Çocuğunuza, Başka Bir Çocuk Ona Vurduğunda Nasıl Tepki Vermesi Gerektiğini Öğretin
Başka hiçbir durum, çocuğunun okuldan geldiğinde başka bir çocuğun kendisine vurduğundan şikayet etmesi kadar üzgün ve güçsüz kılamaz bir anneyi. Muhtemelen çocuğunuzun zorbalığa maruz kalması nedeniyle endişeli ve kızgın hissediyorsunuz ve onlara bu saldırılara tepki vermeyi nasıl öğreteceğinizi merak ediyorsunuzdur.
Bazı çocuklar için bir çimdik, tekme, ısırık, tokat veya diğer saldırgan davranışlar ya kaza sonucu ya da alışkanlık dışı olarak okul, park, tatil vb. hayatlarının çeşitli alanlarında ortaya çıkmaktadır.
Bununla birlikte, bir çocuğun başka bir çocuğa vurduğu zaman nasıl tepki vereceğini bilmesi, anne babanın sorumluluğudur. Ebeveynler, çocuklarının maruz kaldığı bu şiddet davranışlarını önlemek ve maalesef çok yaygın olan bu durumları etkin bir şekilde kontrol etmek için etkili yollarını bilmelidir.
Şiddete Başvuran Bir Çocuk Yetiştirmekten Kaçınmak İçin Anne Babalara Tavsiyeler
Her anne babanın erken yaşta çocuklarına öğreterek saldırgan davranışları önlemesine yardımı olacak bazı ipuçları var. Mesela bir başka çocuk kendisine vurduğunda olduğu gibi belli durumlara hazırlıklı olması için de bu ipuçları önemli.
- Her zaman olduğu gibi ebeveynler, çocukların evde gördükleri her şeyi taklit edeceğini bilerek örnek olmalıdır. Bu nedenle ebeveynler her tür şiddetten kaçınmalıdır, böylece çocukları hayatta kalma kaynakları olarak saldırganlık veya fiziksel cezayı kullanmayı öğrenmeyeceklerdir.
- Ebeveynlerin çocuklarında agresif davranışları önlemeye yönelik bir diğer ipucu, bu tür davranışların başkalarına nasıl zarar verdiğini çocuklarına öğretmeleridir. Kendinize vurulduğunda hissettiğiniz acıyı veya öfkeyi iletmek için yüzünüzü kullanabilirsiniz, ancak her zaman taciz edilen kişinin duygularını açıklamak ve aydınlatmak gerekir.
- Başka bir çocuk sizin önünüzde çocuğunuza vurursa, onlara teslim olmayın; yani, küçük saldırganın aradıkları şey çocuğunuzun kullandığı bir oyuncak veya salıncaksa, bunları almalarına izin vermeyin. Zira bu, her iki çocuğa da şiddet konusunda olumlu bir mesaj gönderecektir: Birine vurarak istediklerini elde edebilecekleri mesajını.
- Çocuğunuza şiddete, şiddetle tepki göstermelerini asla tavsiye etmeyin. Göze göz, dişe diş ya da güçlü olanın ayakta kalması gibi düşüncelere kanmayın.
- Çocuğunuzun bu şekilde davranma hatası yapması durumunda, yanlış davranan çocuğu birkaç dakikalık bir köşeye koyarak cezalandırdığınız ‘zaman aşımı’ tekniği etkili olabilir.
- Çocuğunuz kazara veya kasıtlı olarak oyun arkadaşınıza vurduysa, onlara yaptıklarının yanlış olduğunu ve özür dilemeleri gerektiğini öğretmeniz gerekir. Bunu erken yaştan öğrenmeleri çok önemlidir. Bu arada, vurduğu çocuğun bakım altına alınması gerekir, ancak bunu yaparken savunmasızlık durumu güçlendirilmemeli aksi hâlde çocuk kurban rolüne girebilir.
Başka bir çocuk ona vurduğu takdirde çocuğunuz nasıl davranmalı?
- Dinleyin. Kızmadan önce, nerede ve ne zaman çarptıklarını ve bu eylemlere kimlerin katıldığını tam olarak anlamak için çocuğunuzu dikkatle dinleyin. Bir grup çocuk arasında kişisel bir durum olup olmadığını veya zorbanın ve herkesin tek bir kurbanı rahatsız ettiği düşmanca bir ortam olup olmadığını öğrenin.
- Sorular sorun. Kimseyi suçlamaya ya da sorgulamaya çalışmayın, sadece çocuğunuzun deneyimini ve diğer çocukların kendisine vurduğu ortamı daha iyi anlamaya çalışın.
- Sınırları belirlemek için varlığınızı kullanın. Çatışmayı arabuluculuğa kavuşturmak ve çözmek için çocuğunuzun iletişim kurmasına yardımcı olun. Ancak her zaman adil çözüm arayın, suçlamayın veya aşağılamayın.
- Onlara kendilerini ifade edebilecek sözcükleri sunun. Çocuğunuza, bu durumu işleme alabilmek için kendi duygularını sözlü olarak tanımlamak ve koymak için çeşitli terimleri öğretmek önemlidir. İçlerinde kendilerini hissettiklerini ifade edebilmek, kendilerini ifade eden ilk adımdır.
- Çocuğunuza olası çözüm önerileri getirin. “Bu durumu çözmek için ne yapmanız gerektiğini düşünüyorsun?” sorusu üzerine düşünmeye ve çatışmayı çözmeye çalışmak için iyi bir yol olabilir. Küçüğünüzün tepkisi sizi muhtemelen şaşırtacaktır.
- Sahip oldukları farklı seçenekleri gösterin. Bu durum kontrol dışı kalmamak için onlara düşüncelerini ve uygulamalarını yapacak bir alan verir. Ona arkadaşlarıyla yaşadığı çatışmadan çıkmanın farklı yollarını gösterebilir ve hatta rol yapma tekniğini uygulayabilirsiniz.
- Sözlü iletişimin özendirilmesi. Dil, sorun ne olursa olsun çözmek için yeterli değildir. Çocuğunuzun sınır tanımasına yardımcı olun ve sinirli olduğunda bile konuşarak saygısını kazanın.
- Bir kavga ortaya çıkmadan önce, hemen çocukları ayırın. Sıkı ve kararlılıkla duruma bir son verin, ancak sert davranmadan yapın. Bağırmaktan ve hakaretlerden kaçının.
- Çocuğunuza güvenin. Başka bir çocuk ona vurursa ve olanlardan sonra yaşadıkları hayal kırıklıklarıyla size gelirse, kendisini güçlü hissettirerek ona güvendiğinizi gösterin. Ona koşulsuz desteğinize her zaman sahip olacağını, ancak sorunun nasıl çözüleceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini söyleyin. Bu çözüm sözlerle, arkadaşlarının ya da bir otorite figürünün yardımıyla olabilir.
- Kendine güveni, saldırganlığa yanıt vermenin bir yolu olarak teşvik edin. Bu alternatif, bir kişinin kendi haklarını, diğer bir kişiye saldırmaksızın açık, sağlam ve kendine güvenen bir şekilde savunmasını ifade eder.