Çocuğunuzun Dokunma Duyusunu Geliştirmenin Yolları
Çocuğunuzu, değişik doku ve tatlarla dolu bir dünya bekliyor. Onun dokunma duyusunu geliştirmek, çevresindeki dünyayla başa çıkmasını kolaylaştıracağı gibi, sizin onunla ilişkinizi de ana rahminden itibaren kuvvetlendirecektir.
Anne ve çocuk arasında kurulan bu eşsiz bağ, hayat boyu süren bir durumdur. Daha sonra bebeğin hayatının ilk birkaç haftası boyunca dokunma, sarılma ve kucaklaşmalarla güçlendirilir.
Bebeğinizin dokunma duyusunu geliştirme yolları
Merak, her bebeğin yaşadığı bir aşamadır. Bebeğinizin dokunma duyusunu geliştirmek, onun doğru şekilde büyümesi ve gelişmesine yardımcı olan bir yoldur.
Kucaklamalar, masajlar ve bebeğinizle iletişim
Her kucaklaşma, anne karnından itibaren başlayan bu eşsiz ilişkiyi güçlendirir ve bebeğin sevildiğini hissetmesini sağlar. Buna ek olarak bunu yapmak, bebeğinizin kendini güvende hissetmesinin yanı sıra bağışıklık ve sindirim sistemini de kuvvetlendirir. Bebeğinizin dokunma duyusunu geliştirmek, onun ihtiyacı olan şeyleri söyleyebilmesini sağladığı gibi, diğer insanlarla ilişki kurmasını ve çevresindeki şeyleri keşfetmesini ve sıcak, soğuk, yumuşak ve sert gibi kavramları tanımasına da olanak tanır.
Onu kucağınızda tutarak tensel temasta bulunmanız, onu yıkamanız ya da onu rahatlatmanız bebeğinizin oksijen alımını dahi olumlu yönde etkiler. Ellerinizle ona masaj yapmanız ya da pamuk ya da tüylü bir cisim kullanmanız da onun dokunma duyusunu geliştirir.
Alnından başlayarak boynuna kadar gelip, daha sonra sırtı ve ayaklarının tabanlarına doğru ilerleyerek ona masaj yapabilirsiniz. Bunu yaparken onunla konuşmanız, ona şarkı söylemeniz ve gülümsemeniz de onun duyularını geliştirmeye yarayacaktır.
Ayrıca, bebeğinize farklı dokular içeren kitaplar okumak da dokunma duyusu için iyi olacaktır. Ellerini pürüzsüz ya da pürüzlü ve soğuk ya da sıcak alanlarda gezdirmesini sağlayın. Her his hakkında konuşmak ya da jestler yapmak hem onu güldürür hem de bir birey olarak gelişimine katkıda bulunur.
Bebek, teniyle temasını nasıl algıladığına göre huzur, neşe ya da korku gibi duygular hissedebilir. Sarılma, kucaklama ve oyunlar, çocuğunuzun ileride güvenli hissetmesini sağlayan durumlardır.
Pamuklar, legolar ya da doldurulmuş hayvanlar kullanmak, bebeğinizin dokunma duyusu açısından faydalı olacaktır. Ayrıca kıyafetler de bu konuda size yardımcı olur çünkü yapıldıkları malzemeye göre farklı hisler sunarlar. Bebeğinizin, hayatınının ilk aylarında oyunlar aracılığıyla, yüzüne, saçlarına, ağzına ya da kulaklarına dokunmasını sağlamak da hem geliştirici hem de eğlendirici bir yol olacaktır.
Bebeğinizin teni ve ağzı
Bir bebeğin teni çok hassastır. Ağzı, yanakları, elleri, ayak tabanları ve karnı özellikle hassas olan bölgelerdir. Bebeğinizin gelişimi için, siz ve eşinizin bu bölgelerle etkileşime geçiyor olmanız çok önemlidir. Böylece çocuğunuz rahatlayacak ve size sevgi ifadeleriyle karşılık verecektir.
Bebeğinizin ağzı, onun çevresini tanımasını ve keşfetmesini sağlar. Bu sayede, farklı dokuları ayırt edebilecek ve hissettiklerini keşfedecektir. Bu ayrıca, onun emerken meme ucunu bulmasını da kolaylaştıracaktır.
Yeni doğan bir bebek, ellerini açtığında ona uzatılan parmağı avcunun içinde tutar. Ayrıca, onu kucakladığınızda ve gıdıkladığınızda da buna tepki verir. Bebeğiniz daha da büyüdükçe nesnelere ulaşmaya, onları kaldırmaya ve tutmaya çalışacaktır. Yine de bu süreçte, farklı dokuları keşfetmek ve hissetmek için en çok ağzını kullanacaktır.
Bebeğinizin dokunma duyusunu geliştirmek, onun ihtiyaçlarını anlatabilmesini, diğer insanlarla etkileşime girebilmesini ve çevresini keşfetmesini sağlar.
Bebeğinizin etrafındaki dünyayla ilişkisi
Suda oyunlar oynamak ya da ses çıkaran oyuncakları tercih etmek de onun dünyayı keşfetmesi için harika birer yoldur. Bir bebek emeklemeye başladığında, dokunma duyusu sayesinde çok daha geniş bir keşfe başlar.
Zaman geçtikçe, keşfetmek ve oynamak için ağzı yerine ellerini tercih etmeye başlayacaktır. Yumuşak kucaklamalar ve sırtına hafif vuruşlar sayesinde bebeğiniz dokunma duyusunun tadını çıkaracaktır. Bu ayrıca, bebeğinizin ağlamasını azaltır, uykusunu iyileştirir ve emme düzenini geliştirir. Bebeğinizi iyi hissetirecek diğer yöntemler de onu kucağınıza alarak yürümek ve sallamak olabilir.
Dokunma duyusu, bebeğinizi farklı yollarla uyarmak için kullanılabilir. Elleri sayesinde kumla, çamurla ve suyla oynamak da onun ufkunun genişlemesine yardımcı olur. Daha sonra nesneleri bir elinden diğerine alarak oynamaya başlayacaktır. Ayrıca, oyun hamurları da onun becerilerini geliştirmeye yarayan araçlardır.
Beslenme
Katı gıdalar da ayrı bir öğrenme formu olacaktır. Bir yemeği alıp bu sefer dili aracılığıyla onunla oynamak onun için yepyeni bir deney olabilir. Biraz ortalık pislenebilir ama karşılığında gelen eğlence için buna değer. Bu, tamamen bebeğinizin hayatında yeni bir aşamaya açılan bir pencere demektir.
Bir bebeğin dokunma duyusu, ilk gelişen duyusudur ve hamile kalındıktan sadece birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Bu duyu, bebeğin bu unutulmaz ve heyecanlı büyüme macerasında ilk eşlikçisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sumbland, C. (2008). 50 actividades para estimular a tu bebé: 0-12 meses. Imaginador.
- Fernández y Fernández-Arroyo, M., Pedraza, A., Alcolea, M. T., & Oter, C. (2015). La estimulación multisensorial a través del baño. Revisión. https://repositorio.comillas.edu/xmlui/handle/11531/14000
- Etchepareborda, M. C., Abad-Mas, L., & Pina, J. (2003). Estimulación multisensorial. Rev. Neurol, 36(s 1), 122-128. https://www.researchgate.net/profile/Maximo-Etchepareborda/publication/331117254_Estimulacion_multisensorial/links/5ee40fdc458515814a5b73cb/Estimulacion-multisensorial.pdf