Bekâr Annelik İçin Hazır Mısınız?
Baba ya da anne olmanın zor olduğu gerçeği yeni öğrendiğimiz bir şey değil. Ancak en zor anlarınızda size yardımcı olacak bir eş veya kişi olmadan yalnız kalmak, ebeveynliği daha da karmaşık hale getirebilir.
Bazen bir an gelir ve gerçekten bir çocuğa sahip olmak, onu yetiştirip sevmek ve istediği her şeyi ona sunmak istediğinizi fark edersiniz. Yanınızda bir eşinizin olmaması, ebeveyn olamayacağınız anlamına gelmez.
Evlat edinmek, bekâr bir anne ya da baba olmak için yaygın bir yoldur. In vitro fertilizasyon, yardımla üreme teknikleri ve (bazı ülkelerde) taşıyıcı annelik de anneliğe (veya babalığa) başlamanın bir yoludur.
Hangi seçeneklerin sizin için en uygun olduğunu araştırın. Ancak bekar bir anne olmaya gerçekten hazır olup olmadığına karar vermeden önce kendinize sormanız gereken bazı sorular var.
Bekar Bir Anne Olmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 5 Soru
Neden çocuk sahibi olmak istiyorsunuz?
Bir çocuk asla anne ya da baba duygusal problemleri nedeniyle sevgiye ihtiyaç duyduğu için dünyaya getirilmemelidir. Bir çocuğun sevgisi, bir ebeveynin, kardeşin, partnerin veya arkadaşın sevgisinin yerini tutamaz.
Anne ve babaların sorumluluğu, bir çocuğa ihtiyaç duydukları tüm sevgiyi, karşılığında bir şey beklemeden vermektir. Bunun için kendinizi sevmeniz önemlidir.
Finansal bakımdan istikrarlı mısınız?
Çocuk büyütmek maliyetlidir. Aksini söyleyen, yalan söylemektedir. Yeni ailenizi desteklemek için yeterli para kazanıyor olmanız önemlidir.
İki geliri olan bir aile için bile çocuk büyütmek maddi olarak zordur. Bir de bunu tek bir gelirle yaptığınızı düşünün. Çoğu zaman bu büyük bir engeldir. Dolayısıyla, çocuğunuzu büyütebilmek için her ay yeterli paranız olduğundan emin olmalısınız.
Hayatınızda bir destek sisteminiz var mı?
Kesinlikle yardıma ihtiyacınız olacak. Bu tartışabileceğiniz bir şey değil. Bunu yalnız başınıza yapamayacağınızı kabul etmelisiniz. Özellikle yeni doğmuş bir bebeği ve hatta daha büyük bir çocuğu evlat edinseniz bile yardıma ihtiyacınız olacak çünkü yeni hayatınıza uyum sağlamanız gerekecek.
Yardımla üreme gibi teknikler sayesinde hamile kalırsanız, zaman zaman sırtınızı dayamanız gereken birine ihtiyacınız olacaktır.
Eğer bir partneriniz yoksa, yaşamınızda ihtiyaç duyduğunuzda size yardım etmeye istekli başka kişilere ve onların desteğine ihtiyaç duyacaksınız. Bu, çocuğu okuldan alıp doktor randevusuna götürmek ya da dinlenmeniz gerektiğinde çocukla ilgilenmek gibi şeyleri içerebilir.
Bir destek ağına sahip olmak, çocuğunuzun sürekli bir sevgi ve dikkat kaynağına sahip olması için önemlidir. Zira bu sevgi ve şefkatin hepsi sizden gelemez. Bu, çocuğun büyükanne ve babası, bir arkadaşınız ya da sizin için önemli olan başka bir kişi olabilir.
Önemli olan, bu kişinin güvendiğiniz biri olması, acil bir durumda gecenin bir vaktinde bile yanınızda bulunabilecek biri olmasıdır. Biraz kestirme yapmanız ya da doktora gitmeniz gerekiyorsa ve çocuğunuzu bir sebepten dolayı yanınızda götüremiyorsanız, size birkaç saatliğine yardım edebilmeliler. Bu tür anlarda bir güvenlik ağı vazgeçilmezdir.
Yaşam tarzınızın sonsuza dek değişmesi için hazır mısınız?
Çocuk sahibi olmak hayatınızı kalıcı olarak değiştirir ve o güne kadarki yaşam tarzınızı koruyamazsınız. Hayatı tamamen size bağlı olan biri evinize girdiğinde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.
Programınız ve sosyal hayatınız değişecek, aynı zamanda kariyerinizde ayarlamalar yapmak zorunda kalacaksınız… Hiçbir şey aynı olmayacak ama eğer gerçekten bekar bir anne olmak istiyorsanız, bunların bir önemi yoktur.
Yapmak istediğiniz her şeyi yaptınız mı?
Bu yeni aşamaya girmeden önce yaşamınız için istediğiniz tüm hedeflere ulaştınız mı? Yapmak istediğin şeyler veya ulaşmak istediğin kişisel hedefler varsa, onlara gerçekten ulaşıp ulaşmadığınızı ya da bu hedeflerin hâlâ önemli olup olmadığını değerlendirmeniz gerekecek.
Eğer bekar bir anne olmadan önce deneyimlemek istediğiniz bir şey varsa, belki de şimdi bunu yapmanın tam vaktidir, çünkü bir çocukla birlikte belli deneyimleri yaşamak çok daha karmaşık olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Herrera, F. C. (2011). El último aliento: una fenomenología sobre ser madre soltera. Enseñanza e Investigación en Psicología, 16(1), 165-173. https://www.redalyc.org/pdf/292/29215963015.pdf
- Arbiza Berregui, M. I. (1978). La madre soltera frente a la sociedad. Papers: revista de sociologia, (9), 173-196. https://ddd.uab.cat/pub/papers/02102862n9/02102862n9p173.pdf