Emzirme Hakkında Sık Sorulan 7 Soru

Emzirme Hakkında Sık Sorulan 7 Soru

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2018

Bu makalede, emzirmeyle ilgili sık sorulan yedi sorudan oluşan bir listeyi cevaplarıyla birlikte sizlerle paylaşıyoruz.

Bebek emzirmek çok önemli bir sorumluluktur. Bebeğiniz göğüslerinize yalnızca beslenmek için değil, içgüdüsel olarak rahatlık, korunma, sıcaklık ve sevgi bulmak için de ihtiyaç duyar.

Çocuğunuza bunu sizden daha iyi kim verebilir ki?

Emzirmek bir sevgi eylemidir. Bebeğin hayatın bu erken aşamasında en çok ihtiyaç duyduğu şey, sizi her zaman yanında bulmaktır.

Birçok kadın bunun farkındadır. Ve artık uzmanlar, emzirmenin sadece çocuğu beslemek için değil, aynı zamanda onu sakinleştirip rahatlatmak için de en iyi şey olduğu konusunda hemfikirdirler.

Bununla birlikte, anne sütü ile ilgili birçok sorunuz olabilir. Bebeğinizi emzirme konusunda endişeleriniz olabilir ya da doğru şekilde yapamadığınızı düşünüyor olabilirsiniz.

İyi bir emzirme tekniği uygulamak her zaman kolay değildir. Neyse ki, çocuk doktorları, ebe ve hemşire gibi emzirme ile ilgili sorularınızı gidermenize yardımcı olabilecek uzmanlar var.

Bu sağlık uzmanları durumu değerlendirebilir ve pozisyonunuz ideal değilse bazı düzeltmeler yapabilir.

emzirme

Emzirme ile ilgili 7 yaygın soru… ve cevapları

Yeterince sütüm yok. Ne yapabilirim?

Birçok anne, bebeklerini doyurmak için yeterli miktarda süt üretemediklerini düşünür. Yanlış bir şey yaptıklarını ya da sütlerinin uygun olmadığını düşünürler.

Bununla birlikte bilim adamları, bazı özel durumlar hariç, her annenin bebeğinin ihtiyaç duyduğu miktarda sütü ürettiğini kanıtlamıştır.

Yapılması gereken, doğru emzirme tekniğini kullanarak bebeğinizin talebi üzerine onu beslemektir.

Bebeğinizi günde en az 8 kez emziriyorsanız, bu göğsünüzü kaplayan cilt dokusunu harekete geçirerek süt üretimi ile ilişkili hormonların çalışmasını sağlar. Bu özellikle ilk birkaç hafta boyunca önemlidir.

Emzirme tekniğimin doğru olup olmadığını nasıl bilebilirim?

Bu soruyu cevaplamak için, bebeğin ağzının meme başı ve çevresinin çoğunu kapladığı zaman doğru bir şekilde beslendiğini bilmek önemlidir. Bu sayede bebek, düzgün bir şekilde göğsünüze yapışır ve memeyi boşaltabilir.

Emme ile süt üretimi arasında yakın bir ilişki bulunur. Süt üretilmesi için memenin, bebeğin ağzı tarafından uyarılması gerekir.

Bebeğiniz ağzını tamamen açmazsa, verimli bir şekilde ememez. Aynı şey bebeğinizin dili bağlı olması durumunda da geçerlidir. Bu durumda, dili ağız tabanına bağlayan deri şeridi, normalden daha kısadır.

Bu, bebeğin doymasını sağlayacak yeterli sütü alamadığı için daha uzun bir süre boyunca emmesine neden olabilir.

Son olarak, uygun olmayan bir emzirme tekniği, her ikisi de oldukça acı verici olan ağrılı göğüslere ve meme ucu çatlaklarına yol açabilir. Bu sorunlardan herhangi birini fark ederseniz, bir profesyonele danışın.

Sütü bir pompa kullanarak sağmak iyi bir fikir midir?

Birçok anne, özellikle de bebeğini başkalarıyla birlikte bırakma ihtiyacı olanlar için bir göğüs pompası kullanmak iyi bir çözüm olabilir.

Sütün sağılması memelerinizi daha fazla süt üretmeye teşvik edebilir, bu iyi bir şeydir. Bununla birlikte, bebeğinizi bir biberonla beslemek, onları emzirirken aldıkları belirli uyaranlardan mahrum bırakabilir.

biberonla emzirme

Bebeğimin yeterince beslendiğini nasıl bilebilirim?

İlk 48 saat boyunca bebeğiniz kolostrumla beslenir. Bu sıvı, bağışıklık oluşmasına yardımcı olarak yaşamın ilk birkaç gününde yeni doğmuş bir bebeğin korunmasını sağlar. Bununla birlikte, çoğu kadın normal süt gelmeye başladığında aradaki farkı ayırt edemez.

Üçüncü günden itibaren bebeğiniz günde 8 kez beslenmeli ve 3 veya daha fazla bağırsak hareketi gerçekleştirmelidir. Durum buysa, bebeğinizin doğru beslendiğinden emin olabilirsiniz.

Bebeğim talep ettiği zaman emzirmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

Talep üzerine emzirmek, bebeğinizi o istediği zaman emzirmek anlamına gelir. Bunu yapmanın en iyi yolu; bebeğinizin parmaklarını emdiği, göğsünüzü aradığı veya bir ses çıkardığı zamanlarda göğüslerinizi ona sunmaktır.

Açlıktan ağlayana kadar beklemeyin.

Bebeğinizin bir memeyi tamamen boşaltması önemlidir. Bunun nedeni, gelen son sütun yağ ve kalori miktarının yüksek olmasıdır. Bebeğiniz hala açsa, her zaman diğer memeyi de sunabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brahm, P y Valdés, V. Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Rev Chil Pediatr. 2017; 88 (1): 7-14. DOI: 10.4067/S0370-41062017000100001
  • Blázquez, M. Ventajas de la lactancia materna. Medicina Naturista. 2000; (1): 44-49. ISSN: 1576-3080.
  • Morán M, Naveiro JC, Blanco E, Cabañeros I, Rodríguez M, Peral A. Prevalencia y duración de la lactancia materna. Influencia sobre el peso y la morbilidad. Nutr Hosp 2009; 24 (2): 213-217. 23.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.