Sütünüzü Doğru Şekilde Saklamanızı Sağlayacak Sırlar

Sütünüzü Doğru Şekilde Saklamanızı Sağlayacak Sırlar

Son Güncelleme: 23 Nisan, 2018

Biz anneler, hiç şüphesiz, çocuklarımızı emzirmenin sonsuz faydalar sağlayan bir sevgi eylemi olduğunu biliriz. Bu yüzden size kendi anne sütünüzü evde nasıl saklayacağınızı öğretmek istiyoruz.

Bir anne sütü bankası, kendi sağdığınız ve gelecekte kullanılmak üzere sakladığınız kendi sütünüzü ifade eder. Emzirme uzmanları tarafından önerilen bir uygulamadır.

Son on yılda, çeşitli ülkelerde buzdolabında anne sütünün nasıl saklanacağını öğrenmeye olan ilgi artmıştır. Bunun nedeni, birçok annenin doğumdan sonraki aylarda mesleki faaliyetlerine geri dönmeleridir. Ve bu artan bir eğilimdir.

Bir annenin ilk endişesi çocuğunu en iyi şekilde beslemektir. İş beslenmeye gelince, bebeklerimiz için emzirmekten daha iyi bir seçenek yoktur.

Ancak bazen emzirme arzumuza rağmen dışarıda yapmak zorunda olduğumuz bazı faaliyetler olur. Bazense buna yeterince zamanımız olmaz. Bu durumda, küçük bir planlama, bebeklerimize doğal anne sütü sağlama hedefine ulaşmamıza yardımcı olacak.

Anne sütü ne kadar süre saklanabilir?

bankta çocuğunu emziren anne

Bir anne sütü; vitaminler, yağlar ve bağışıklık sistemini güçlendiren maddelerce zengindir. Bu bileşenlerin hepsi çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için hep birlikte çalışır. Sütünüzü saklarken bu özelliklerin korunmasını garanti etmek önemlidir.

Anne sütünün kalitesini, oda sıcaklığında 7 saate kadar muhafaza edebileceğinizi bilmelisiniz.

Doğru şekilde dondurulmuş anne sütü ise 12 aya kadar saklanabilir.

Sütünüzün ertesi gün kullanılmasını istiyorsanız, onu buzdolabına koymalısınız. Anne sütü bir haftaya kadar buzdolabında güvenle saklanabilir.

Ancak, sütü yakın bir zamanda kullanacağınızı düşünmüyorsanız, onu dondurmanızı öneriyoruz. Sütü, 32°F (0°C) altındaki bir sıcaklıkta sakladığınızdan emin olun. Bu, sütünüzü 7-12 ay boyunca güvenle saklamanızı sağlayacaktır.

Muhtemelen, sütünüzün buzdolabında veya dondurucuda ne kadar kaldığını nasıl bileceğinizi soruyorsunuz. Endişelenmeyin. Saklama torbalarını veya kapları, sütünüzü sağdığınız tarihi yazarak etiketleyebilirsiniz. Bu, bebeğinize verdiğiniz sütün güvenli olduğundan emin olmanızı sağlayacaktır.

Anne sütü nasıl saklanmalıdır?

Eczanelerde 4 ila 8 onsluk (115-230 gram) anne sütü saklamak için üretilmiş küçük kaplar bulabilirsiniz. Bununla birlikte, eğer tasarruf etmek istiyorsanız, plastik veya cam kapları da kullanabilirsiniz. Kapların sterilize edildiğinden, içindeki gıdalara zarar vermediğinden ve hermetik olarak sızdırmaz olduğundan emin olun.

Sütünüzü saklamak için ipuçları

Anne sütü üretimini arttırmanın en iyi yolu, bebeğinizin sütünüzü kendisinin emmesini sağlamaktır. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle sütünüzü, çocuğunuzu emzirirken sağmanızı tavsiye ediyoruz.

Ama bu nasıl yapılır?

Düşündüğünüzden çok daha kolay. Yapmanız gereken tek şey, bir taraftan bebeğiniz emerken, göğüs pompanızı diğer göğsünüze bağlamaktır. Pompa manuel veya elektrikli olabilir.

Bu tekniği uygulamaya koyan anneler daha kısa zamanda daha çok miktarda süt alabileceğinizi iddia ediyorlar. Bebeğiniz uyurken sütünüzü pompalarsanız, aynı miktarda süt toplamak için çok daha fazla zamana ihtiyacınız olacaktır.

Ne kadar süt depolamalısınız?

Bu sizin günlük programınıza ve bebeğinizin ihtiyaçlarına bağlıdır. Yenidoğan bebekler her 2 veya 3 saatte bir beslenme eğilimindedir. Siz dışarıdayken de bebeğinizin buna aynı şekilde devam etmesi için yeterli sütü depoladığınızdan emin olmalısınız. Bebeğinizin her bir öğünde tükettiği miktar, yaşına ve isteğine bağlıdır.

Süt bankanızı ne zaman oluşturmaya başlamalısınız?

annesinin parmağını tutan bebek

Ne kadar erken o kadar iyi! Sütünüzü sağmak için yeterli zamana sahip olduğunuz en kısa sürede buna başlamalısınız. Bu, bebeğinizi bir başkasının bakımına bırakmak zorunda olduğunuz gün geldiğinde sizi rahatlatacaktır.

Bebeğinizi doğru bir şekilde beslemek için anne sütü bankanızın size en iyi destek olduğunu unutmayın.

En başından itibaren kendi anne sütü bankanızı oluşturmak mükemmel bir fikir olacaktır. Peki neden? Bebeğinizin ilk günlerinde, meme bezleriniz kolostrum adı verilen özel bir madde üretir.

Anne sütü uzmanları kolostrumun sıvı altın olduğunu iddia ederler. Bu sadece kolostrumun sarı olmasından dolayı değil, aynı zamanda sahip olduğu muhteşem özellikler nedeniyledir.

Örneğin, bazı enzimler ve lactobacillus acidophilus adlı bakteriyi içerir. Bu bileşenler bebeğinizin bağırsak sisteminin gelişimini güçlendirir. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırırlar.

Kolostrumu depolamak, bebeğinizin ilk soğuk algınlığı ve ateşiyle mücadele etmede size yardımcı olacaktır.

Yüksek antikor içeriği sayesinde kolostrum, enfeksiyonlara karşı bir antibiyotik görevi de görür. Ayrıca, bebeklerin ilk yıllarında yaşadıkları yaygın soğuk algınlığına karşı sanki bir aşı gibi etki eder.

Bebeğinizin doğumundan önce, anne sütü bankanızı oluşturmayı planlayın. Anne sütü bankanız, sizin en iyi müttefiğiniz olacaktır. Bebeğinize dünyadaki en iyi besin kaynağını vermekten zevk almayı da unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.