Bebeklerde Göbek Deliği İle İlgili Yapılan 6 Hata

Bebeğin doğumundan sonra göbek bağı düşene dek göbek deliğinin bakımı son derece önemlidir. Bu konuda anne ve babaların yaptıkları yaygın hatalar bulunmaktadır. Bu yazımızda konuyla ilgili bilmeniz gereken yanlışları bir araya getirdik.
Bebeklerde Göbek Deliği İle İlgili Yapılan 6 Hata

Son Güncelleme: 05 Şubat, 2021

Eğer tecrübemiz yoksa yeni doğan bir bebekle ilgilenmek ciddi anlamda zor olabilir. Bu aşamada özellikle bebeğin oldukça hassas olması nedeniyle pek çok hata yapabiliriz. Örneğin bunlardan biri de göbek deliğinin bakımı olabilir. Göbek deliği temizliği ve bakımı sadece kısa bir süre yapılması gereken bir şeydir. İyileştikten ve yara kapandıktan sonra yeni bir bebeğimiz olana dek bir daha bunu yapmak zorunda kalmayız.Annelerin büyük bir kısmı göbek deliği bakımını ilk kez kendi bebeklerinde tecrübe ederler. Ancak buna rağmen bu hassas bölgenin bakımının hiçbir zaman yalnız yapılmadığı düşünülür. Yani diğer bir deyişle daha fazla bilgisi olan başka birisinin yardımı ve yönlendirmeleri gerekir. Fakat buna rağmen yardımcı olan kişinin de hatalar yapabileceğini unutmamak gerekir. 

Başa çıkmamız gereken diğer bir sorun da artık modası geçmiş tavsiyelerdir. Büyükannemiz şu şekilde yapmış ve annemiz de aynısını tekrarlamış olabilir ancak doktor başka türlü bir şekilde davranmamızı isteyebilir. Örneğin, eskiden pamuktan yapılmış bir bezi göbek deliği kuruyana kadar bu bölgenin üstüne koymuşlardır. Ayrıca hiçbir şekilde kullanılması tavsiye edilmeyen çeşitli ürünlerin bulunduğunun da altını çizelim.

İşin gerçeği şudur ki, eğer bir şeyi ilk kez yapıyorsak adeta herkesin hedef tahtası haline geliriz. Herkes kendi verdiği tavsiyenin doğru olduğunu düşünür ancak hepsi de yanılıyor olabilir. Bu nedenle en uygun fikrin ne olduğuna karar vermeli, süreci öğrenmeli ve beklenmedik bir durumla karşılaşma olasılığına karşı sürekli tetikte olmalıyız.

Anneler doğumhaneden ya da hastaneden ayrılırken bebeklerinin göbek deliği bakımını nasıl yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Ancak bazıları ne yapmaları gerektiğinin söylendiğini ancak ne yapmamaları gerektiği konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini söylerler. İşte bu yüzden aşağıda sizlere bebeğin göbek deliği bakımında en sık yapılan hatalardan bahsedeceğiz.

Göbek Deliği Bakımında Nelerden Kaçınmak Gerekir?

göbek deliği bakımı

Hayat bazen belirli süre de olsa karmaşalarla doludur. Bir yandan vücudumuz acı çekerken diğer yandan yeni duygular tadarız. Ayrıca önümüzde aşılması gereken pek çok zorluk bizi beklemektedir. Hayatta karşımıza çıkan her şey bizim için yeni ve bilinmez olduğunda kaos ortaya çıkar. Bu kez yaşadıklarımız sadece sevgimizi paylaşmak ve mutlu olmakla ilgili değildir. Dünyayla yeni tanışmış olan bebeğimizin pek çok açıdan bize ihtiyacı vardır. Onu besleyen, ona öğreten, koruyan ve ayrıca onun bakımını yapan kişi annesi olarak hep biz oluruz.

Eğer bu aşamada bebeğin bezini değiştirmek bile zor geliyorsa göbek bağındaki mandalı bir de siz düşünün. Peki bu konuda ne yapmak ve ne yapmamak gerekir? Şimdi sizlere yapmanız olası yaygın hataların neler olduğunu açıklıyoruz.

