Çocuğunuza öğretmeniz gereken 18 birlikte yaşama kuralı
Birlikte yaşama kuralları, saygı ve hoşgörü üzerine dayalı bir çevrede yaşamamıza katkı sağlar. Sizlere, bu yazımızda evinizde uygulayabileceğiniz 18 birlikte yaşama kuralını gösteriyoruz.
Çocukluktan itibaren birlikte yaşama kurallarının çocuklara aşılanması oldukça önemlidir. Böylece, hem aile ilişkilerinde hem de diğer insanlarla olan ilişkilerinde barış ve uyumu yakalayabilirler. Bu nedenle, onları çok iyi tanıdığınızdan ve onlara doğru mesajlar ilettiğinizden emin olmalısınız.
Niçin çocuklara birlikte yaşama kurallarını öğretmeliyiz?
Bu standartlar, çocukların diğer insanlara saygıyla yaklaşmasını sağlar. Bu kuralları öğrendikleri zaman, daha düzenli ve hoşgörülü bir şekilde davranacaklardır.
Eğer böyle kurallar olmasaydı, herkes kendine uyduğu şekilde davranırdı ve bir düzen olmazdı. Toplumda birçok kişi bu kuralları uygulamayı bırakmış olsa da, bunları çocuğumuza öğretmek çok önemlidir. Böylece, olumlu davranışlarla büyüyebilirler.
Bu kuralları çocuğunuza öğreterek, kendine güvensiz, kayıp ve zorlanan bireyler olmalarının önüne geçersiniz. Çünkü bu kurallar çocukların yapmak istedikleri ve diğer insanların ihtiyaçları arasında bir denge kurmasını sağlar.
Aslında, bazı çalışmalar birlikte yaşama kuralları uygulandığında ve çocukluktan itibaren sürdürüldüğünde, yetişkin olarak daha mutlu olduklarını ortaya koymuştur.
Birlikte yaşamanın 10 temel kuralı
Birlikte yaşama kuralları etrafımızdaki insanların haklarına saygı duymak üzerine kuruludur. Ayrıca, herkesin yapması gereken birtakım zorunlulukların olduğunun da kabul edilmesini sağlarlar. Her biri kendince önemli olsa da, çocuklar tarafından öğrenilmesi gereken 10 temel yaşama kuralı şunlardır:
- Lütfen ve teşekkür ederim demek.
- Çığlık atmamak.
- Nazikçe selamlamak.
- İnsanların lafını bölmeden sırasını beklemek.
- Etrafındakilere, kendine davranılmasını istediği şekilde nezaket ve saygıyla davranmak.
- Diğer insanlara karşı paylaşımcı olmak.
- Diğer insanlara fiziksel ve sözlü olarak yanlış davranmamak.
- Bir yere gittiğinde terbiyeli davranmak.
- Hata yaptığında veya birini incittiğinde özür dilemek.
- İnsanların fikirlerine saygı duymak.
Diğer birlikte yaşama kuralları
Ayrıca, çocuğunuzun büyümesi ve okul yaşı döneminde onlara değerleri ve prensipleri öğretmelisiniz:
- Gerekli olmayan veya ebeveynlerin alamayacağı şeyleri istememek.
- Birisi bir şey söylerken dikkatlice dinlemek.
- Yaşlılara saygı göstermek ve onlara yardım etmek.
- Yalan söylememek.
- Sorumluluk sahibi olmak.
- Başkalarının özel hayatına saygı duymak.
- Hatalarının sonucunu kabul etmek.
- Yaşadıkları çevreye saygı duymak ve doğal kaynakları tutumlu bir şekilde kullanmak.
Birlikte yaşama kuralları çocuklara nasıl öğretilir?
Şüphesiz ki, çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey onlara ebeveynleri olarak örnek olmaktır. Bu sebeple, birlikte yaşama kurallarını uygulayan ilk siz olmalı ve bunları çocuğunuza aşılamalısınız.
Böylece, eğer çocuğunuz sizi merhaba derken, özür dilerken, teşekkür ederken ve dikkatli bir şekilde dinlerken görürse, o da bunların aynısını yapmak için motive hissedecektir. Aşağıdaki ipuçları, bu kuralları basit ve etkili bir şekilde öğrenmesi için yardımcı olacaktır.
- Erken yaşta başlayın. İdeal olan, örneğin, birinci yaşından itibaren ona teşekkür etmeyi öğretmektir. Böylece, büyüdüğünde bunu çok daha kolay bir şekilde söyleyebilir. Ayrıca, çocuklar küçük yaştan sizi taklit etmeye başlarlar.
- Ona bu kuralları öğretmek için acele etmeyin. Çocuğunuza iyi davranışları öğretmek için elinizdeki her fırsatı değerlendirin.
- Kuralların önemini açıklayın. Çocuklar büyüyüp anlama yetisine kavuştuklarında, bu kurallara neden uymaları gerektiğini ve neden iyi davranışlara sahip olmaları gerektiğini açıklayın.
- Gerekli olduğunda onu tebrik edin ve düzeltin. İyi davranışları için onları tebrik etmek, onları kurallara uymaları ve görevlerini yerine getirmeleri için cesaretlendirecektir. Öte yandan, kurallara uymadığında da uyarın.
- Oyunlardan faydalanın. Hem öğrenip hem de bu iyi davranışları kazanabileceği eğlenceli oyunlar öğretin. Çocuğunuzun yaşına uygun bir oyun seçmeniz de önemlidir.
Kaç yaşında olurlarsa olsunlar, onlara birlikte yaşama kurallarını öğretmekten çekinmeyin. Bu şekilde, daha iyi insanlar olacaklar ve toplumda birlik ve uyumu sağlayacaklardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martorell, C., González, R., Rasal, P., & Estellés, R. (2009). Convivencia e inteligencia emocional en niños en edad escolar. Revista europea de educación y psicología , 2 (1), 69. https://doi.org/10.30552/ejep.v2i1.18
- Allauca Pincay, L. M., & González Tacuri, G. M. (2022). La disciplina positiva para mejorar conductas disruptivas en niños de 5 años estudio de caso. Guayaquil: ULVR. http://repositorio.ulvr.edu.ec/handle/44000/5146
- CRA Somontano Bajo Mayor. (s.f.). Plan de convivencia. Consultado el 24 de mayo 2023. https://crasomontanobajoaragon.catedu.es/plan-de-convivencia/
- CDC. (2020). Elogio e imitación. Consultado el 31 de mayo de 2023. https://www.cdc.gov/parents/spanish/essentials/communication/goodbehavior-praise.html
- CDC. (2020). Pasos para crear reglas familiares. https://www.cdc.gov/parents/spanish/essentials/structure/familyrules-steps.html
- Núñez, P. G. (2017). Reconocer nuestros errores nos brinda la oportunidad de aprender de ellos. Consultado el 31 de mayo de 2023 https://lamenteesmaravillosa.com/dejamos-aprender-de-nuestros-errores-negamos/