Bebeklerin kestirmesi ne kadar sürmelidir?

Ebeveynlerin çocukları büyüdükçe kendilerine sorduğu sorulardan biri de, ne kadar kestirmeleri gerektiğidir. Aslında, günlük dinlenme süresini etkileyen farklı değişkenler vardır.
Bebeklerin kestirmesi ne kadar sürmelidir?

Son Güncelleme: 24 Ağustos, 2018

Ebeveynler, çocuklarının ne kadar süre boyunca kestirmesi gerektiğini merak ederler. Bunun çocuktan çocuğa değiştiğini unutmamak ve ayrıca çocuğun yaşına ve günlük aktivitelerine bağlı olduğunu unutmamak gerekir.

Bunun ötesinde, çocukların gelişim sürecine karşılık gelen belli standartlar ve ortalama yaş aralıkları vardır. Sabah uykusu ve öğleden sonra uykusu bu tür alışkanlıklara dahildir.

Bebekler, genelde bir yaşından itibaren günde 5 veya 6 kez kestirirler. 15 ila 18 ay arası, iki kez kısa sürelerle kestirirler. İki yaşına daha gelmeden, artık öğleden sonra uyumak istememeleri olasıdır.

Ancak, çocukların kestirmeyi bırakması için ortalama yaş genelde üç ila dört yaştır. Daha önce de söylediğimiz gibi, kestirme ihtiyacı çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Ayrıca, gece uykusunun uzunluğuna ve kalitesine de bağlıdır.

Çocukların günde 12 ila 14 saat uykuya ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Çocuklar 12 saatten az uyumaya başladıkları dönemde ya kreşe gidiyorlardır, ya da okul çağına gelmişlerdir. Bu dönemde öğle yemeğinden sonra kısa da olsa kestirmeleri önerilir. Enerjilerini toplamak için kestirmeleri faydalı olacaktır.

Çocukların kestirmesinin faydaları

Çocuklar, günde birkaç saatliğine kestirerek ne gibi faydalar görürler? İşte bu faydalar:

  • Hafızaları gelişir.
  • Psikolojik ve sosyal performansları artar.
  • Hayal gücü ve yaratıcılık uyarılır.
  • Okuldaki performansları artar.
  • Kendini rahat hisseder.
  • Konsantrasyonları artar.
  • Gelişimi destekler.

Çocukların kestirmeyi bırakmaları gerektiğinin işaretleri nelerdir?

Bu davranışlar, ebeveynler için birer işaret olabilir:

  • Eğer gece uyumakta zorlanıyorsa ve genel olarak yorgun görünmüyorsa. Bu durum, çocuğun dönüşümde olduğunun açık bir işareti olabilir.
  • Gece uykuya dalması uzun sürüyorsa. Öğle uykusunu atlıyor ve herhangi bir yan etki görmüyorsa: rahatsız değilse, yorgun hissetmiyorsa ve gece uyumakta zorlanmıyorsa. Bu durum, artık öğle uykusunu bırakmaya başladığının açık bir işaretidir.

“Kestirmeyi bırakmak için ortalama yaş, genelde üç ila dört yaş arasıdır. Unutmamak gerekir ki, bir çocuk genelde günde 12 ila 14 saat uykuya ihtiyaç duyar.”

Kestirmeyi bırakırken yaşanan süreç için ipuçları

Çocuğunuz büyüdükçe, daha uzun süre uyanık kalabilir. Çünkü uyandığı saatleri kendi belirler. Bazı durumlarda, küçük çocuklar gece uyurken zorlanabilir. Öğle uykusunu bırakarak, gece uykusu tekrardan düzene girebilir.

Kestirmeyi bırakmalarını sağlamak zor bir süreç olmak zorunda değildir. Bu bakımdan, bebeklerin ne kadar süreliğine kestirmeleri konusunda kesin kurallar yoktur. Bu durum, çocuğun yaşına ve hatta günlük aktivitelerine bağlı olarak çocuktan çocuğa değişiklik gösterir.

Bazı çocuklar, bir yaşından itibaren kestirmeyi bırakıp artık neredeyse asla öğle uykusuna ihtiyaç duymazken, bazıları ise bu dönüşümü daha yavaş gerçekleştirebilir. Okul çağındaki çocuklar neredeyse hiçbir zaman kestirmezler. Eğer 12 saat boyunca düzenli bir şekilde uyumuşlarsa, zaten iyi bir durumdadırlar.

uyuyan çocuk

Kestirme alışkanlığı zorlanmamalıdır

Eğer çocuklar uyumak istemezlerse, asla zorlanmamaları gerektiğinin altını çiziyoruz. Tabii ki çocuğunuz geceleri rahat uyuyor ve gün içinde kendini rahatsız hissetmiyorsa.

Endişelenmeniz sadece şu işaretlerden birini göstermesine bağlı olmalıdır: Baş ağrısıyla uyanıyor, sabahları uyanmakta zorlanıyor, gün içinde yorgun izlenimi veriyor ve günlük aktivitelerine odaklanmakta zorlandığı yönünde sorunlar yaşıyorsa.

Kestirme alışkanlığını bırakmanın yavaş ve uzun bir süreç olduğunu hatırlatmak gerek. Çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını her zaman göz önünde bulundurun ki sağlığı etkilenmesin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.