Çocuklar kendi kişiliklerini nasıl keşfeder?

Çocuklar kendi kişiliklerini nasıl keşfeder?

Son Güncelleme: 23 Nisan, 2018

Bu dünyada, birbirinin tıpatıp aynısı olan iki kişi yoktur. Çocuklar, doğdukları anda kendi kişiliklerini geliştirmeye başlarlar.

Eğer birden fazla çocuğunuz varsa, o zaman onlardan bazılarında işe yarayan, diğerlerinde yaramayan birçok şey olduğunu biliyorsunuzdur.

Bilim bize karakter özelliklerinin neredeyse %70’inin genetik tarafından belirlendiğini söyler. Kalan %30, çevre ve yetiştirme şekliyle ilgilidir.

Bazı çocuklar sürekli gülümsüyor gibi görünür ve nadiren ağlarlar. Diğer çocuklar ise tam tersidir.

Çocuklar doğduğu anda, farklı mizaçlarını göstermeye başlarlar. Ancak, bir yaşından sonra, kendilerine özgü kişiliklerini daha çok fark etmeye başlarız.

Bugün bir kişinin davranışının, her şeyden çok, öğrendiği şeylerin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Duygusal uyarım ve çocukların farklı durumlara karşılık verme şekli, karakterlerini en çok etkileyen şeydir.

Bir çocuğun sağlığı ve hormonal dengesi de onların mizacının gelişimi üzerinde bir etkiye sahiptir.

Bir çocuğun karakterini tanımlayan özellikler

Sosyallik

Bazı çocuklar yetişkinlerle konuşurken kendilerinden oldukça emin hissederler. Bununla ilgili yanlış bir şey yok elbette. Ancak söyledikleri ve kiminle konuştuklarına bağlı olarak bu durum riskli olabilir.

Bu nedenle, onların karakterlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için onlara sosyalliklerini nasıl yönetmeleri gerektiğini öğretmek en iyisidir.

Aynı zamanda, iş sosyalleşmeye gelince daha içe kapanık çocuklar da vardır. Bu durumda çocuğunuza baskı yapmamak oldukça önemlidir. Aksine, onlara ihtiyaç duydukları zamanı vermeli ve onlara eşlik etmelisiniz.

Çocuğunuzun kişiliği zaten oluşmuş gibi görünse de, belki de bazı alanlarda geliştirilmesi gerekiyordur ve bu konuda yardıma ihtiyacı vardır.

Aktivite seviyesi

Eğer çok aktif bir çocuğunuz varsa, onu meşgul eden aktiviteler sağlamak iyi bir fikirdir. Bu kötü bir davranış şekli değildir. Çocuğunuz sadece huzursuzdur ve bir şeylerle meşgul olması gerekir.

Bu nedenle, bu özelliklere sahip bir çocuk, hem iç hem de dış mekanlarda bulunmaya ihtiyaç duyar. Ancak, çocuğunuzun serbestçe hareket ettiği o gezintileri aşırı miktarda gerçekleştirmekten de kaçınmalısınız.

Tam tersine, eğer çocuğunuz daha sakin bir karaktere sahipse, o zaman boş zamanlarının tadını fazladan aktivitelere gerek kalmadan çıkaracaktır. Ancak – aşırı huzursuzluk ya da pasiflik – gibi uç durumlar bir problemin göstergesi olabilir.

Düzenlilik

Bazı çocuklar günlük aktivitelerini ebeveynleri için daha kolay bir hale getirir. Yemek, uyku, oyun vb. ile ilgili rutinleri yerine getirmede zorluk çekmezler. Ancak, yolculuk gibi beklenmedik değişiklikler ortaya çıktığında, işler karmaşıklaşabilir.

Ayrıca çok az rutine sahip olan ya da hiç rutine sahip olmayan çocuklar da vardır. Sürekli yemek yememeye ya da uyumamaya meyillidirler. Aslında onlar gayet normal çocuklardır, ancak faaliyetlerini biraz düzensiz olarak gerçekleştirirler. Bununla birlikte, genellikle rutinlere uyum sağlamada zorlanırlar.

Duygusal seviyeler

Bazı çocukların çok yoğun duyguları vardır. Örneğin, çok sert kahkahaları ve ağıtları vardır. Bu durumda, ağlamanın ya da kahkahaların gerçek mi yoksa zorlama mı olduğunu ayırt etmek önemlidir.

Aynı zamanda, bir çocuk daha az yoğun duygular sergilediğinde, hislerini görmezden gelmemek önemlidir. Sağlam bir karakter geliştirmesine yardımcı olmak için çocuğunuzun ifadelerine dikkat etmelisiniz.

ağlayan bağıran bebek

Adaptasyon

Çok kolay adapte olan çocuklar vardır. Ebeveynleri bu çocukların rutinlerine saygı göstermelidir, çünkü onların buna ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun uyum sağlamada zorluğu varsa, günlük faaliyetlerine yeni rutinleri eklemek için sabırlı olmalı ve bunu yavaş yavaş gerçekleştirmelisiniz.

Duyarlılık

Çok hassas olan çocuklar; tat, doku, aydınlık, koku veya sıcaklık gibi konulardaki değişiklikleri kolay kolay kabul etmezler. Büyüdüklerinde muhtemelen ayrıntılara dikkat eden veya mükemmeliyetçi bireyler olurlar.

Aynı zamanda, daha az duyarlı olan çocuklar, değişiklikleri kabul etmekte güçlük çekmez. Bu sebeple, onları rahatsız edebilecek şeyleri tahmin etmek de zordur.

Mizah

Bazı çocuklar her zaman mutlu olurken, diğer çocuklar daha ciddi görünmekte ve çok çabuk öfkelenme eğilimindedirler. Çocuğunuzun mizah anlayışını keşfetmeniz aslında çok kolaydır.

Daha neşeli bir kişiliği olan çocuklar insanlarla daha iyi anlaşır. Ancak, hayal kırıklıklarını ve öfkelerini keşfetmek adına dikkatli olmanız önemlidir. Her zaman gülümseyen çocuklar öfke, üzüntü vb. şeyleri ifade etmekte daha fazla zorlanırlar.

Çocuklar, daha ciddi ve öfkelenmeye eğilimli olduğunda, bu özellikleri kendi kişiliklerinin bir parçası olarak kabul etmeliyiz. Mutluluklarını nasıl dile getireceklerini onlara yavaş yavaş öğretmek faydalı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • del Barrio Gándara, M. V., Ortiz, M. Á. C., & Tello, F. P. H. (2006). Análisis transversal de los cinco factores de personalidad por sexo y edad en niños españoles. Revista Latinoamericana de Psicología, 38(3), 567-577. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538309.pdf
  • Andrés, M. L., Castañeiras, C. E., & Richaud, M. C. (2014). Relaciones entre la personalidad y el bienestar emocional en niños. El rol de la regulación emocional. Cuadernos de Neuropsicología/Panamerican Journal of Neuropsychology, 8(2), 217-226. https://www.redalyc.org/pdf/4396/439643138006.pdf
  • Bartholomeu, D. (2005). Rasgos de personalidad y características emocionales de niños. Psic: revista da Vetor Editora, 6(2), 11-21. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S1676-73142005000200003&script=sci_abstract&tlng=es

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.