenek durumundadırlar.

Limonlu çay içen kadın

Sindirim Sorunları İçin Bitki Çayı Önerileri

Meyan kökü bitkisinin enfeksiyon giderici özellikleri, aşırı mide sıvısı üretimini önleyici bir etki yaratmaktadır. Bu yüzden meyan kökü çayı enfeksiyon oluşumu ve ülser sorunlarının tedavisi açısından tüketilmesi tavsiye edilen bir içecektir.

Kilo vermek amacıyla içilebilecek bitki çayları bağlamında, kırk kilit otu, yeşil çay, guarana ya da ananas sapı idrar söktürücü özellikleri ile ön plana çıkan bitkiler arasında bulunmaktadır. Bu tür çaylar toksinlerin atılması ve metabolizmanın hızlandırılmasına katkıda bulunarak hızlı bir biçimde kalori yakmaya yardımcı olurlar.

Yukarıda sizlere sunduğumuz bilgiler ışığında günlük beslenme düzeninize küçük bir parantez açabilir ve herhangi bir endişe taşımadan emzirme dönemi için uygun bu bitki çaylarının keyfini çıkarabilirsiniz. Emzirme döneminde bu bitki çaylarını keyifle tüketeceğinize eminiz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bumrungpert A, Somboonpanyakul P, Pavadhgul P, Thaninthranon S. Effects of Fenugreek, Ginger, and Turmeric Supplementation on Human Milk Volume and Nutrient Content in Breastfeeding Mothers: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. Breastfeed Med. 2018 Nov 9.
  • Budzynska K, Gardner ZE, Low Dog T, Gardiner P. Complementary, holistic, and integrative medicine: advice for clinicians on herbs and breastfeeding. Pediatr Rev. 2013 Aug;34(8):343-52; quiz 352-3.
  • Budzynska K, Gardner ZE, Dugoua JJ, Low Dog T, Gardiner P. Systematic review of breastfeeding and herbs. Breastfeed Med. 2012 Dec;7(6):489-503.
  • Khan TM, Wu DB, Dolzhenko AV. Effectiveness of fenugreek as a galactagogue: A network meta-analysis. Phytother Res. 2018 Mar;32(3):402-412.
  • Klier CM, Schäfer MR, Schmid-Siegel B, Lenz G, Mannel M. St. John’s wort (Hypericum perforatum)–is it safe during breastfeeding? Pharmacopsychiatry. 2002 Jan;35(1):29-30.
  • Lee A, Minhas R, Matsuda N, Lam M, Ito S. The safety of St. John’s wort (Hypericum perforatum) during breastfeeding. J Clin Psychiatry. 2003 Aug;64(8):966-8.
  • Paritakul, P; Ruangrongmorakot, K; Laosooksathit, W; Suksamarnwong ; Puapornpong, P. The Effect of Ginger on Breast Milk Volume in the Early Postpartum Period: A Randomized, Double-Blind Controlled Trial. Breastfeed Med. 2016 Sep;11:361-5. doi: 10.1089/bfm.2016.0073. Epub 2016 Aug 9.
  • Srivastava, Ph.D. (Prof.J.K.Srivastava, Janmejai & P. N., Eswar Shankar & Gupta, Sanjay. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Molecular medicine reports. 3. 895-901. 10.3892/mmr.2010.377.
  • Pulido Acuña Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda Patricia de las Mercedes, Villamizar Gómez Licet. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index Enferm. 2012;  21( 4 ): 199-203. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962012000300005&lng=eshttp://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.