Bir Bebeğin İlk Aylarındaki 7 Davranış Biçimi

Bebeklerin hayatlarının ilk aylarında genellikle görülen davranış biçimleri hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz? Bu yazımızda size bu davranış biçimlerinden bahsedeceğiz.
Bir Bebeğin İlk Aylarındaki 7 Davranış Biçimi

Son Güncelleme: 01 Haziran, 2018

Bebeklerin ilk aylarında gözlemlenen davranışlar, sizin herhangi bir eşi olmayan ve tekrar görülmesi de mümkün olmayan duygular yaşamanıza sebep olur. Bir çocuğun doğumdan hemen sonra ilk kez eve gelmesi, her annenin hayatındaki en özel ve güzel anlardan biri olarak daima hafızalarda bulunacak bir hatıradır.

Bebeğin Geçirdiği Evrim

Bebeklerin ilk aylarında geçirdikleri evrim kelimenin tam anlamıyla baş döndürücüdür. Çünkü bu dönemde çocuk sürekli bir büyüme ve gelişim içerisindedir. Ayrıca hem çocuk hem de anne ve babası için bu dönem sürekli olarak yeni bir şeyleri keşfetme anlamına gelmektedir.

Bu dönemde bebek, fiziksel, sosyo – duygusal ve entelektüel anlamda bir gelişim sürecinden geçmektedir. Bu süreçte bebeğin davranışları sizde sürekli bir şüphe uyandırır ve kafanızda çözülmeyi bekleyen çeşitli soru işaretlerinin oluşmasına neden olur.

Bu nedenle aşağıda sizler için çok kolay bir şekilde anlayabileceğiniz bebeklerin 7 davranış biçimi ile ilgili detaylar sunacağız.

Bir Bebeğin İlk Aylarındaki 7 Davranış Biçimi

1- Derin Uyku

İster gece ister gündüz olsun bebeğin ilk günleri derin bir uyku anlamına gelmektedir. Yani bir bebek hayatının ilk günlerinde sadece beslenmek amacıyla uyanarak günde 20 saate kadar uyku uyuyabilir.

Uyku bir bebeğin sağlığı için en önemli rutinlerden biridir. Bebeğin, sağlıklı bir biçimde yeterince uyuması sayesinde diğer aktiviteleri de uygun bir biçimde yapabilmesi olanaklı hale gelir.

2- Uyurken Gülümseme

Bebeklerin uyurken, farkında olmadan size en güzel gülücüklerini sunmaları olası bir durumdur.

Unutmayın ki ufaklık bunun farkında olmayacaktır. Uykuda gülümseme genellikle meleklerin gülümsemesi olarak da bilinir.

uykusunda gülümseyen bebek

3- Kendini Duyurmak İçin Bağırma (0 ila 3 Ay Arası)

Bir bebek hayatının ilk haftalarında kızgınlığını, düş kırıklığını, açlığını, acısını ve mutluluğunu bağırmalar ve ağlamalarla ifade eder.

İlk aylarda bebeğin neden ağladığını anlamak gerçekten zordur. Ancak isteklerinin de kesinlikle boşuna olmadığını bilmek gerekir. Bebek ilk üç ay içerisinde çeşitli sesler çıkararak ve agulayarak karşılık vermeye başlayacaktır.

4- Bebeğin Ağlaması

İlk aylarda bebeklerin sık sık ağlaması normal bir durumdur. Bu aşamada ağlamak, bebeğin iletişim kurabilmesi için sahip olduğu tek gereçtir. Gözlerinden dökülen gözyaşları açlığa ya da başka bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Bunu belirlemek her zaman kolay olmayacaktır.

Çocukları ağladığında anne ve babaların büyük bir kısmı kendilerini çaresiz hissederler. Böyle bir durumda aklınıza getirmeniz gereken ilk şey panik yapmamanız gerektiğidir. Onu kucağınıza alın ve sakinleştirmeye çalışın. Bebeğinizin ağlamalarının sistematik bir biçimde bir acıyla ya da sorunla bağlantılı olduğunu düşünmeyin.

5- Eşyaları Ağzına Sokması

Bebekler etraflarındaki dünyayı en alt seviyeden itibaren tanımaya çalışırlar. Bu çerçevede uzanabilecekleri çevredeki eşyaları tutup ağızlarına götürürler. Yeni şeyler keşfetmenin bir yolu olan bu davranış şeklinin bazı sakıncaları bulunmaktadır.

Bu nedenle bebeğinizin keşfetme dürtüsüyle yutması olası nesneleri ondan uzak tutma konusunda çok dikkatli olmanız ve ekstra hassasiyet göstermeniz gerekmektedir.

parmağını emen bebek

6- Bebeğin Öfkesi

Bazı durumlarda bebekler herhangi bir durumdan rahatsız olduklarını ya da yorulduklarını kızgınlık göstererek ifade ederler. Bu tarz öfke nöbetleri anlık olarak yaşandığında herhangi bir endişeye kapılmanın gereği yoktur.

Bu tür bir sinirlilik hali bebeğin sizin anlamanızı beklediği fiziksel bir rahatsızlığının ifadesi de olabilir. Bebeğin tavır ve hareketlerinde çeşitli seviyelerde önemli değişikliklerin farkına vardığınızda, bir doktora başvurma konusunda tereddüt etmemeniz önemlidir.

7- Vücut Dilini Kullanma (4 İla 7 Ay Arası)

Bebekler dört aydan sonra kendi vücutlarını daha iyi kontrol edebilir duruma gelirler. Görüşleri daha iyi seviyeye gelir, merak içerisinde çevrelerini araştırırlar. Ayrıca motor yetileri ve entelektüel öğrenimleri için adeta bir altın değerinde olan oyuncaklara da büyük bir ilgi duymaya başlarlar.

Altıncı ayda artık ellerini ve kollarını kullanmaya başlarlar. Bu aşama, ufaklıkların iletişim kurmak maksadıyla işaret dilini kullanmaya başladıkları aşamadır. Bunlara ek olarak, vücut dengesini, gerekli olan kuvveti ve koordinasyonu aramak için etraflarında dönebilir ve tek başlarına oturmayı deneyebilirler.

Hayatlarının ilk aylarında bebekler için temel iletişim kurma yöntemleri dokunmak ve bakmaktır. Onlar büyüdükçe siz de gelişimlerini etkileyen ve bu gelişim sürecine katkı sağlayan yeni bir takım alışkanlıklar edindiklerini yakından gözlemleyebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.