Bezini Değiştirmek için Çocuğunuzu Uyandırmalı mısınız?

Bezini Değiştirmek için Çocuğunuzu Uyandırmalı mısınız?

Son Güncelleme: 02 Mart, 2018

Bebeğinizin teninde oluşabilecek muhtemel tahrişleri önlemek için bezlerini değiştirmek çok önemlidir. Bezlerini hangi sıklıkta değiştirmeniz gerektiği, yaşları ve beslenme düzenleri gibi bir çok farklı etkene bağlıdır.

Çocuğunuz, bezini ne zaman değiştirmeniz gerektiğini size çoğunlukla belli edecektir. Bununla birlikte, bazen yaşları yetmediğinde, bu rahatsızlıklarını nasıl göstereceklerini henüz öğrenememiş durumda olabilirler. Aynı zamanda uyku düzenleri de henüz normalleşmemiş olabilir.

Kullanılması gerekenden daha uzun bir süre kirli bezle duran çocukların kızarıklıklara ve yanıklara (tahrişler) maruz kalacaklarını her zaman aklınızda tutun. Dermatit (cilt iltihabı) yada çeşitli enfeksiyonlar da ihtimaller arasındadır.

Her bebek farklı bir bünyeye sahip olduğu için, özenli davranmak bu konudaki en önemli unsurdur.

Yeni doğmuş bebeklerde bez değişimi

Yeni doğmuş bir bebeğiniz var ise, bezini sık sık değiştirmek esastır. Mideleri henüz çok ufaktır ve sindirim sistemleri yeni yeni gelişmektedir. Bu yüzden sindirim sistemleri yavaş çalışsa da, yiyeceğin atık kısmı hızlı çıkarılır.

Diğer yandan, beslenme sıklıkları, ortalama iki ya da üç saatte birdir. Genellikle günde birkaç defa, gece boyunca ise üç kere yerler.

Sonuç olarak, onlar mamalarını bitirdikten sonra dikkatli olmak önemlidir. Yeni doğmuş bebekler, mamalarını bitirdikten sonra genellikle bezlerinin değiştirilmesine ihtiyaç duyarlar. Her yemeklerinden sonra gaz çıkarmalarına yardımcı olmak da her zaman iyi bir fikirdir.

Benzer bir şekilde soğuk da daha sık işeme ihtiyacı duymalarına neden olabilir. İdrarın sulu bir ortamdan, farklı bir ısıda geldiğini unutmayın. Bu, yeni bir bez değişim sürecini tetikleyebilir, o nedenle siz bezlerini değiştirirken tekrar işerlerse şaşırmayın.

Daha büyük çocuklarda bez değişimi

Çocuklarınız büyüdükçe, sık sık bez değiştirmenize olan ihtiyaçları azalır. Bununla beraber, artık daha çok miktarda idrar ürettikleri için yaşadıkları ıslaklık hissi rahatsız edici hale gelir.

Yaşadıkları rahatsızlığı ifade etmek için ağlamayı bir savunma mekanizması haline getirebilirler. Ağlamalarının, bezlerinin değişim vaktinin geldiğine dair bir işaret olduğunu fark etmek önemlidir.

Emeklemeye başlamış çocuklarda kaka yapma işlemi genellikle sorunsuz işler. Bacak hareketleri dışkılamayı kolaylaştırır.

Bu bize, gün içerisinde bez değişimlerinin artması gerektiğini işaret eder. Yine de bazı çocuklar, yeme alışkanlıklarına bağlı olarak, geceleri de en azından bir kere bez değişimine ihtiyaç duyarlar.

bezi değiştirilen bebek

Gece uyuyorlarken bezlerini değiştirmeli misiniz?

Gündüz ya da gece olmasını dikkate almadan, kirlenmiş bebek bezlerini değiştirme konusunda her zaman özenli olmalısınız. Bununla birlikte, gelişimlerinin her aşamasının farklı ihtiyaçları vardır.

  • Yeni doğmuş bebeklerin uykuları düzensizdir ama sık bez değişimine ihtiyaç duyarlar. Bezlerini değiştirmek için onları uyandırmanız, uyku düzenlerini şekle sokar. Bu şekil onlar için zararlı olabileceği gibi, eğer doğru uygulanırsa iyi bir uyku düzeni alışkanlığı edinmelerine yardımcı da olabilir.
  • Çocuklarımız büyüdükçe, hijyen konusundaki alışkanlıklarına da katkı sağlanır. Bez değişimine ihtiyaç duyup duymadıklarını ayırt etmeye başlarlar.
  • İhtiyaçlarını kontrol edebilmeleri konusunda onlara yardım etmek bir sonraki aşamadır.

Bebeklerin uykusu ve bez değişimleri

Birçok bebek gün boyunca uzun uzun kestirdiği halde geceleri uyuyamaz ya da uyusa bile sık sık uyanır. Bu konuda her bebeğin alışkanlığı farklıdır. Gece uyumama ya da sık sık uyanma durumu bebeğinizin uyku düzeni oturmadığında meydana gelir ve uyuma ile uyanma vakitleri birbirine girer.

Doğru olmayan uyku düzenlerinden kaçınmanız için; onların, gün ışığına, günlük gürültülere ve aktivitelere alışmalarına yardımcı olmanızı tavsiye ediyoruz.

Gün içerisinde uyurlarken bez değişimine ihtiyaç duyduklarında, bunu onları müzikle uyandırmak adına bir avantaj olarak görebiliriz. Bir sonraki bez değişiminde onları ılık suda yıkayabilir ve bir sonrakinde de besleyebiliriz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.