Sargı Bezi Yerine Pamuk Kullanmak

Pamuk, yaralar ve diğer tıbbi müdahalelerde sıkça kullanılan bir üründür. Bu nedenle de bebeğin göbek deliğinin bakımında da yaygın bir biçimde kullanılır. Ancak bu tür bakımlarda pamuk kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü yara üzerinde lifler kalabilir ve bunlar enfeksiyona yol açabilir. Bunun için en ideal seçenek steril sargı bezi kullanmaktır. Bu ürünler güvenli ve  yumuşak olmalarının yanında işlem sonrasında geride herhangi bir parça da bırakmazlar.

Göbek Deliği ve Bandaj Uygulamak

Göbek deliğinin bakımı için çok eski bir yöntem olmasının yanı sıra, bu bölgeyi tahrişlere karşı korumak için kullanılmaya devam eden bir uygulamadır. Göbek deliğinin bulunduğu bölge dikkate alındığında, bebek bezi ile aynı hizaya geldiği görülür. Bezin buraya temas etme ihtimali bulunduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Ancak yine de göbek deliğini kapatmak için bandaj kullanılması tavsiye edilmez.

Göbek deliği üstü kapatılmadan daha hızlı bir biçimde iyileşir. Çünkü kumaş doku alerjenlerin bu bölgeye toplanmasına ve yaranın nemlenmesine yol açabilir. Kuşak kullanılması da tavsiye edilen bir uygulama değildir. Çünkü bu tür ürünler bebeğin rahatsız olmasına yol açar ya da kolay bir biçimde nefes almasını engeller.

Antiseptik Kullanmak

Antiseptiklerin tamamı bebeklerin göbek bağının bakımı için uygun değildir. Bu nedenle, bu amaçla kullanılması gereken ürünlerin %70 oranında alkol içermesi gerekir. Doktorunuz uygun görürse klorheksidin kullanımı da mümkündür.

Merkürokrom gibi renkli kimyasal maddelerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Bu madde ya da iyodin gibi ürünler göbek bağı bakımı için ters etkilere neden olur. Çünkü bu maddeler bebeğin cildi tarafından emilir ve tiroit problemlerine yol açar. Benzer şekilde renkli antiseptikler de egzama oluşumuna neden olur.

Göbek Deliği Üstüne Nemli Bez Bırakmak

bebek ve göbek deliği

Bir bebeğin göbek deliğinin tamamen iyileşmesi için en iyi yöntem bu bölgeyi kuru tutmaktır. O nedenle yaranın herhangi bir biçimde nemli olmasını önlemek gerekir. Bu bağlamda, bakım esnasında sargı bezini aşırı derecede alkole batırmak ve bunu yara üzerinde bırakmak tavsiye edilmez. Genelde bu nemli bezi bakım sonrası bu bölgede bırakırız ancak bu bir hatadır. Çünkü yukarıda da ifade ettiğimiz gibi göbek deliğinin nemden uzak tutulması önemlidir.

Günde Sadece Bir Kez Bakım Yapmak

İdeal olarak bebeğin göbek bağının bakımını günde en az üç kez yapmak gerekir. Genellikle bebek banyo yaptıktan sonra bakım yapıp ertesi güne kadar dokunmayız. Ancak yaranın bebek bezine çok yakın bir bölgede olması nedeniyle idrar ya da dışkı nedeniyle kirlenebileceği dikkatten kaçırılmaması gereken bir gerçektir.

Göbek Bağının Kalan Kısmını Erkenden Koparmak

Bazen göbek bağının kalan kısmı kuru göründüğü için iyileştiğini düşünürüz. Ancak erkenden çekip kopartmaya çalışırsak kanamaya neden olabiliriz. Göbek bağı hazır olduğunda kendisi düşecektir. O nedenle ne olursa olsun vaktinden önce koparmak yanlış bir davranıştır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.