Çocuklarınıza Paylaşmayı Öğretmenin 4 Kuralı
Eğer tek çocuğunuz varsa onu kardeşi varmış gibi yetiştirin
Durum hep böyle olmasa da tek çocuklar doğduklarından beri ailenin tek ilgi odağı olduklarından dolayı paylaşmayı daha az öğreniyorlar. Bu sebeple, eğer tek çocuğunuz varsa onu her şeye sahip olması ya da herkesin ona ayrıcalıklı davranması gerekiyormuş düşüncesi ile büyütmeyin.
Ailenin tüm fertleri ayrıcalık olmaksızın ev işlerinde görev almalıdır. Eve alınan her şey diğerleri ile de paylaşılmalıdır. Örneğin, biraz paranız arttıysa çocuk için oyuncak, anne için parfüm, baba için ise yeni bir kıyafet alabilirsiniz çünkü herkes eşit davranılmayı hak etmektedir.
Onu paylaşmaya zorlamayın
Çocuklara paylaşmayı öğretmenin bir numaralı kuralı ise onları bunu yapmaya zorlamamaktır.
Genellikle bir başkası sizi bir şey yapmak için zorladığında bu tam tersi etki yaratır. Böyle durumlarda isyankâr bir tavırla tepki verilir ya da istenilen şey yapılmış olsa bile mutlu olunmaz.
Hiçbir zaman çocuğunuzu bir şey paylaşması için zorlamayın. Eğer arkadaşları eve geldiğinde en sevdiği oyuncak arabasını onlarla paylaşmak istemiyorsa oyuncağı sakladığı yerden çıkarıp arkadaşlarına vermeyin. Böyle yaparak onu sadece sinirlendirmiş olursunuz ve size karşı olan güvenini kaybedersiniz.
Diğer çocukların arkadaşları gelmeden önce oyuncaklarıyla oynarken nasıl hissettiklerini anlatmak daha iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca ona arkadaşlarının evlerini ziyaret ettiğini ve onların oyuncaklarıyla oynadığını hatırlatabilirsiniz.
Arkadaşları henüz gelmeden çocuğunuzun, başkalarını kendi oyuncaklarıyla oynarken gördüğünde rahat hissetmesi için elinizden geleni yapın. Günün sonunda onu ikna edemezseniz herhangi bir şey yapması için onu zorlamayın.
Amacınıza ulaştığınız zaman bir gün gelecektir.
Kendi örneğinizden yola çıkarak paylaşmayı öğretin
Çocuğunuz etrafındaki büyüklerden çok şey öğrenir. Onlara paylaşmayı siz öğretin, kendiniz ona örnek olun.
Çocuğunuz sizi iyi bir öğretmen olarak görür. Eğer siz sahip olduğunuz şeyler için bencil davranırsanız çocuğunuzun da sizden farklı olmasını bekleyemezsiniz.
Bu sebeple, çocuğunuza paylaşmayı öğretmek istiyorsanız sahip olduklarınız için bencil olmamalısınız.
Eğer kırılabilecek değerli eşyalar hakkında endişeleniyorsanız kazaları önlemek için çocuğunuzu yanınıza alın. Bu objelere bakmasına, dokunmasına ve bunları tutup keşfetmesine izin verin.
Unutmayın ki çocuğunuzun, paylaşmanın, başkaları en değerli eşyalarını paylaştığında ve ona güvendiğinde ne kadar güzel hissettirdiğini bilmesi ve tecrübe etmesi gerekir.
İyi hislerinizi de paylaşın
Konu paylaşmaktan açılınca akla ilk gelen başkaları ile sahip olduğumuz eşyaları ya da yemeğimizi paylaşmaktır. Fakat somut şeyler kadar duygular da paylaşılabilir. Bu, çocuğunuza paylaşmayı öğretirken çok önemlidir.
Kucaklaşmalar, sarılmalar, sevgi sözcükleri, övgüler… Bu sevgi uyandıran duyguların hepsi paylaşılmalıdır.
Çocuğunuzun, sevmenin, başkaları ile hissettiklerini paylaşmanın, kucaklaşmanın, vedalaşırken öpüşmenin, başarılarını paylaşmanın ne anlama geldiğini bilmesi gerekir.
Eğer güzel haberlerini başkası ile paylaşma şansı varsa ve bunu yapıyorsa bu da paylaşmak demektir.
İçlerindeki her iyi şeyi etrafındakilerle hatta yabancılarla bile paylaşmalılar.
Son olarak, çocuğunuza paylaşmayı öğretirken başkalarının kötü davranışlarını onaylamadığınızı belirtin. Bu şekilde tutumunuzu başkalarının yapıp yapmadıklarının sizi ilgilendirmediği algısı üzerine kurarsınız.
Paylaşmayı bilenlerin bilmeyenlere göre çok daha iyi bir hayatı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Candro, V. I. K. T. O. R. (2009). Valores morales para niños. http://imagenes.mailxmail.com/cursos/pdf/7/valores-morales-ninos-26917.pdf
- Fragoso Fernández, E., & Canales Rodríguez, E. L. (2009). Estrategias educativas para la formación en valores desde la educación informal de la familia. Educere, 13(44), 177-185. http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1316-49102009000100021
- Haydon, G. (2003). Enseñar valores: un nuevo enfoque (Vol. 39). Ediciones Morata.
- Schiller, P., Bryant, T., & Caso, J. (2001). Cómo enseñar los valores a los niños.