Çocuğunuza Dürüstlüğü Nasıl Aşılarsınız?
Çoğumuz birisine güvenebilmenin önemini biliyoruz. Zaman geçtikçe, çocuklarımıza aşılamamız ve teşvik etmemiz gereken dürüstlüğün kıymetinin farkına vardık.
Dürüstlük, her gün uygulandığı takdirde kolayca öğrenilebilen bir erdemdir. Yine de, dürüstlüğü öğrenmeye ve uygulamaya ek olarak, ebeveynler çocuklarını yetiştirirken dürüstlüğü vurgulamalılar. Ebeveynler, bir bahçıvanın bahçesindeki en güzel gülün bakımı sırasında gösterdiği özveriyle çocuklarına dürüstlüğü aşılamalılar.
Eğer bu güle ya da elmasa düzgün bir şekilde bakarsak, dürüstlüğün değeri her zaman hayatımıza çok doğal bir şekilde sızan yalanlar arasında göze çarpar.
Küçük meleğiniz neden yalan söylemeye başlar?
Çocuklar konuşmaya başladıklarında, gerçeklerden başka bir şey söyleyemezler. Her zaman dürüsttürler. Bu erdemi içelerinde korumaya ve geliştirmeye çalışmalıyız.
Yine de pek çok sebepten ötürü, sadece gerçekleri söyleyen bu küçük melekler yalan söylemeye başlarlar. Bu durumun asıl nedenlerinden biri muhtemelen yalan söylemenin yaptıkları eylemlerin bazı sonuçlarından kaçınmalarına yardımcı olduğunu fark etmeleridir.
Onlar da başkalarından iyilik kazanmak için yalan söylemeye başlarlar ya da yalanların istedikleri ödülü elde etmenin yolu olduğunu keşfederler…
Aslında çok sayıda neden var… Ancak, bu nedenleri değerlendirirken, çoğu durumda, çocukların yalan söylerken başkalarını, özellikle yetişkinleri gözlemlediklerini unutmamak gerekir.
Onları sansürlemeden ya da cezalandırmadan önce, kendi davranışımızda değiştirebileceğimiz bazı şeyler olup olmadığını anlamak için kendimize bakmamız gerekir.
Çocuğunuzun kalbine dürüstlük aşılayın
Çocuklarımızın, tıpkı doğdukları gibi saf ve masum olmalarını sağlamak için bir cam fanusta büyümelerini sağlamak çok zordur. Bazen evde edinmedikleri alışkanlıkları okulda edinebilirler. Çocuğunuza dürüstlüğün önemini öğretmelisiniz.
Başka bir deyişle, misillemeden daha önemli olan şey, onlara doğrunun değerini öğretmektir. Dürüst olmayan bir çocuğun başkalarına güvenmediği gerçeğinin de altını çizmek gerekir ve bu güven eksikliği çocuğun bir ebeveynin veya bir öğretmenin yaratmaya çalıştığı eğitim modeline karşı alabileceği en kötü duygudur.
Dürüstlük hakkında konuşmak, çocuğunuzun yalan söylediğini farkettiğiniz anda çok önemlidir. Bu erken başlangıç, yalanın ortaya çıkardığı sorunu düzeltmek için size zaman sağlar.
Durum ne olursa olsun, çocuğunuzla konu hakkında konuşmaya başlayın. Onlara, dürüst olmaları halinde sorunlarının her zaman daha iyi çözülebileceğini açıklayın.
Dürüstlük her zaman örnekle öğrenilir
Eğer çocuklar yetişkinlerin yalan söylediklerini, bazı şeyleri sakladıklarını, ya da bazen dürüst olmayan davranışları örtbas etmek için kendilerinin suç ortağı olarak kullanıldıklarını fark ederlerse, sebebi ne olursa olsun, dürüstlüğün göreceli olduğunu ve yalanın ortaya çıkmadığı sürece her şeyin yoluna gittiğini düşünürler.
Bu sebeple, evdeyken evde değilim demek gibi söylediğiniz yalan ne kadar önemsiz görünürse görünsün çocuklarınızı suç ortağı olarak kullanmaktan kaçının. Ve her şeyden önemlisi, yalan söylemeyi haklı çıkarmayın ve oyun olarak bile olsa çocuğunuzun katılmasına izin vermeyin.
