Çocuklarınıza Korkularını Yenmeyi Öğretmek için 5 Aktivite

Eğer çocuğunuz korkularını yenmek için çabalıyorsa işte onların günlük hayatta korkutucu durumlarla yüzleşmelerine yardım edecek birkaç tavsiye
Çocuklarınıza Korkularını Yenmeyi Öğretmek için 5 Aktivite

Son Güncelleme: 28 Haziran, 2018

Çocuklara korkularını yenmeyi öğretmek hiç kolay bir iş değildir. Bu, çocukların geçirdiği doğal ama karışık bir süreçtir.

Bu makalede bulabileceğiniz tavsiyelere ek olarak bu konuda çok sabırlı olmanız gerekmektedir.

Ebeveynler olarak çocuklarınıza korkularını yenmeyi öğretmek sinir bozucu olabilir. Bazı korkular size mantıksız ve nedensiz gelebilir.

Çoğu zaman, söylediğiniz hiçbir şey çocuğunuzun endişesini dindirmeye yardımcı olmaz. Ne yapmanız gerektiği konusunda cevapsız kalabilirsiniz.

Bazen çocuklar bize oldukça normal görünen bazı durumlara ve objelere karşı bir korku beslerler. Bu her kültürde karşılaşılan bir durumdur.

Çocukluk korkuları büyümenin evrensel bir parçasıdır.

Çocuklara korkularını yenmelerini öğretmek genellikle 1 yaşına doğru gerekli hale gelir. Çocuğunuz 4-6 yaşına geldiği zamanlar bu gereklilik daha da önem kazanır.

Bazı korkular çocuk gelişiminin bir parçasıdır. Fakat bazı özel durumlarda psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilir.

Bu korkuların kaynağı çocuğunuz büyüdükçe değişebilir. Örneğin, karanlıktan ya da yatağın altındaki canavarlardan korkmanın yerini yabancılara ve şiddete karşı olan korku alır.

Çocukluk korkuları: dikkat etmeniz gereken noktalar

Çocuklarınıza korkularını  yenmeyi öğretirken dikkat etmeniz gereken noktalar olduğunu hatırlatmakta fayda var.

  • Çocuklarla alay etmek ya da onları korktukları şeylerle yüzleştirmek her şeyi daha kötü bir hale getirebilir.
  • Çocuğunuza, korkularını ciddiye alarak ve nasıl hissettiğini anlatması konusunda onu cesaretlendirerek yardımcı olabilirsiniz.
  • Bunların en önemlisi, çocuğunuza korktuğu için kızmayın ya da onu korktuğu şeylerle zorlamayın.
  • Çocuğunuza korkularını yenmede yardım etmek için öncelikle onun hislerini anlamalısınız.
  • Çocuğunuzu endişe duyduğu şeyler hakkında konuşması için cesaretlendirmek, ona kendi isteğiyle ve sizin tüm desteğinizi hissederek korkularıyla yüzleşme şansı verir.

Çocukları neler korkutur?

Bazı çocuklar diğerlerinden daha korku doludur. İşte çocukluk korkularına sebep olan bazı etkenler:

  • Genetik yatkınlık: bazı çocuklar doğal olarak daha hassastır ve yapı olarak daha duygusaldır.
  • Ebeveynlerin endişesi: çocuklar anne ve babalarını izleyerek nasıl davranmaları gerektiğini öğrenir.
  • Aşırı korumacı ebeveynlik: anne ve babasına aşırı bağımlı olan çocuklar güçsüz hissederler ve bu genel bir endişe durumuna sebep olur.
  • Stresli durumlar: anne ve babadan ayrılmak, yaralanmak ya da hastanede yatmak gibi bazı durumlar çocuğunuzu etkileyebilir.
korkmuş çocuk

Çocuklarınıza korkularını yenmeyi öğretmek için 5 aktivite

İşte çocuklarınıza korkularını yenmede yardımcı olacak 5 aktivite. Bunları uygulamaya koymaya çalışın.

1. Korku ve korkuyu yenmekle alakalı kitaplar okuyun

Hikayeler anlatmak, canlandırma yapmak veya korkulu durumlar hakkında kitap okumak çocuğunuzun korkusunu yenmesine yardımcı olabilir.

Bu teknik bazı zamanlarda bibliyoterapi ya da dışa vurumcu hikaye anlatma olarak da anılır. Bu çok faydalı bir yöntemdir çünkü çocuklar aynı problemi yaşayan bir karakterle kendilerini bağdaştırırlar.

