Çocukların Yüzmeyi Öğrenmesi Neden Önemlidir?
Güvenlik, yüzmeyi öğrenmenin çocuklarımız için bu kadar önemli olmasındaki en önemli nedenlerden biridir. Bununla birlikte, yüzmenin başka birçok faydası daha var. Örneğin, yavrularımıza diğer çocuklarla havuz ve plajlarda etkileşimde bulunma imkanı veriyor. Yüzme aynı zamanda eksiksiz ve çok sağlıklı bir spordur.
Çocuklarımızın yüzmeyi öğrenmeleri için bir numaralı sebep kendi güvenlikleridir. Bunun hayat kurtarıcı bir beceri olduğunu unutmayalım. Ayrıca istatistikler de bunu kanıtlar nitelikte. Yüzmeyi bilselerdi, her yıl toplam 728 çocuk hayatta kalabilirdi.
Yüzme eksiksiz bir fiziksel aktivitedir. Çocukların eğlenirken bedenlerini ve zihinlerini kullanmalarını gerektirir. Yüzmenin harika yanlarından biri de, bebeklerin 6 aylıkken bile yüzmeye başlayabilmesidir.
Ufaklıklar suda kendilerini rahat hissetmeyi, baloncuklar çıkarmayı ve nefeslerini tutmayı öğrenir. Ayrıca herhangi bir eksiksiz yüzme programıyla, çocuklar sırtüstü yüzmeyi, el ve ayak hareketleriyle suda dik durmayı öğrenebilir.
Yüzmeyi öğrenmek inanılmaz derecede faydalı bir etkinliktir. Diğer yararlarının yanı sıra, çocuğu tehlikeli bir durumdan kurtarabilir. Tekne gezileri, nehir, göl, rıhtım ve havuz gibi ortamlarda çocuklar sürekli tehlikeye maruz kalır. Ayrıca çocuklar ne kadar erken yüzmeye başlarlarsa, genel zihinsel ve fiziksel sağlıklarına da o kadar fazla katkıda bulunurlar.
Çocuğunuzun yüzmeyi öğrenmesi için 10 neden
1. Nasıl yüzüleceğini bilmek çocuğun güvenliği için çok önemlidir
Boğulma, 0 ila 14 yaş arası çocuklarda yaralanmaya bağlı istenmeyen ölümlerin ikinci nedenidir. Çocukların erken yaşlarda yüzmeyi öğrenmeleri çok önemlidir. Ebeveynlerin, çocuklarının su içinde ve çevresinde rahat ve güvende olduklarından emin olmaları gerekir.
2. Yüzme düşük çarpışma riskine sahip bir spordur
Yüzmenin suda gerçekleştiği göz önüne alındığında, vücudun yüzde 90’ı yüzmektedir. Bu nedenle yerçekimi vücudun yere çarpmasına neden olmaz. Yüzme, direnç eğitimi de sunar. Omuzlar, kollar, sırt ve karın kaslarındaki tonusu geliştirmek için ideal bir aktivitedir.
3. Yüzme en eksiksiz sporlardan biridir
Çocukların fiziksel, duygusal ve nörolojik gelişimine katkıda bulunur. Aynı zamanda kalp ve dolaşım hastalıklarına maruz kalma riskini azaltır ve metabolizmayı geliştirir. Ayrıca, çocukluk astımına karşı direnç geliştirmesini sağlayan, akciğer kapasitesini de arttırır.
4. Bütçe dostu bir faaliyettir
Birçok şehir, ailelerin ücretsiz olarak veya çok düşük bir maliyetle erişebileceği halka açık havuzlar ve göller sunmaktadır. Ayrıca bazı okullar, eğitim programlarının bir parçası olarak yüzmeyi de içerir ve birçok üniversite yüzme bursları sunar.
5. Yüzme bir sosyal aktivitedir
Yüzme, çocukların akranlarıyla etkileşimde bulunmalarını sağlar. Ufaklıkların sosyal beceriler kazanmaları ve yeni arkadaşlıklar kurmaları için mükemmel bir fırsattır.
