Bebeklerin Yürüme Refleksleri

Aşağı yukarı doğumdan dört gün sonra görülmeye başlanan yürüme refleksleri, yürümeye benzer içgüdüsel hareketlerdir. Bebeğinizin düzgün geliştiğine işaret eden bu ve bu gibi süreçleri keşfedin.
Bebeklerin Yürüme Refleksleri

Son Güncelleme: 14 Ağustos, 2019

Yürüme refleksleri bebeklerin ilk aylarında gelişen içgüdüsel hareketlerdir. Çoğu diğer gelişme gibi, yenidoğanların sağlıklı bir şekilde büyüdüklerinin göstergesidir. Bu yazımızda, bu refleksin hangi hareketlerden oluştuğunu ve yine bu refleksin ne kadar bir süre içinde gözlemlenmezse sorun teşkil edeceğini keşfedeceğiz.

Çocuk doktorlarının, bebeklerin gerektiği gibi gelişip gelişmediklerini ölçmeleri için başvurduğu en etkili yöntemlerden biri reflekslerin oluşumudur. En yaygın olan refleksler; Landau refleksi, tutma refleksi, Moro (sıçrama) refleksi ve emme refleksidir.

Bu listeye, doğumdan sonra dört gün içinde kendini gösteren yürüme refleksleri de eklenebilir.

Küçücük bebeğinizin böyle hareketler yapması gerçekten ilgi çekici. Öyle ki son zamanlarda internette dolaşan “yürüyen” yenidoğan videosu viral oldu.

Normal koşullarda, yürüme refleksleri bebekler bir aylık olduklarında görülmeye başlar. Eğer bu vakte kadar görülmezse, bu bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu konudan ilerleyen noktalarda bahsedeceğiz.

Yürüme Refleksleri Nasıl Ölçülür?

Bunu incelemek oldukça kolay: Bebeği koltuk altlarından tutmalı ve dik bir şekilde oturtmalısınız. Bu hareketinize karşı bebek ayaklarını uzatmalı, esnetmeli ve yürümeye çalışıyor gibi hareket ettirmeli.

“Adım atma refleksi” ya da “ilkel refleks” olarak da bilinen bu refleks genellikle daha sonralarda, 8 – 12 ay arasında, gönüllü hareketler olarak kendini gösterir. Bu dönemde bebeğiniz artık yürümeye hazırdır.

Ne Zaman Endişe Etmelisiniz?

Zamanla bu refleksler görülmemeye başlarsa endişe etmeyin. Bebek yavaş yavaş hareketlerini idare etmeyi öğrenir ve her bir dış uyarana içgüdüsel olarak tepki vermemesi de doğaldır.

Gülümseyerek kundakta uyuyan bebek

Sizi endişelendirecek şey reflekslerin tamamen kaybolması olmalı. Bu, bebeğin motor gelişiminde bir gecikme ya da hasar olduğu anlamına gelebilir.

Bu durumda uzman doktor bebek için hangi adımların izleneceğini belirlemek için incelemelerde bulunur.

Zamanla bazı refleksler görülmemeye başlarsa endişe etmeyin. Bebek yavaş yavaş hareketlerini idare etmeyi öğrenir ve her bir dış uyarana içgüdüsel olarak tepki vermemesi de doğaldır.

İlk Ayda Görülen Diğer Refleksler

Yürüme refleksleri ile birlikte, doğumdan sonraki ilk haftada öncül refleksler ya da ilkel refleksler denen diğer refleksler de kendini göstermeye başlar. Bunlardan bazıları şunlardır:

Emme refleksi: Bu refleks sayesinde bebekler beslenebilmek için içgüdüsel olarak annelerinin göğüslerini emerler. Fakat diğer nesneleri de ağızlarına götürmeye meyillidirler.

Aranma refleksi: Dudaklarının yanına dokunursak bebekler parmaklarımıza ulaşmaya çalışırlar. Bu refleks aynı zamanda emmek için annelerinin göğüslerini bulmalarını da sağlamaktadır.

Kavrama refleksi: Ellerine yakın bir şey tuttuğumuzda, yaklaşarak onu tutmaya çalışırlar. Ayaklarının yakınındaki şeyler için de aynı şeyi yaparlar.

Moro refleksi: Bu savunmaya yönelik bir harekettir. Kollarını göğüslerinin üstüne yerleştirirler.

Kollarını bağlama refleksi (Moro): Bebekler yüksek bir patlama sesi duyduklarında ya da pozisyonlarında beklenmedik bir değişiklik olduğunda, aniden kollarını ayırırlar ve göğüslerinin üstüne koyarlar. Bu refleks 6 aydan sonra yok olur.

Babinski refleksi: Babinski refleksinde bebekler ayak tabanlarına bir şey sürttüğünde parmaklarını açarlar.

Tonik boyun refleksi: Bedenin koordinasyonuna işaret eder. Bebeğin kafası bir yana döndürüldüğünde o yöndeki kolu ve bacağı da esner. Kafalarını çevirirlerse bu kol ve bacaklarını kıvırırlar.

yenidoğan refleksleri

Bunların dışında bebekler hayatları boyunca sahip olacakları bazı refleksler de geliştirirler. Bunlar esneme, göz kırpma, öksürme ve yutkunma gibi reflekslerdir.

Bebeğinizin ilk aylarında onun kontrollerden geçmesi ve reflekslerinin ölçülmesi oldukça önemlidir.

Doğumdan bir dakika sonra dahi, çocuk doktorları bebeğin her şeyinin yolunda olduğundan emin olmak zorundadırlar. Kontrollere düzenli bir şekilde gitmek, bebeğinizin gelişimi ile ilgili her şeyin yolunda gittiğinden emin olmanızı sağlayacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.