2. Resim ve el sanatlarını deneyin

Yaratıcı aktiviteler çocuğunuzun bilinçaltındaki korkuları çözmeye çalışmasına yardımcı olabilir. Bir çocuk korkularını anlatamayacak durumda ise boş bir sayfa kafasındakileri ifade etmek için iyi bir araçtır.

Eğer çocuğunuz onu korkutan şeyin resmini çizdiyse bunu birlikte tartışabilir ve bir çözüm yolu arayabilirsiniz.

“Bunların en önemlisi, çocuğunuza korktuğu için kızmayın ya da onu korktuğu şeylerle zorlamayın.”

3. Sıralama yapın

Çocuğunuza korktuğu şeylerin bir listesini yaptırın. Ona bu listeyi sıraya koymasında yardım edin.

Bunu yaparken termometre fikrinden yararlanıp çocuğunuzun her bir korkuyu  sıcaktan soğuğa doğru eşleştirmesini isteyebilirsiniz.

Küçük çocuklar bunu yaparken yardıma ihtiyaç duyabilir fakat size hangi korkuyu diğerinden daha üstün bulduklarını anlatabilirler.

Çocuğunuz korkularını sıraya koyduktan sonra listedeki korkuları hakkında konuşmaya çalışın.

karanlıkta korkan kız

4. Saklambaç oynayın

Bu popüler çocuk oyununun tek amacı çocukları eğlendirmek değildir. Aynı zamanda da terk edilmeyi ve ayrı kalmayı öğretir.

Saklambaç oynamak çocuğunuzun yalnız kalma korkusuyla yüzleşmesine olur.

5. Çocuğunuza korkularınızı itiraf edin

Çocuğunuzla sizi korkutan şeyleri paylaşın ve korkularınızı yenmek için yaptıklarınızı onlara anlatın. Sizin örneğinizden ders almak onun da korkularını yenmesine yardımcı olur.

Çocuğunuz sizi ve deneyimleyip ifade ettiğiniz hisleri  taklit eder. Kendi deneyimlerinizi paylaşarak, çocuğunuza da hissettiklerini paylaşmayı öğretisiniz.

Çocuğunuza korkularını yenmeyi öğretmenin birçok yolu vardır. Hangisini seçeceğiniz çocuğunuza bağlıdır.

En önemli tavsiye ise çocuğunuz yanında olmanız ve onu desteklemeniz gerektiğidir.

Çocukluğun tipik bir parçası olan korkuları yenmek için onun yanında olmanız gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguilar Melchor, J. M. (2022). Tratamiento cognitivo-conductual de fobia a la oscuridad: un estudio de caso. Máster de Psicología General Sanitaria, Universidad Europea de Madrid.  https://titula.universidadeuropea.com/handle/20.500.12880/2116
  • Herringa, R. J., Birn, R. M., Ruttle, P. L., Burghy, C. A., Stodola, D. E., Davidson, R. J., & Essex, M. J. (2013). Childhood maltreatment is associated with altered fear circuitry and increased internalizing symptoms by late adolescence. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(47), 19119–19124. https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1310766110
  • Méndez, F. X., Inglés, C. J., Hidalgo, M. D., García-Fernández, J. M., & Quiles, M. J. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: un estudio descriptivo. Revista Electrónica de Motivación y Emoción, 6(13), 150-163. http://reme.uji.es/articulos/amxndf4650710102/texto.html
  • Rafihi-Ferreira, R. E., Alckmin-Carvalho, F., Silvares, E. F. D. M., & Ollendick, T. (2021). Biblioterapia para Medos Noturnos em Crianças: Um Estudo de Caso. Psicologia: Ciência e Profissão, 41. https://www.scielo.br/j/pcp/a/Qbn5VLxJNpMyygDH5B8S9jP
  • Sandín, B., Chorot, P., Valiente, R. M., & Germán, M. Á. S. (1998). Frecuencia e intensidad de los miedos en los niños: Datos normativos. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica, 3(1), 15-25. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3853
  • Sias Salas, S. S., Ayala Escandón, C. de la L., & Pichardo Solís, V. A. (2021). El dibujo como medio de evaluación del miedo/ansiedad en niños de 5 a 8 años en atención dental. Estudio descriptivo. Revista De Odontopediatría Latinoamericana, 8(2). https://www.revistaodontopediatria.org/index.php/alop/article/view/155
  • Valiente, R. M., Sandín, B., & Chorot, P. (2002). Miedos comunes en niños y adolescentes: Relación con la sensibilidad a la ansiedad, el rasgo de ansiedad, la afectividad negativa y la depresión. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 7(1), 61-70. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3922

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.