Emzirilen Bebeklerde Su Kaybı

Emzirilen Bebeklerde Su Kaybı

Son Güncelleme: 25 Aralık, 2018

Dehidrasyon yani su kaybı, emzirilen bebeklerde ciddi bir sorun haline gelebilir. En kısa sürede ele almak için belirtilerin farkında olmalısınız.

Bebeğinizin vücudu yaklaşık% 75 oranında sudan oluşur. Sorun, bebeklerin vücutlarındaki sıvıları yetişkinlere göre daha az koruyabilmeleridir. Bebekler idrar, bağırsak hareketleri, ter, ağlama, kusmuk nedeniyle ve nefes aldıklarında bile çok sıvı kaybederler.

Kaybettikleri tüm sıvı düzenli beslenme ile yerine konmasına rağmen, bezlerine bir göz atmak niçin bu kadar düzenli beslenmeleri gerektiğini anlamak için yeterli olacaktır. Bu, ne zaman daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduklarını da görmenize yardımcı olabilir, çünkü normalden daha fazla su kaybetmektedirler.

Emzirilen bebeklerde dehidrasyon belirtileri

Sıvı kaybı normaldir. Bebeğinizin beslendiği her zaman bu sıvılar yenilenir. Bununla birlikte, bazen bebeğiniz yeterince sıvı almaz.

Biberonla beslendiğinde, bir bebeğin ne kadar süt aldığını görmek kolaydır. Ancak emziren anneler için, bebeklerinin ne kadar yediğini ölçmek zor olabilir.

Peki, bir bebeğin yeterince sıvı alıp almadığını nasıl anlayabilirsiniz ve dehidrasyon belirtileri nelerdir?

İşte bebeklerde dehidratasyon belirtileri:

  • Kuru ağız ve dudaklar
  • Kuru mukoza zarları (örneğin burun delikleri)
  • 24 saatlik bir süre boyunca 6’dan az bez ıslatması
  • Beslenmeye ilgisiz olması
  • Fontaneli (başlarının yumuşak alanı) batık görünür
  • Ağladığında gözyaşı yoktur
  • Sinirlilik
  • Daha koyu, daha konsantre idrar
  • Cildi kuru ve gevşek görünür ve hafifçe bastığınızda şeklini hemen geri kazanmaz
  • Batık gözler
  • Huzursuzluk
dereceyle ateşi ölçülen bebek

Emzirilen bebeklerde dehidrasyonun nedenleri

Bebeklerde en sık görülen dehidratasyon nedenlerinden biri, bebeğin her istediğinde yani günde 8 ila 12 kez emzirilmiyor olmasıdır. Bebek süt emmek için uyanmasa bile, uyandırıp gece ya da gündüz fark etmeksizin beslemelisiniz.

Unutmayın, bebeğiniz, talep etmese bile, yerine konması gereken sıvıları sürekli kaybediyor.

Emzirilen bebeklerde dehidrasyonun bir diğer yaygın nedeni, memeye doğru bir şekilde tutunmamasıdır. Bebek beslenirken tutunamazsa, ne kadar denerse denesin yeterince süt alamayacaktır. Bu, hem bebek hem de annede başka birçok soruna neden olabilir.

Aynı zamanda annenin yeterince süt üretmemesi de söz konusu olabilir. Bu, düşündüğünüz kadar yaygın olmasa da, bazı anneler gerçekten fazla süt üretmezler.

Dehidrasyon belirtileri gözlemlerseniz veya bebeğiniz beklendiği gibi kilo almıyorsa, önlem almak önemlidir. Bunlar bir şişeyle tamamlayıcı beslenme veya annenin süt üretimini artırmayı içerebilir.

Emzirilen bebeklerde dehidrasyonun bir başka nedeni de emzirilmeyi reddedebilmeleridir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin, memede bir tutunma sorunu yaşıyor olabilirler veya annenin süt kanalları tıkanmış olabilir.

Ayrıca g az veya kabızlık veya başka bir sağlık probleminden (burun tıkanıklığı gibi) dolayı mide ağrısına da sahip olabilirler.

Sıvıların ateş veya ishal yoluyla kaybı, dehidrasyonun bir başka yaygın nedenidir ve hastalık nedeniyle iştahsızlık ile eşleştirilebilir.

Aşırı sıcaklıklar, aşırı nem veya aşırı sıcak olduğunda dışarıda çok fazla zaman harcayarak aşırı ısınma, aşırı terlemeye neden olabilir. Bu, bebeğinizin cildinden daha fazla nemin buharlaştığı anlamına gelir.

Bebeklerde sıvı kaybı tedavisi

Bebek dehidrasyonu tedavisi, sorunun nedenine ve derecesine bağlıdır. Hafif dehidratasyon durumunda, normalde semptomlara dikkat ederek bebeği sık sık beslemek ve böylece belirtilerin geçip geçmediğine bakmak yeterlidir.

uyuyan hasta çocuk

Bununla birlikte, bebek hastaysa ve sıvı kaybı şiddetli hale gelirse, intravenöz sıvı alımına izin vermek için hastaneye yatmak gerekli olabilir. Bebeğiniz aşağıdaki belirtilerden birine sahipse vakit kaybetmeden doktorunuza veya Acil’e gidin:

  • Altı veya daha fazla saatte bez ıslatmaması
  • Bebeğin çok telaşlı ve üzgün olması
  • Alışılmadık derecede uyuşuk olması
  • Soğuk ve / veya lekeli eller ve ayaklar
  • Ağız, dudak ve gözlerde kuruluk, çok kuru mukoza.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.