Çocuklarda Beslenmeyle Alakalı Sorunların Önlenmesi

Mineraller ve vitaminler bakımından zengin bir beslenme programı, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Bunun yanı sıra, beslenmeyle alakalı sorunların önlenmesine yardımcı olur. Sağlıklı yiyecekleri çocuklara yedirmek, ebeveynlerin karşılaşabileceği zorluklardan bir tanesidir.
Çocuklarda Beslenmeyle Alakalı Sorunların Önlenmesi

Son Güncelleme: 24 Mayıs, 2020

Çocuklarda beslenmeyle alakalı sorunların nasıl önleneceğini bilmedikleri için, ebeveynler bu konuda genellikle endişelidir. Çocuklar büyümeye başladıkça, yemek yeme konusunda daha fazla zorluk çıkarırlar. Bazen, yemek yemekten hiç hoşlanmadıklarını bile düşünebilirsiniz.

Çocuklar seçici olduğunda veya gıda intoleransı durumunda, seçenekler son derece sınırlıdır. Yedikleri besinlerden yeterli miktarda vitamin ve mineral almayan çocuklarda, farklı sağlık sorunları görülebilir.

Kötü beslenme alışkanlıkları, çocukların kilo almasına da yol açabilir. Bunun sebebi, işlenmiş şeker ve doymuş yağlar içeren besinlerin çok fazla tüketilmesidir. Peki, çocuklarınızda beslenmeyle alakalı sorunları nasıl önleyebilirsiniz?

Çocuklarda olası beslenme sorunlarının belirtileri

Gelecekteki beslenme sorunlarının göstergesi olabileceğinden, ebeveynler bu sinyaller konusunda dikkatli olmalıdır:

  • Yaşa göre küçük olmak, zayıf olmak.
  • Anne sütünden katı gıdaya geçişte zorlanma.
  • Yemek yerken veya aile yemeye zorladığında ağrı
  • Yemek sırasında aşırı disiplin. Bu durum, özellikle çocuklar tek başına veya uyarıcılar olmadan yemek yediğinde meydana gelir.
  • Ağızda yaralanmalar veya daha önce boğulma riski yaşamış olmak gibi travmalar. Bunlar, çocukların yemek yemekten korkmasına sebep olur.
sağlıklı beslenmenin önemi

Çocuklarda beslenmeyle ilişkili sorunlar nasıl önlenir?

Eğer sorunun kökenini biliyorsanız, çocuğunuzdaki problemleri çözmeniz için bir plan hazırlamak daha kolay olacaktır. Emzirme döneminde katı gıdaya geçişe başladıysanız, bunu yavaş yavaş yapın.

Böylece, çocuğunuz katı gıdaların tadına ve dokusuna küçük yaştan itibaren alışır. Bu sayede, gelecekte yiyecekleri reddetme ihtimali azalır.

“Yedikleri besinlerden yeterli miktarda vitamin ve mineral almayan çocuklar, farklı sağlık sorunlarından muzdarip olabilir.”

Çocukların sağlıklı yiyecekler yemesine nasıl yardım edebilirsiniz?

Bebekler, yeni yiyecekleri kabul etmede genellikle zorlanır. Bu, neofobi olarak bilinir. Böyle durumlarda, bebekler kalori bakımından zengin yiyecekleri tercih ederler. Çabucak tok hissederler ancak düzgün şekilde beslenmemiş olurlar.

Eğer küçük çocuklarınıza şeker veya işlenmiş yiyecekler veriyorsanız, çocuklar uzun vadede görecekleri zararlı sonuçlar hakkında düşünmeden bunları tüketirler. Ve sonuç olarak da, vücutlarının sağlıklı bir şekilde büyümek için gereksinim duyduğu yiyecekler yerine bu zararlı yiyeceklere yönelirler.

Bu davranışı engellemek için, ebeveyn de sağlıklı beslenerek ve yağ ve şeker bakımından zengin yiyeceklerden uzak durarak çocuğa örnek teşkil etmelidir.

Bir diğer önemli nokta ise, öğlen yemeği vaktini sadece yemek için değil, çocuğunuza eşlik etmek için de günün en çekici zamanı haline getirin.  Yemek yerken çocukların rahat hissetmesi çok önemlidir çünkü bir yandan yemeklerinin bir yandan da bulundukları ortamın keyfini çıkarırlar.

markete gitmek

İyi beslenme alışkanlıkları oluşturmak için tavsiyeler

İyi beslenmek, alışkanlıkla alakalıdır. Aşağıdaki tavsiyeler çocuğunuzu sağlıklı beslenmeye teşvik etmenizi kolaylaştıracaktır:

  • Yemek porsiyonlarını küçültün. Çocuğunuza tatlı yerine meyve verebilir ve su içmesini teşvik edebilirsiniz.
  • Bazı çocukların çeşitli sebeplerden dolayı bazı yiyeceklere intoleransı olabilir. Bu tür vakalarda, çocukları zorlamamalısınız. Bu, gelecekte olumsuz sonuçlara yol açabilir.
  • Her yemekten sonra, dinlenmek için biraz zaman ayırın. Böylece çocuğunuz yediklerini kolaylıkla sindirebilir. Ayrıca, kabızlığı ve bağırsaklarda iltihabı önlemeye yardımcı olur.
  • Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi büyük porsiyonlar, her gün aynı saatlerde olmalıdır.
  • Öğünlerden 2 saat sonra, tercihen meyve gibi atıştırmalıklar verebilirsiniz.
  • Tatlı yiyecekler söz konusu olduğunda ise, çocuğunuza arada sırada şeker vermelisiniz. Örneğin her hafta belirli bir gün çocuğunuz için şeker yiyebileceği bir zaman olarak belirlenebilir.
  • Günlük öğünlerdeki yağ miktarı %40’ı aşmamalıdır. Toplam kalorinin %20’si hem hayvan hem de bitki kaynaklı protein olmalıdır.
  • Çocuklarınızın yediği tuz ve şeker miktarına da dikkat etmelisiniz. Bu maddeler sağlığa zararlıdır.
  • Haftalık menüyü ayarlarken çocuğunuzun da fikrini alın.
  • Çocukların aktif olması veya spor yapması çok önemlidir.

Bütün bu tavsiyeler, çocuklarda beslenmeyle alakalı sorunları önleyecektir. Bununla birlikte, onlara her gün sevginizi ve şefkatinizi göstermekten çekinmeyin.  Çocuğunuz, onun sağlıklı olması için çabaladığınız için size minnettar olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.