Çocuklara Tek Başına Ders Çalışmaları Nasıl Öğretilir?

Kendi başlarına ders çalışmayı öğrenmeleri çocuklar için oldukça önemli bir süreçtir. Çocuklarımızın gelişim aşamasında bu süreçle yakından ilgilenmemiz, onlara yol göstermemiz ve onları desteklememiz gerekir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Çocuklara Tek Başına Ders Çalışmaları Nasıl Öğretilir?

Son Güncelleme: 07 Aralık, 2018

Bir çocuğa tek başına ders çalışmayı öğretmek ortak yapılacak bir işten daha çok bir sorumluluktur. Çocukluk döneminde anne ve babaların öğrenme ve bilgileri pekiştirme sürecine katkıları hiç de azımsanmayacak derecede fazladır.

Anne ve babanın okul ve ev ödevleri konusunda çocuğa yardımcı olması onun okul performansını doğrudan etkileyen bir konudur. Bu nedenle anne ve babanın bu konuda proaktif bir yaklaşım sergilemesi ve bu yaklaşımı sürekli devam ettirmesi önemlidir.

Daha ilk günden edinilecek iyi ders çalışma alışkanlıkları çocuğun hem sınıfta hem de kendi kendine akademik hedeflerine ulaşması için en değerli faktörlerden biri olacaktır. Aynı zamanda bu özellik, hem yazılı hem de sözlü sınavlarda yaşaması olası stresin azalmasında ona çok faydalı olacaktır.

Çocuğa tek başına ders çalışmasını öğretmek, ona hayatı boyunca yardımcı olacak çok değerli bir araçtır. Çocukken edindiğimiz bir çok şeyi zaman geçse de yitirmediğimizi unutmamak gerekir.

Kaç yaşında olursa olsun öğrenme konusunda motivasyonu artırmak ve bu motivasyonu sürdürmek için en önemli değerlerden biri disiplindir.

“Motivasyon sizi harekete geçirir, alışkanlık ise devam etmenizi sağlar.”

– Jim Ryun –

açık kitap ve gözlük

Çocuğa Tek Başına Ders Çalışmayı Öğretmenin Püf Noktaları

Çocuğa ders çalışmayı öğretmek için atılması gereken ilk adım çalışma ortamının hazırlanmasıdır. Önce masayı temizleyin, dikkatini dağıtacak eşyaları uzaklaştırın, masanın üzerine güzel bir masa lambası yerleştirin ve dosya, kalem, defter, sözlük gibi diğer gerekli malzemeleri düzenli bir şekilde masaya koyun.

Bunun yanında unutmamamız gereken önemli bir diğer şey ise masada bir şişe su bulundurmaktır. Böylece çocuğun ders çalışırken su içmeyi unutmamasını sağlamış oluruz.

1. Çalışma Konularını Bölün

Çalışma ortamını hazırladıktan sonra yapılacak ilk iş çalışılacak konuyu bölümlere ayırmak olacaktır. Böylelikle çocuk ne öğreneceği konusunda daha net bir fikre sahip olacak ve  çalışması gereken bilgi miktarıyla daha kolay başa çıkabilme şansını yakalayacaktır.

2. Dahil Olun

Her ne kadar amacımız çocuğa tek başına ders çalışmayı öğretmek olsa da bu süreçte bizim de rol oynamaya devam etmemiz gerekmektedir. Başlangıçta onu cesaretlendirmek, bitirince de nasıl hissettiğini sorup çok iyi bir iş çıkardığını belirtmek her zaman faydalı olacaktır.

Eğer çocuğun kafasında herhangi bir soru işareti kalırsa bunu mutlaka gidermek için ona yardımcı olmalı ve karşısına çıkan bu tarz zorluklar konusunda sabırlı davranıp onu acele bir şekilde hareket etmeye zorlamamalıyız. Diğer bir deyişle, çözümleri kendi başına bulma ve uygulama konusunu öğretme sürecinde çocuğa fazla yüklenmemek ve aşırı derecede zorlanarak bu sürece olan ilgisinin azalmasının önüne geçmek çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Eğer çocuğun bir şeyi ezberlemesi gerekiyorsa onunla karşılıklı konuşarak bu konuda yardımcı olmaya çalışın. Bunu mümkün olduğunca zevkli bir hale getirerek çocuğun kendine olan güveninin sağlamlaşması ve sorular karşısında korkuya kapılmamasını sağlamış olursunuz.

