Bir Oto Kontrol Metodu: Kaplumbağa Tekniği
Kaplumbağa tekniği, çocukların duygularını kontrol etmelerine yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu teknik, ufaklıkların sosyal eğitimlerine katkıda bulunur. Ayrıca ortaya çıkabilecek bir takım gelişim sorunlarının onarılması konusunda da fayda sağlamaktadır.
Günümüzde bir çok anne ve babanın çocuklarının eğitimi konusunda en iyi yöntemin ne olabileceğine yönelik ciddi endişeleri ve soru işaretleri bulunmaktadır. Özellikle çocukları üzerinde çok fazla kısıtlama koymaktan korkarak bu konuda kaygı duyarlar. Ancak aynı zamanda çeşitli sınırlamalar getirmelerinin gerekli olduğunun da farkındadırlar. Bu belirsizlikler, çocukların duygusal kontrollerinin eksik kalmasına neden olan sebepler arasındadır.
Çocuklarda görülen oto kontrol eksikliği genellikle öfke nöbetleri ve sinirli olma hali olarak kendini göstermektedir. Ağlamaya ve kontrolsüz bir biçimde bağırmaya başlarlar; kimi zaman isteklerinin yerine gelmesini sağlamak için anne ve babalarına vurdukları da olur. Kaplumbağa tekniği, bunların önüne geçmek için yardımcı olacak bir yöntemdir.
Kaplumbağa Tekniği
Bir çok anne ve baba, çocuklarını hiperaktif olarak nitelendirir. Halbuki bu çocukların büyük kısmı sadece fazla hareketlidirler. Çocuğa gerektiği gibi anne babalık yapamamanın sonucu olarak bu iki kavramın birbirine karıştırılması acı veren sonuçlara neden olur. Çocuklar endişelerini yanlış, asi ve duygusal anlamda uç noktalarda yer alan hareketler ile ifade ederler.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında, kaplumbağa tekniği çocuğun oto kontrolünü sağlaması konusunda etkili bir yoldur. Bu tekniği uygulamak için sadece aşağıda sunulan şu dört adımı takip etmek yeterli olacaktır:
Kabuğun İçine Girmeyi Öğretmek
Kaplumbağa tekniği, “Kaplumbağa Manolita” adlı hikayeden esinlenerek bulunmuş bir tekniktir. Bu kaplumbağanın başı dertten kurtulmaz, öğretmenine karşı kötü ve saygısız bir biçimde davranır ve kendisini ittiklerinde arkadaşlarına tekme atar.
Öğretmen, ona çok kızgın olduğunda kabuğunun içine çekilebileceğini söyler. Daha sonra 10’a kadar saymasını ister. Öğretmeninin tavsiyesini dinleyen ve uygulayan bu kaplumbağanın tüm problemleri, adeta sihirli bir değnek değmiş gibi çözülür.
Çocuklara da aynı Manolita gibi kaplumbağa pozisyonuna girmeyi öğretmek gerekmektedir. Çocuk büzülsün ve başını kollarının arasına alsın. Bu şekilde sanki bir kabuğu varmış ve onun içine giriyormuş gibi bir pozisyona girecektir.
Kaplumbağa tekniği, çocuklara iç gözlem yapmayı öğretmenin fiziksel, somut ve belirgin yöntemidir.
Kaslardaki Gerilimi Azaltmak
Kabuğuna girdiğinde çocuğun çok derin nefes alması gerekir. Ona bunun “alfa kaplumbağası” pozisyonu olduğunu ve bu pozisyonda iken derin derin nefes alıp vermesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bu şekil, çocuğun kaslarını gevşetmesine yardımcı olacak ve kızgınlığı da beraberinde getiren gerilimin dışarı atılmasında faydalı olacaktır.
Çözüm Aramak
Çocuk, kabuğundan çıktığında ne yapması gerektiğini düşünmelidir. Bu aslında, sorunu çözmek için bir çözüm arayışından başka bir şey değildir. Bu aşamada, kendi kendine bir çıkış yolu bulabilmesi için ona çeşitli fikirler sunmak ve tavsiyelerde bulunmak uygun bir yöntem olacaktır.
Kaplumbağa Pozisyonunu Sonlandırmak
İçinde bulunduğu durumla nasıl yüzleşmesi gerektiğini anladığında artık kabuğundan çıkma vakti gelmiş demektir. Artık çocuk, çözüm stratejisini uygulaması için kaplumbağa pozisyonunu sonlandırmalıdır.
Bu süreç sonunda çocuk, bu tekniğin etrafa bağırıp çağırarak öfke nöbetleri geçirmesinden daha etkili bir yol olduğunu anlayacaktır. Bu tekniğin, çocuk tarafından içselleştirilene kadar tekrarlanması gerekmektedir.
Kaplumbağa Tekniğinin Faydaları
Kaplumbağa tekniği özellikle küçük yaşlardaki çocuklar için etkili olan bir tekniktir. Daha açık bir ifadeyle 3 ila 7 yaş arası çocuklardaki uygulamalarda etkin bir yöntem olduğu gözlenmiştir. Daha büyük yaşlarda da benzer bir mekanizma uygulanabilir. Bu anlamda, kaplumbağa tekniğinin ilgi ve isteklere göre adapte edilmesi gerekmektedir.
Kaplumbağa tekniğinin temel faydası, çocuğa oto kontrolünü sağlamayı öğretmesidir.
Ancak bu tekniğin daha başka bir çok yararı bulunmaktadır. İşte onlardan bazıları şu şekildedir:
- Bağımsız olma duygusunun gelişimi. Eğer çocuk duygularını daha fazla kontrol edebildiğini hissederse, hareketlerini de daha fazla kontrol edebilecektir. Bu da ona daha fazla bağımsız olma ve kendine güven duygusu getirecektir.
- Sebeplere inanmayı öğrenme. Ufaklık, bir şeyi yapmadan önce düşünmesinin her zaman daha doğru bir davranış şekli olduğunu yavaş yavaş öğrenecektir. Siz de onun hareketlerinin artık daha etkili ve yerinde olduğunu gözlemleyeceksiniz. Bu özellik büyüdüğünde ona çok yardımcı olacaktır.
- Kaygı seviyesinde azalma. Eğer çocuk kendi üzerinde daha fazla kontrol sağlayabildiğinin farkına varırsa, aynı zamanda kendini daha güvende hissedecektir. Hareketlerinde kendine olan güveni arttıkça, diğer insanlarla olan ilişkilerinde de daha az çatışma yaşayacaktır.
- Kendine olan güveninde artış. Kaplumbağa tekniği, çocuğun kendisi hakkında daha iyi bir fikir sahibi olmasına yardımcı olacaktır. Bunun sonucunda da kendine olan güveninde ilerleme kaydedecektir.
- Sorumluluk bilicinde artış. Sonuç olarak, çözümün nasıl olması gerektiğini hesaplayan ve buna karar veren çocuğun kendisi olacaktır. Bu da onun, kendi hareketlerinden kendisinin sorumlu olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Schneider, M., & Robin, A. (1990). “LA TECNICA DE LA “TORTUGA”: UN METODO PARA EL AUTOCONTROL DE LA CONDUCTA IMPULSIVA”. T. Bonet. Problemas psicológicos en la infancia. Valencia: promolibro-Cinteco. https://www.orientacionandujar.es/wp-content/uploads/2019/12/la_tecnica_de_la_tortuga.pdf