Çocuğunuzun Öfkesiyle Başa Çıkmak

Bu makalede, çocuğunuzun öfkesiyle en iyi şekilde başa çıkmanız için bir dizi ipucu vereceğiz
Çocuğunuzun Öfkesiyle Başa Çıkmak

Son Güncelleme: 15 Mayıs, 2018

Çocuklar bazen kendilerini bunalmış veya sinirli hissedebilirler. Duygularını nasıl kullanacaklarını bilmemek onların öfke dönemlerinde patlamasına neden olabilir.

Çocukların çoğunluğu erken yaşlarda öfke nöbetleri ve öfke ataklarından muzdariptir. Bazen, bu onların agresif davranmalarına neden olabilir.

Çocuğun öfkesini belirlemek çok zor bir iş değildir. Bununla birlikte, bazen çocukların öfke nöbetini normal bir olay gibi ele alırız ve bu durumun daha sonra problem yaratabileceğini fark etmeyiz.

İşte basit bir sinir krizinin bir öfke gösterisinden daha fazlası haline geldiğini gösteren bazı işaretler.

Çocuklarınızda öfkeyi nasıl tanımlarsınız?

  • Okulda sorunlara neden oluyorlarsa,
  • Öfke ve saldırganlıkları ailenin diğer üyelerini etkiliyorsa,
  • Davranışları kendileri ve çevrelerindeki insanlar için bir tehlikeliyse,
  • Öfke nöbetleri uzun sürerse ve sürekli bir savunma mekanizması haline gelirse,
  • Saldırganlık artık kendilerini kontrol edemeyecekleri bir seviyeye çıkarsa,
  • Davranışları kişilikleriyle çelişip ve başkalarıyla ilişki kurmasını engelliyorsa bu tanımı yapabilirsiniz. Ayrıca oyunlar veya doğum günleri gibi aktivitelerden de hariç tutuluyor olabilirler.
sinirli kız çocuğu


Öfke ve ızdırap

Çocuğun öfkesinin acı çektiğini belirttiği kanıtlanmıştır. Öfke ve saldırganlıkları dünyaya ve kendilerine karşı kurdukları savunma mekanizmalarıdır.

Çocuğun öfkesini anlamak için bu ilk adım, çocuğun bu şekilde davranmasına neden olan sebep ve koşulları anlamaktır. Bu hissi tetikleyebilecek birçok şey var. İşte birkaç örnek:

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu

Giderek daha fazla çocuk ADHD (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) belirtileri gösteriyor. Bu çocuklar fevri davranıyor ve hiperaktifler. Özellikle davranışlarını kontrol etme konusunda zorluklar yaşıyorlar. dürtüsel ve hiperaktif olan çocuklar ve davranışlarını kontrol etmek söz konusu olduğunda özel zorluklar yaşıyorlar.

ADHD olan çocukların% 50’den fazlası kompülsif davranışlar ve duygusal patlamalar ortaya koymaktadır – Vasco Lopes klinik psikoloğu.

Bu bozukluğun teşhisi konan çocukların günlük görevlerine yoğunlaştıkları zaman yetersiz kalmaktadır.

Ancak, bu semptomlara sahip olmak doğrudan ADHD teşhisi oluşturmaz. Bu semptomlar bazen gözden kaçabilir ve bu durum kötü ve saldırgan davranışa yol açabilir.

Anksiyete

Çoğu asi ve öfkeli çocuk henüz tespit edilmemiş olan şiddetli kaygıdan muzdariptir.

Davranışları tamamen kamufle etmekle ilgilidir. Stresli durumlarla baş etmede yaşadıkları zorlukları gösterir. Anksiyetenin en açık işareti, onları işgal eden korkunç korkular yüzünden kaçmaya çalışırken ortaya çıkar.

Travma veya ihmal

Okulda veya evde kötü davranış sonuçları.

Zorluk çeken çocuklar evde kendilerini güvende hissetmedikleri zaman, okulda tehdit edici davranışlar gösterebilirler – Harvard Tıp Okulu’nda Profesör Dr. Nancy Rappaport.

Duyusal algıda güçlük

Bazı çocuklar, onları çevreleyen alanın duyusal bilgilerini işlemek için daha fazla zorluk çekebilir. Çocuğunuzun özellikle hassas olduğuna inanıyorsanız veya tam tersine simülasyona karşı hassassa, bu fark edilmeden ciddi bir kaygı sebebi olabilir.

Örneğin, sıcaklık veya giydikleri giysi nedeniyle bunalmış hissedilebilirler. Sorunun kronikleşmesini önlemek için bunu mümkün olan en kısa zamanda çözmek önemlidir.

Otizm

Otizm spektrumu olan çocuklar da duygusal krizden muzdarip olabilir.

Belki de çocuğunuz kendisini daha rahat hissettiren bir rutin üzerinde ısrar etmektedir. Bu bozukluk çocuğun duygularını iletme kabiliyetini etkileyebilir.

Çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?

Ebeveynler, çocuğun davranışlarını şekillendirebilen ilk kişilerdir. Aşağıda çocuğunuzun öfkesini nasıl ele alacağınıza ilişkin ipuçlarını veriyoruz:

  • Dünya ile empati kurmalarına yardımcı olun.
  • Her duyguya izin verebileceğinizi ancak her davranışa müsaade etmeyeceğinizi görmesini sağlayın.
  • Stresle nasıl başa çıkılacağını öğretin. Egzersiz yapmak, okumak, olumlu şeyler hakkında düşünmek, rahatlama yöntemleri olabilir.
  • Sinirlendiklerinde derin nefes almayı öğretin.

Sonuç olarak, öfke her zaman sadece bir çocuğun yetiştirilme şeklinden kaynaklanmaz. Gelecekte daha büyük sorunları önlemek için dürtülerini kontrol etmelerine yardım etmeliyiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.