3. Çocuğu Zorlamamaya Çalışın

Eğer sürekli bir biçimde ders çalışmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu söyler ve bunu yaparken de otoriter bir tavır takınırsanız, çocuğun canının sıkılma ihtimali ortaya çıkar. Bu nedenle en uygun davranış tarzı, rahat ve stressiz bir biçimde ders çalışması için onu teşvik etmek ve çalışmanın onun için ne kadar önemli olduğunun farkına varmasını sağlamaktır.

4. Mola Vermek

Çocuğun ders çalışmayı öğrenmesi demek, aynı zamanda mola vermenin de uygun ve gerekli bir ihtiyaç olduğunu öğrenmesi demektir. Çocuğunuzun sık sık kısa molalar verdiğinden emin olun. Bu şekilde aşırı doygunluk probleminin önüne geçmiş olursunuz.

Unutmayın ki, eğer bir çocuğu odaklanabileceği zaman diliminden daha uzun süre çalışmaya zorlarsanız, çocuk yaptığı çalışmadan gerekli verimi alamayabilir ve ders çalışma eylemini kafasında olumsuz bir kavram olarak şekillendirebilir.

5. Ödüllendirme Sistemi

Çocuğa tek başına ders çalışmasını öğretme konusunda diğer bir faydalı ipucu da, eşitlik prensibine dayanan, motivasyon ve iyi niyetle çalışmasını sürdürmesini sağlayacak olan bir ödüllendirme sistemi uygulamaktır.

6. Çocuğunuza Nasıl Öğreneceğini Öğretin

Çocuğunuza sadece nasıl ders çalışacağını değil, aslında nasıl öğreneceğini öğretmeniz çok önemlidir. Onu yeni şeyler öğrenmesi konusunda sürekli cesaretlendirin. Bu şekilde aslında tüm insanlar için bilginin, günlük hayatlarında ne kadar önemli olduğunun farkına vararak bunun önemini kavrayabilecektir.

Aslında çocuğunuza öğrenme konusunda yardımcı olmak için evde faydalanabileceğiniz belgeseller, eğitici oyunlar ya da kitaplar gibi birçok eğitim yardımcısı bulunmaktadır. Aynı zamanda ona sorular sormanız ve onun da çevresindeki dünyayı sorgulamak için soru sormayı öğrenmesi çok faydalı olacaktır.

7. Ders Çalışmanın Eğlenceli Yollarını Bulun

Değişik metotlar deneyebilir ve çocuğunuza uygun olduğunu görene kadar onun ders çalışma sisteminde bazı oynamalar yapabilirsiniz. Örnek olarak, öğrenme kartları, kişisel ders çalışma rehberi ya da odasında yapışkan notlar kullanmak deneyebileceğiniz yöntemler arasında olabilir.

Eğer çocuğunuz belirli bir şekilde ders çalışmak istiyorsa, bu süreci onun için eğlenceli ve zevkli bir hale getirmek için istediği şekilde çalışmasına izin verin. Diğer taraftan, çocuk eğer ders çalışmak istemiyorsa, ilgisini yeniden derse vermesi için ona yardımcı olmak faydalı olacaktır. Bu amaçla, ona hoşuna gidebileceğini düşündüğünüz bazı önerilerde bulunabilir, merakını artıracak bazı sorularla ilgisini toparlamasına katkıda bulunabilirsiniz.

8. Dikkatini Dağıtacak Şeyleri En Az Seviyeye İndirin

Bir çocuğa tek başına ders çalışmayı öğretmenin diğer bir çok önemli noktası ise çocuğun dikkatinin dağılmasını engellemektir. Bunu yapabilmek için etrafında bulunan televizyon, radyo ve diğer elektronik cihazların mutlaka kapalı olması gerekmektedir.

Eğer gerek duyuyorsanız, ders çalışma periyotlarında internet erişimini de tamamen sınırlayabilirsiniz.

9. Yazı Yazmak Gerekli ve Değerli Bir Özelliktir

Çocuğunuza tek başına ders çalışmayı öğretme sürecinde kalem ve kağıt kullanmanın ayrı bir önemi bulunmaktadır. Ayrıca çocukların bir çoğu yazarak çalıştıklarında daha fazla bilgi öğrenme şansına ulaşırlar. Bu nedenle, bir kağıt alarak ilgilendiği çalışma konusuyla alakalı soruları yazmayı çocuğa öğretmek çok iyi bir fikir olacaktır. Başka bir deyişle çocuk, soru çizelgesi oluşturmayı öğrenecektir.

Bu noktada önemli olan şey, çocuğun tüm soruları yanıtlayabilmesi ve bunları sık sık kontrol ederek varsa eksik bilgileri tamamlayabilmesidir. Bu tip çalışma metodu, çocuğun sınavlarda yaşaması olası stresin de önüne geçecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.