Çocuğunuzu Kitap Okumaya Teşvik Eden 5 Aktivite

Bu yazımızda çocuğunuzu kitap okuma konusunda istekli ve ilgili hale getirmek için gerekli olan aktivitelere bir göz atacağız.
Çocuğunuzu Kitap Okumaya Teşvik Eden 5 Aktivite

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2019

Çocukları kitap okumaya teşvik eden aktiviteler yapmak, zeka becerilerini ve iletişimi artıran bir alışkanlığı çocuklara kazandırmanıza yardımcı olur. Kitap okumak, odaklanmayı, zihinsel süreçleri etkinleştirmeyi, kelime dağarcığını genişletmeyi ve sözlü ve yazılı ifade kabiliyetini artırmayı sağlayan harika bir meşgaledir.

Yukarıda bahsedilenlere ek olarak, kitap okumak kişilerin özel ve akademik hayatına da önemli katkılarda bulunur.

“Okuma, metin, bağlam ve okuyucu arasında bir anlam oluşturma sürecidir. Okumanın algısal motor modelinin aksine, anlam sadece metinde, okuyucuda veya bağlamda değil, bu üç faktörün birbiriyle nasıl etkileşime geçtiğinde saklıdır. Bunların birleşimi algıyı oluşturur.”

Kolombiya Milli Eğitim Bakanlığı

Oxford Learning’teki uzmanlara göre, kitap okumak isteksizliğin aksine bir şölen olarak düşünülmelidir. Çocukların okumayı olumlu bir aktivite olarak görmesini sağlamak için, okumaya başlamadan önce onlara yazılı dili öğretmek gerekir. Bunun yanı sıra, her çocuğun öğrenme ve bilgiyi işleme kabiliyetinin farklı olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir.

Bazı çocuklar neden kitap okumak istemez?

  1. Kitap okumayı bir zorunluluk olarak görürler.
  2. Okuduklarını anlamada zorluk yaşarlar.
  3. Kitap okumanın sıkıcı olduğunu düşünürler.
  4. İlgilerini çeken kitabı henüz bulamamışlardır.

Çocuklarınızı kitap okuma konusunda nasıl motive edebilirsiniz?

Hangi yöntemin çocuğunuzu ilgiyle kitap okumaya teşvik ettiğini keşfedebilmek amacıyla, motivasyonu sağlamak için aşağıdaki okuma aktivitelerini göz önünde bulundurun.

kitap okumanın önemi

1. Ailecek kitap okumak

Yemek kitabı, hikaye kitabı, alışveriş listesi veya trafik işaretleri kitabı… Ne kitabı okuduğunuz fark etmez, yeter ki okuyun. Çocuklar, büyüklerini taklit ederler. Bu nedenle de sizi kitap okurken görmek, onların da bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Biraz zaman ayırarak ailecek kitap okuyabilirsiniz.

2. Okuma materyali sağlamak

Çocuklar elinin altında farklı kitaplara ve kaynaklara sahip olursa, bunları keşfetmek isteyebilir. Kapağında göz alıcı renkler ve çizimler olan kitaplar seçmeye çalışın. Bunun yanı sıra, çocuğunuzun ilgi alanına ve karakterine yönelik konularda ansiklopediler ve hikayeler satın alabilirsiniz.

3. Teknolojiyi uygun bir şekilde kullanmak

Son zamanlardaki teknolojik cihazlar sayesinde, çocukların öğrenme biçiminde önemli değişiklikler meydana geldi. Bu değişikliklerin olumsuz uygulamaları konusunda pek çok tartışma olsa da, söz konusu kitap okumak olduğunda teknolojinin faydaları yadsınamaz. Tablet veya e-kitap, çocukların kitap okuma konusunda daha hevesli olmasını sağlayabilir.

Bu dijital araçların en önemli faydalarından biri, her çocuğun ihtiyacını ve tercihini karşılayabilmeleridir. Her sayfada kaç satır görmek istediğinizi ve kelimelerin boyutlarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu, geleneksel kitapları okumada zorlanabilen özel ihtiyaçları olan çocuklar için mükemmel bir fırsattır.

kitap okumak için aktiviteler

4. Çocuğunuz kitap okuduğunda ilgi gösterin

Çocuğunuzun kitap okumasına verdiğiniz tepkinin çocuklar üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kitabı ne kadar anladığına dair sorular sormanın yanı sıra, çocuğu destekleyici sözler söylemek ve geri bildirimler vermek önemlidir. Çocuğunuza hoşuna giden kitabı seçme imkanı verin. Böylece kitap okumayı bir görev olarak değil eğlenceli bir aktivite olarak görebilir.

Yaratıcı okuma aktiviteleri

5. Oyunlar

Eğer çocuğunuzu bir tiyatro oyununa götürürseniz ve ailecek senaryoyu okursanız, yazılı işlerin de farklı bir dünyası olduğunu anlayacaktır. Eve döndüğünüzde çocuğunuza bir kostüm giydirebilir ve rolü diyaloglarla tekrar canlandırmasını isteyebilirsiniz. Bu aktivite şarkı sözleri, şiirler ve çizgi romanlar için de geçerlidir.

Eğer çocuğunuzun bilişsel, sosyal ve iletişimsel gelişimini artırmak istiyorsanız, kitap okuma aktivitelerini her gün uygulayın. Zamanla, çocuğunuzun okulda daha başarılı olduğunu, daha disiplinli olduğunu ve yazılı ve sözlü ifadesinin geliştiğini fark edeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.