Emzirmek, Kilo Vermeye Ya Da Almaya Neden Olabilir

Emzirmek, Kilo Vermeye Ya Da Almaya Neden Olabilir

Son Güncelleme: 20 Aralık, 2018

Annelik, yolun her adımında değişiklikler ve sürprizlerle doludur ve emzirme vücudunuzun dönüşümünün başka bir aşamasıdır. Emzirmenin hem bebekler hem de anneler için faydalı olduğu kanıtlanmıştır ve hamilelikten sonra çoğu annenin formda kalmasına yardımcı olur.

Ancak her şey olumlu değil: Hamilelikten sonra kilo vermenize yardımcı olmak yerine emzirmek kilo almanıza da neden olabilir.

Anne sütündeki yağın doğruca uyluklarınızdan geldiğini düşünmek cazip gelse de, bu bir efsane. Süt üretimi, beslenmemiz, hormonlarımız ve bir dizi diğer faktörlerle ilgilidir, ki bunların o andaki kilonuzla bir ilgisi olmayabilir.

Emzirirken kilo verirseniz, bu, t ükettiğiniz kalori miktarı ve süt üreterek yaktığınız enerji ile ilgilidir. Bu, emzirmenin obeziteyi önlemeye yönelik bir yol olduğu fikrine yol açmıştır.

Ancak bu tüm kadınlar için geçerli değildir. Bazı anneler emzirme döneminde kilo aldıklarını bildiriyorlar ve bunun neden onlara olduğunu ve başkalarının niçin aynı şeyi yaşamadığını anlamıyorlar.

Emzirmek kilo almanıza neden olabilir

Süt üretmek için, bir kadın vücudu günde en az 550 kalori yakar. Öyleyse, nasıl oluyor da emzirme döneminde kilo alıyoruz? Vücudumuzdaki bu değişim günde en az bir saat koşmaya eşdeğerdir.

Bu demektir ki vücudumuzun yağ rezervlerini kullanırız, dolayısıyla emziren kadınların kilo vermesi daha kolaydır. Ayrıca pek çok kadın bu dönemde daha sağlıklı beslenmeye dikkat eder.

annesiyle uyuyan bebek

Bununla birlikte, herkes farklıdır ve her kadının farklı bir metabolizması vardır. Bazı insanlar sağlıklı bir şekilde egzersiz yapabilir ve yiyebilir, ancak kısa vadede kilo verme mücadelesinde zorlanır, diğerleri ise hiçbir şekilde sıkıntı çekmeyebilir.

Benzer şekilde, farkında olmasanız bile, emzirirken beslenme şekliniz değişebilir. Yorgunluk, endişe ve artan efor, karbohidrat ve şekerler açısından zengin olan yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle el ele gidebilir.

Yaşamımızın bu aşamasında, kendinizi daha rahat hissetmek ve daha az uyumaya eğilimliyiz. Bu, kendimizi şımartmak için mükemmel bir gerekçe gibi görünebilir.

Tüm bunlar, emzirmeden gelen kilo kaybının beslenmemizdeki kaloriler ile süt üretmek için yaktığımız enerji arasında doğru dengeyi bulduğumuz zaman gerçekleştiği anlamına gelir. Yani kullandığımızdan daha fazla kalori tüketirsek, emzirmiyormuş gibi kilo alırız.

Benzer şekilde, açlığın bize hâkim olmasına izin verdiğimizde, daha fazla miktarlarda yiyecek tüketiriz. Bu nedenle, uzmanlar uzun bir süre yemek yememeyi tavsiye etmez, çünkü bu aslında kilo almanıza neden olabilir.

Bununla birlikte, b azı anneler için bu, emzirme sırasında neden kilo aldıklarını açıklamayacaktır, çünkü oyunda başka bir faktör vardır: hormonlar.

salata yiyen anne ve bebeği


Östrojen eksikliği, emzirme döneminde kilo alımına yol açabilir

Bir kadın süt üretirken, adet döngüsü değişir ve anovülasyon aşamasına gider. Bu tüm kadınlar için farklıdır. Yumurtlamamak, endokrin sisteminizin daha az östrojen üretmesine neden olur ki bu da metabolizmayı yavaşlatır. Bu, dinlenirken daha az kalori tüketmeniz gerektiği anlamına gelir.

Bu aşamada, sıvı tutabilirsiniz ve bu da şişkinlik hissine neden olur. Adet döngünüz tekrar başladıktan sonra bu geçer. Bununla birlikte, bildiğimiz gibi, hamilelik, doğumdan sonra normale dönmek için zaman alabilen büyük hormonal kaymalara neden olur.

Bazı kadınlar doğum sonrası tiroidit olarak bilinen bir dengesizlikten muzdariptir. Bu durum, sırasıyla hipertiroidizm veya hipotiroidizm nedeniyle kilo kaybına ve kilo artışına neden olabilir.

Genel olarak, doğum sonrası tiroidit doğumdan yaklaşık 18 ay sonra bebeğin doğal olarak anne sütü ile beslendiği zaman yok olur. Ancak bu kadınların yaklaşık % 20’sinde, durum kendi başına düzelmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Muller JM., Enderle J., Bosy Westphal AB., Changes in energy expenditure with weight gain and weight loss in humans. Curr Obes Rep, 2016. 5 (4): 413-423.
  • Morselli E., Souza Santos R., Gao S., Ávalos Y., et al., Impact of estrogens and estrogen receptor in brain lipid metabolism. Am J Physiol Endocrinol Metab, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.