Duygusal Bilinç Oluşturmak İçin 5 Uygulama

Duygusal Bilinç Oluşturmak İçin 5 Uygulama

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2018

Toplum içerisindeki her bir birey için duygularını anlamak ve kontrol etmek son derece önemlidir. Eğer çocuklarımıza duygusal bilinç kavramını öğretemezsek onların hüsran duyguları ve mutsuzluklar eşliğinde büyümelerine neden olabiliriz.

Çocukların kendi duygusal bilinçlerini oluşturmaları konusunda yardımcı olan 5 önemli uygulamayı öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Duygusal bilinç nedir?

Duygusal bilinç , duygularımızı ayırt edebilmek ve bu duygulara bir isim koyabilmek demektir.

Aynı zamanda duygu, düşünce ve davranışlarımızın bizi nasıl etkilediklerini de anlamak anlamına gelir. Duygusal bilincin sonuncu ama son derece önemli olan bir diğer tanımı ise etrafımızdaki diğer insanların duygularının farkında olmak ve bu duyguları okuyabilmektir.

Duygusal zekanın asıl amacı duygularınızın size karşı değil sizin için çalışmalarını sağlamaktır.

-Reuven Bar-On-

Çocuklarda duygusal bilinç

Duygularımız, davranışlarımızı ve öğrenme becerimizi belirler. Duygularımızı iyi eğitmemiz kişisel sağlığımızı ve kendimizi iyi hissetmemizi beraberinde getirirken, çeşitli gelişim zorluklarını da engeller. Duygu eğitimi çocukların sağlıklı kişiliklere sahip olmalarını sağlar.

Duygularımızı ifade ve kontrol edebiliyor olmamız eğitimin temel amacı ve gelişimimizin de önemli bir parçasıdır.

mutlu çocuklar

Konu ile ilgili birçok araştırmacı, duygularımızı aşağıda belirttiğimiz şekilde sınıflandırmak konusunda görüş birliğine varıyor:

İlksel duygular

İlksel duygular genetikten son derece etkilenirler. Deneyimlenerek öğrenilmiş bazı duygular, son derede farklı coğrafyalarda ve kültürlerde de olsalar tüm insanların ortak duygularıdır.

İkincil duygular

İkincil duygular kişisel gelişim ile doğrudan bağlantılı duygulardır. Bu duygusal tepkiler kişiden kişiye çok büyük farklılıklar gösterebilirler.

Olumsuz duygular

Hoş olmayan duyguların genel tanımlamasıdır. Olumsuz duygular bize zarar veren durumları fark etmemiz ve bu durumları düzeltmemiz konularında bize fayda sağlarlar.

Olumlu duygular

Kendi çıkarımıza bir durum oluştuğunda bu tarz duyguları duyumsarız. Zaten iyi olan bir durumu değiştirme ihtiyacımız olmaması sebebi ile bu duygular geçici duygulardır.

Nötr duygular

Doğaları itibarı ile hoş ya da nahoş tepkilere neden olmayan duygulardır. Bu durum, bizlerin bu duyguları olumlu ya da olumsuz görmememizden kaynaklanır. Nötr duygular birçok farklı duygunun gelişimini sağlarlar.

Çocuklarda duygusal bilinci geliştiren 5 uygulama

Aile

Aile üyelerimizin çocuklarımızın zihinsel ve duygusal dünyalarında kalıcı bir etkisi vardır.

Çocuklar, devamlı olarak sevdikleri ve yakın oldukları kişilerin davranışlarını gözlemlerler. Biz, çocuklarımızın rol modelleri olduğumuz için onlar da sürekli bizim yaptıklarımızı taklit ederler.

Yetişkin insanlar olarak bizlerin iyimser ya da kötümser eğilimlerimiz, tüm diğer etken ve kişilere rağmen en çok çocuklukta ne gördüğümüz ve ne öğrendiğimiz ile alakalıdır.

Entelektüel uyarım

Tüm içerikleri ile birlikte sevgiyi barındıran bir çevre yaratmak her ebeveynin görevidir. Çocuklarımızı okuyup öğrendiğimiz bilgiler ışığında teşvik etmeli ve yönlendirmeliyiz.

Ve bu sırada da onlar ile oyunlar oynamayı unutmamalıyız. Oyunlar oynamak ve spor yapmak çocukların kişisel gelişimlerini arttırır, onların sağlıklı bir merak duygusu edinmelerini ve çevrelerindeki dünya ile ilgilenmelerini sağlar.

çocuklar ve parmak boyası

Çocuklarınızın hissettikleri duygular hakkında konuşmalarını sağlayın

Çocuğunuzun hayatında olup bitenlere ve hissettikleri duygulara ilgi gösterin. Onlar ile sık sık muhabbet edin.

Karşılıklı konuşarak onları korkutan ya da öfkelendiren şeyleri anlamaya çalışın. Bu tarz duygularını sizinle paylaşırlarsa onlara yardım etmeniz kolaylaşır.

Onlara kendilerini kontrollü bir şekilde ifade etmeyi öğretin.

Seçme hakkı tanıyın

Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmek için ona kendi kararlarını alma hakkı tanımanız çok önemlidir. Tabii ki bu hakkı çocuğunuza vermeden önce ona doğru ve yanlışı düzgün öğrettiğinizden emin olmalısınız.

Bu şekilde davranarak çocuğunuzun kendine olan güvenini arttıracaksınız. Bir karar alması gerektiğinde kendini rahatsız hissetmeyecek.

Hal ve durumları ayırt etme

Çocuklarınızı çevrelerindeki kişi ve mekanları gözlemleme konusunda eğitin.

Bu tarz bir eğitim neticesinde farklı yerlerde kendi davranışlarını çevreye uydurabilirler. Sakin ve sessiz bir ortamda iken bağırarak söz kesmemeleri gerektiğini bilirler. Ya da herkesin gülümseyen suratları ile mutlu gözüktüğü bir odaya girer girmez gülümseyerek ortama ayak uydurabilirler.

Bugün, çocuklarınızın önünde gösterdiğiniz her tür davranışın onlar üzerinde kalıcı etkileri olacaktır. Gelecekte kendi evleri olup kendi ailelerini kurduklarında da çok büyük ihtimal ile şu anki sizin davranışlarınızı çevrelerine yansıtacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.