Ebeveynler olarak mümkün olduğunca dürüst olmaya çalışmalıyız. Sözümüzden dönmemeliyiz. Aksine, ona değer vermeli ve her zaman verilen sözlere uymalıyız.
Çocuklara verilen sözlerin ve dürüstlüğün değerini açıklamak istiyorsak onlara örnek olmak önemlidir. Bu şekilde daha inandırıcı olabilir ve bunu yapmanın önemini anlatabilirsiniz.
Düzenli olarak doğruyu söyleyen dürüst bir çocuğunuz varsa, bu erdemi geliştirmek ve güçlendirmek için tebrik etmek de önemlidir. Bazen başarısız olursa, ki bu tüm insanlar için doğaldır, davranışlarını düzeltmek için alabileceğiniz en iyi disiplin yöntemini aklınızda bulundurmalısınız. Çocuğunuzun bir sonraki durumda gerçeği söylemesi hatalarından ders çıkardığının bir göstergesidir.
Şimdi, dürüstlük dediğimiz bu elmasla ilgilenmenin kolay bir iş olmadığı doğrudur. Ebeveynler olarak, yarının yetişkini olacak ve yaşadığımız dünyayı değiştirecek çocuklarımızı geliştirmede önemli bir rolümüz var.
Aşağıdaki yararlı tavsiyeler, çocuklarımıza değer aşılamaya ve dürüstlüğü teşvik etmeye yardımcı olacaktır:
- Çocuğunuzla dürüstlük ve doğrunun önemi hakkında konuşun. Onlara, yalan söyleyenlerin güvensiz olduklarını ve dürüst olmayan kişilerin genellikle başkaları tarafından iyi karşılanmadığını açıklayın.
- Çocuğunuza dürüstlüğün ne demek olduğunu ve günlük yaşamı nasıl etkilediğini açıklayın. Dürüstlüğün, insanların konuştuğunuz zaman size inandığı anlamına geldiğini açıklayın. Diğer bir deyişle, “söz senettir” cümlesinin önemini öğretin.
- Başkaları ile oynarken onları gözlemleyin. Onlara oyuncak paylaşmayı ve adil oyunun değerini öğretin. Çocuğunuza adil oyun oynamanın adil bir yetişkin olmasına yardımcı olacağını öğretin.
- Çocuğunuza nasıl iyi bir arkadaş olabileceğini gösterin. Onlara gerçek ve sözde arkadaş arasındaki farkı açıklayın. Çocuğunuza nasıl iyi bir arkadaş olunacağını göstermek, saygı ve sadakat değerlerini aşılayacaktır.
- Yanlış bir şey yaptıklarında çocuğunuzu sorumlu hissettirin. Onlara yanlış yaptıklarını ve neden yanlış olduğunu açıklayın. Onlara, eylemlerinin sonuçlarının olduğunu gösterin. Bu herkes için değerli bir derstir ve çocuğun harekete geçmeden önce eylemlerinin sonuçlarını düşünmesine yardımcı olur.
Bazen karmaşık görünse de ya da sadece nasıl olduğunu bilmesek de, bu değerleri çocuklarımıza tanıtmak ve aşılamak için her zaman çaba göstermeliyiz. Sabırlı olduğunuz takdirde siz ve çocuklarınız için en uygun yolu bulacaksınız.
Her şeyden önce, bunu yaparak, çocuğunuzu gerçek dünyayla mümkün olan en dürüst şekilde yüzleşmeye hazırladığınızı ve bu durumunun her zaman onların lehine olacağını unutmayın.
Üstelik, çocuğunuzun kalbini güçlü bir şekilde kavrayan değerleri ektiğinizi bilmek önemlidir. Bu, seçimlerinizde kendinizden emin olmanıza yardımcı olacaktır. Böyle yaparsanız, her nerede olurlarsa olsunlar, iyi şeyler yapan iyi bir insan olacağından emin olabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Candro, V. I. K. T. O. R. (2009). Valores morales para niños. http://imagenes.mailxmail.com/cursos/pdf/7/valores-morales-ninos-26917.pdf
- Fragoso Fernández, E., & Canales Rodríguez, E. L. (2009). Estrategias educativas para la formación en valores desde la educación informal de la familia. Educere, 13(44), 177-185. http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1316-49102009000100021
- Haydon, G. (2003). Enseñar valores: un nuevo enfoque (Vol. 39). Ediciones Morata.
- Schiller, P., Bryant, T., & Caso, J. (2001). Cómo enseñar los valores a los niños.