Bebeklerin Ateşini Düşürmenin Püf Noktaları

Bebeklerin Ateşini Düşürmenin Püf Noktaları

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2019

Bu makalede, bebeklerin ateşini düşürmeye yarayan faydalı ipuçlarını bulacaksınız. Bununla birlikte, bir uzmana danışmadan önce kendi kendinize ilaç kullanmaktan her zaman için kaçınmalısınız.

Bebeklerin vücut ısısının değişmesi durumunda, annelerin endişelenmesi doğaldır. Ancak, bu uzun süren bir şey değildir. Bebeklerin ateşini düşürmek için evde yapabileceklerinizi öğrendiğinizde, kendinize çok daha fazla güveneceksiniz.

Doğumdan itibaren, bebekler yeni ortamlarının sıcaklığına uyum sağlamakta zorlanırlar. Bu onlar için biraz ani bir değişikliktir. Bu nedenle, sıcaklıklarını rahimde alıştıkları sıcaklığa yakın tutmalısınız.

Bebekler için normal sıcaklık

Bebekler yaklaşık 97-100ºF (36,1-37,8 ºC) rektal sıcaklıkta doğarlar. Koltuk altında ölçülen sıcaklık, kasıktan; kasık sıcaklığı da rektumda ölçülen sıcaklıktan daha düşüktür.

Bebekler solunum, kas aktivitesi ve ciltten terleme yoluyla ısı kaybederler.

Bebeklerin ateşi ilk kez çıktığında endişelenmeyin. Bu mutlaka bulaşıcı bir hastalığı, virüs, bakteri veya başka bir problemi olduğu anlamına gelmez.

Bazı durumlarda bu artış, onu aşırı giydirmenizle ilişkili olabilir. Ancak, bazı kötü durumlarda ise bir hastalığın başlangıcı da olabilir.

Vücut sıcaklığındaki artış geceleri evden çıkıp doktora gitmenin imkansız olduğu bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu durumda, bebeğinizin ateşini düşürmek için bazı yararlı ipuçlarını uygulamanız gerekecek.

Elbette, bunların o anda kullanmanız için geçici çözümler olduğunu unutmayın. Durum devam edecek olursa, en kısa zamanda çocuk doktorunuzu ziyaret edin.

Bebeklerin ateşini düşürmek için kullanabileceğiniz püf noktaları

Vücudunu havalandırın

Bebeğinizin bunalmadığından emin olun. Bu, vücut sıcaklığının yükselmesine neden olabilir. Ateşi olduğunda, pamuklu kıyafetleri tercih edin. Bu terlemek için mükemmel bir seçenektir.

bebeklerde ateş

Çok soğuk suyla banyo yaptırmayın

Birçok anne bebeğini çok soğuk suyla yıkama hatasına düşer. Bunun ateşi daha da kötüleştirebileceğini bilmezler.

Size oda sıcaklığında su kullanmanızı öneririz. Ani sıcaklık değişiklikleri birçok insanda olduğu gibi, bebeklere de iyi gelen bir şey değildir. Ilık su en iyi seçenektir.

Soğuk kompres uygulayın

Bu yöntem nesilden nesile aktarılır. Islak bez ateş düşürmede çok etkilidir.

Bezi dondurmayacak şekilde soğuk bir suyla ıslatın. Ayrıca, onu stratejik yerlere koyduğunuzdan da emin olun. Örneğin; alın, ayak tabanı, avuç içi ve boynun arkası gibi…

Ateşinin 101ºF’nin (38,3ºC) üstüne çıktığını fark ederseniz, hemen bir sağlık merkezine gidin. Ateşi düşürmek için tüm püf noktalarını denediyseniz, bu önemlidir.

Bebeğinizi hidrate edin

Bebeğinizin yeterince sıvı alması çok önemlidir. Vücut ısısında bir artış olduğunda, bebekler terleme yoluyla su kaybederler.

Kesinlikle susuz kalmasını önleyin. Bu amaçla, ona karpuz suyu gibi taze meyve sularından verin. Tavuk suyu veya ev yapımı peynir altı suyu da çok yararlı olabilir.

Kahve lapası

Bu lapa birçok anneye yardımcı olmuştur. Kahve, soğuk kompreste olduğu gibi ıslak ve öğütülmüş olmalıdır.

Ancak, bunu sadece bebeğin ayaklarına ve ellerine koyun. Onu kullanmanın en güvenli yolu budur.

Çiğ patates dilimleri

Bu yöntem de, bebeklerin vücut ısısını düşürmede faydalıdır. Kahve lapasındaki gibi, patatesleri de bebeğin ayaklarına ve avuç içine koyabilirsiniz.

ateşi olan bebek

Havalandırmayı kontrol edin

Bebeklerin ateşi çıktığında, onları iyi havalanan bir odada tutun. Ancak, soğuk olmadığından ve cereyan yapmadığından da emin olun.

Bebeğinizi yatırın ve sakinleşmesini sağlayın. Bu şekilde, telaşlanmayacak ve ateşi daha hızlı bir şekilde düşecektir.

Her 30 dakikada bir ateşini kontrol edin. Ateşin 101ºF’nin (38,3ºC)  üstüne çıktığını fark ederseniz, hemen bir sağlık merkezine gidin. Ateşi düşürmek için tüm yöntemleri denediyseniz, bu önemlidir.

Bebeğinize, kendi kendinize ilaç vermeyin. Bu doğal yöntemleri deneyebilirsiniz, ancak evde halihazırda bulunan ilaçları kullanmaktan kaçının. Bir uzmanın talimatlarını takip etmek daha iyi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ares Álvarez J, Morillo Gutiérrez B. Fiebre sin foco. Revista Pediatría Atención Primaria. Supl. 2021 (30): 19-28.
  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Acerca de la fiebre de vuestros hijos.
  • Asociación Española de Pediatría. La fiebre representa el motivo más frecuente de consulta en urgencias pediátricas (nota de prensa). Junio 2012.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.