Ergenlik Çağındaki Çocuklarla Konuşmak İçin 7 Tavsiye

Ergenlik, inişli çıkışlı bir dönem olduğu için, bugünkü yazımızda ergenlik çağındaki çocuklarla konuşmak için etkili olacak tavsiyeler vereceğiz.
Ergenlik Çağındaki Çocuklarla Konuşmak İçin 7 Tavsiye

Son Güncelleme: 25 Aralık, 2019

Ergenlik çağındaki çocuklarla konuşmak, göründüğü kadar zor bir iş değildir. Bu aşamada çocukların bağımsızlık ve kimlik arayışı, iletişim kurmayı güçleştirse bile, ilişkinizi geliştirmenizde size yardımcı olacak birkaç ipucunu uygulayabilirsiniz.

Gençken sizi en çok rahatsız eden şeylerin neler olduğunu hatırlıyor musunuz? Şimdi düşününce, özellikle de çocuğunuzun aynı şeyleri yaşadığını gözlemliyorsanız, geçmişteki o günler size komik gelebilir. Ne kadar saçma gözükse de çocuğunuzun henüz bu deneyimden yoksun olduğunu ve onun gelişimine saygı duymanız gerektiğini unutmayın.

Ergenlik çağındaki çocuklarla konuşmak için 7 tavsiye

1. Onların artık bebek olmadığını unutmayın

Her ne kadar çocuğunuza karşı büyük bir sevgi ve şefkat göstermek istiyorsanız da onun artık bir bebek olmadığını kabul etmeniz gerekir. Ergenlik çağındaki çocuklar genellikle bu tür sevgi gösterilerini reddeder çünkü bu ifadeler, onlara bir birey olarak onaylandıklarını ve saygı duyulduklarını hissetmelerine engel olur.

Bu yüzden, size vereceğimiz ilk tavsiye çocuksu jestleri bir kenara bırakmanız ve onlara daha bir süre önce çocuk olduklarını ve hassas olduklarını hatırlatmaktan kaçınmanız olacaktır. Bu şekilde onun gelişimine uyum sağlayarak onunla birlikte kendiniz de gelişebilirsiniz.

2. Çatışmalardan kaçının

Çocuğunuzun azarlanmadan korkmadan rahatça sizinle her konuda konuşabilmesini sağlamalısınız. Çocuğunuz size açıldığında onu cezalandırarak yanıt verirseniz, bu onun sinirlenmesine ve gelecekte benzer bir konuda destek almaya size gelmemesine yol açacaktır.

Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurabilmek için, arkadaşları, en sevdiği oyunlar, hobileri vb. gibi onun ilgisini çekecek konular açarak ona destek olmaya çalışmalısınız.

ergenlik çağındaki çocuklarla konuşmak

3. Olaylara onların açısından bakmaya çalışın

Çocuğunuzun söylediği şeylere katılmıyorsanız bile, yüksek bir tonda sert yargılarda bulunmaktan mutlaka kaçının. Bunun yerine, her durumda tarafsız kalmaya çalışın ve çocuğunuzun fikirlerini değersiz görmeyin, aksi halde onu sadece kendinizden uzaklaştırmış olursunuz.

İyi bir iletişim sağlamak için, olayları onun açısından görmeye çalıştığınızı ve onu dinlediğinizi gösterin. Bu sayede, siz ona saygı gösterdiğiniz için onlar da sizinle konuşurken daha saygılı olacaktır.

4. Sakin olun

Ergenlik çağındaki çocuklarla konuşmak için sakin olmak çok önemlidir. Çocuğunuzla konuşurken duygularınızı kontrol etmeye özen gösterin, çünkü eğer agresif bir şekilde konuşursanız çocuğunuzun daha fazla patlamasına ve başka sorunlara sebep olabilirsiniz.

Sakince konuştuğunuz sürece sorunları çözmek çok daha kolay olacaktır. Sesinizi yükseltmek, çocuğunuzun saldırı altında hissetmesine sebep olur ve ya size aynı şekilde tepki verir ya da konuşmayı bitirir ve içine kapanır.

5. Zorla konuşmaya çalışmayın

Eğer çocuğunuzun sizinle konuşmaktan kaçındığını düşünüyorsanız, onu zorlamamalısınız, çünkü bu da onun daha fazla uzaklaşmasına yol açabilir . Sorunları konuşmak için doğru zaman olmayabileceğini kabul edin.

Çocuğunuz konuşmak istediğinde onun yanında olacağınızı ve kapınızın her zaman açık olduğunu ona belli edin. Ayrıca, bir uzmandan yardım almak da iyi bir fikir olabilir. Çocuğunuz, tanımadığı biriyle konuşmakta daha rahat edebilir. Bu durumda bir terapist ya da psikologla iletişime geçebilirsiniz.

sarılan anne kız

6. Söylediklerini dinleyin

Ergen çocuğunuza bir tavsiye vermeden önce, onu yeterince iyi dinlediğinizden ve onu yargılamadığınızdan emin olmalısınız. Öncelikle, dikkatle dinleyin ve gerekli hassasiyeti göstererek size söylediklerini düşünün. Daha sonraysa, içinde bulundukları soruna birlikte yapıcı ve pozitif bir çözüm bulmayı önerebilirsiniz.

7. Kişisel almayın

İnsanlar kızgın, üzgün ya da sinirleri bozuk olduğunda bazen kastetmedikleri sözler söyleyebilir. Çocuğunuz olumsuz bir ruh halindeyken o anlık hislerle söylediklerini kişisel almamaya gayret edin.

Hepimiz stresli olduğumuzda bakış açımız bundan etkilenir ve karşımızdaki insanı istemesek de üzebilecek şeyler söyleyebiliriz. Bu yüzden, çocuğunuzun söylediği şey sizi kırsa da ona alınganlıkla tepki vermemeye özen gösterin.

Aksine, bu konuşmaya herkes sakinleştikten ve konuşmaya hazır hale geldikten sonra devam etmeyi önerin. Bu tavsiyelerin ergenlik çağındaki çocuklarla konuşmak için size yardımcı olacağını umuyoruz. Bir anne olarak olabildiğince sabırlı olmalı ve her aşamada olduğu gibi bu aşamanın da tadını çıkarmaya çalışmalısınız. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Faber, A., & Mazlish, E. (2006). Cómo hablar para que los adolescentes escuchen y cómo escuchar para que los adolescentes hablen. Barcelona: Medici.
  • Estévez, E., López, E. E., & Ochoa, G. M. (2007). Relaciones entre padres e hijos adolescentes (Vol. 3). Nau Llibres.
  • Estévez López, E., Musitu Ochoa, G., & Herrero Olaizola, J. (2005). El rol de la comunicación familiar y del ajuste escolar en la salud mental del adolescente. Salud mental, 28(4), 81-89. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=
  • Guevara, L., Pinzón, N., & Osorio, M. (2021). Comunicación asertiva entre padres y adolescentes. Revista Estudios Psicológicos, 1(4), 51-79. http://www.estudiospsicologicos.com/index.php/rep/article/view/18
  • Jiménez, Á. P., & Delgado, A. O. (2002). Comunicación y conflicto familiar durante la adolescencia. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 18(2), 215-231. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28421
  • Pavez, M. M. (1999). Déficit en el desarrollo del lenguaje en la adolescencia. Revista Chilena de Fonoaudiología, 1(1), 41-50. Disponible en este enlace.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.