6. Çocuklar takım çalışmasının değerini, öz motivasyonu ve amaçlarının peşinden gitmeyi öğrenir
Yüzme; zorluklar, başarılar ve ödüller sunar. Tüm bunlar, çocuklarımızın kendilerine güven duymalarına, yeteneklerine inanmalarına ve öz saygılarını arttırmalarına yardımcı olur.
“Yüzme, eksiksiz bir fiziksel aktivitedir. Çocukların eğlenirken bedenlerini ve zihinlerini kullanmalarını sağlar.”
7. Yüzmeyi öğrenmek, çocukların hayatları boyunca kullanacakları bir beceridir
Çocuklara yüzmeyi öğrenme imkanı vermek, hayatlarının geri kalanında onlara eşlik edecek muazzam bir hediyedir. Yüzmek çocuğunuzun yaşam boyu fiziksel ve zihinsel sağlığına katkıda bulunur.
8. Yüzme eylemi vücudumuzun endorfin salgılamasını sağlar
Sonuç olarak, depresyon sıkıntısı çekme ihtimali azalır ve ruh hali anında düzelir.
9. Yüzme, engelli çocuklar için de önerilir
Örneğin otizmli çocuklar, suyu sevme eğilimindedir. Çünkü onlara kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayan sakin bir ortam sunar.
10. Yüzmeyi öğrenmek, diğer sporlar için de bir temel oluşturur.
Yüzebilme yeteneği diğer su sporlarının da kapısını aralar. Bunlardan bazıları; yelken, tüplü dalış, kano, sörf, triatlon ve su topudur.
Ebeveynler çocuklara yüzmeyi öğretmede vazgeçilmez bir rol oynamaktadır. Varlıkları aile bağlarını güçlendirerek, çocuklara güvenlik ve istikrar duygusu sunar.
Ebeveynler için ipuçları
Aşağıda, çocuklarınıza yüzmeyi öğretmek söz konusu olduğunda akılda tutulması gereken önerilerin bir listesi bulunmaktadır:
- Çocuklarınıza en kısa sürede yüzmeyi öğretmelisiniz. Çocukların 6 yaşına gelmeden önce yüzmeyi öğrenmeleri en iyisidir.
- Çocukların yüzme fikrine ısınmaları için diğer çocukları yüzerken ve eğlenirken görmeleri önemlidir. Bu, yüzmeyi iyi vakit geçirme ile ilişkilendirmelerine yardımcı olacaktır.
- Çocuklar istedikleri sürece, ebeveynler de onlarla birlikte suya girmeli ve onlara eşlik etmelidir.
- Yapabileceğiniz en iyi şey, oyun yoluyla öğretmek ve çocuğunuzun dikkatini çekmektir.
- Çocuklara baskı yapmamak önemlidir. Ufaklıkların sakin kalabilmesi için siz de olabildiğince sakin olun.
- Rahat bir ortam, çocuklarınızın aktiviteden zevk almalarına yardımcı olacak ve yüzmeyi öğrenmeleri için onları motive edecektir. Bunu, çocuğunuzun tekrarlamak isteyeceği olumlu bir deneyim haline getirmek için elinizden geleni yapın.
Bu basit ancak etkili kavramlar, çocuğunuza yüzmeyi öğretme görevinde işinizi kolaylaştıracaktır. Gördüğünüz gibi, yüzmenin yararları saymakla bitmez ve bir ömür boyu sürer.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Newman, V. H. (2002). Teaching an infant to swim. iUniverse.
- Moran, K., & Stanley, T. (2006). Toddler drowning prevention: teaching parents about water safety in conjunction with their child’s in-water lessons. International journal of injury control and safety promotion, 13(4), 254-256. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17457300600678201
- Pečaver, A., Pungeršek, M., Videmšek, M., Karpljuk, D., Štihec, J., & Meško, M. (2014). Analysis of didactic approaches to teaching young children to swim. The Sport Journal, 17. https://www.cabdirect.org/?target=%2fcabdirect%2fabstract%2f20153072442
- Willard, N. (2010). Teach them to swim. Knowledge Quest, 39(1), 54. https://search.proquest.com/openview/acaf5e320275bf37dfc4dda7d0057bf8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=6154