Alfa Kuşağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Alfa kuşağı 2010 yılından sonra doğan çocuklara verilen isimdir. Bu yazımızda, bu yeni kuşak ile ilgili bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz.
Alfa Kuşağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 17 Mayıs, 2019

Her yeni kuşağa Yunan alfabesine göre isim verilir. 2010 yılından sonra doğan bebeklere de Alfa Kuşağı deniyor.

Her kuşakta olduğu gibi, bebeklerin ne zaman ve nasıl doğdukları davranışlarını ve aldıkları kararları etkiliyor. Bu nedenle bugün bu kuşağın belirli özelliklerinden bahsedeceğiz.

Alfa Kuşağında doğan çocuklar ellerinde akıllı telefonlarla büyüyecek. Dahası, genç yaşlardan itibaren saniyeler içerisinde düşüncelerini sanal ortama aktarabilecekler.

Günümüzde yaşanan dev teknolojik gelişmeler, diğer faktörlerle birleştiğinde Alfa Kuşağını değişime en hazır kuşak haline getiriyor.

İnsanları birbirine bağlayan bu yeni ortam, kuşaklararasındaki değişimi bir üst noktaya taşımıştır. Eski nesillerin teknolojiye erişimi daha kısıtlıyken, Alfa Kuşağı hayatlarının büyük bir kısmını teknoloji ile iç içe geçirecekler.

21. yüzyılın ilk kuşağı

Alfa Kuşağı 2010 ile 2025 yılları arasında doğan çocuklara verilecek isim. Bu çocuklar Y kuşağında doğanların oğulları ve kızları olacak.

Alfa kuşağı konsepti Avustralyalı nüfus bilimci Mark McCrindle tarafından oluşturuldu. 21. yy’da doğan kuşağa bu ismi veren kişi oydu.

Bu kuşak, 1990’ların ortalarında başlayan Z kuşağının ardından geliyordu. Alfa kuşağı ise günümüzde yaşadığımız değişimler üzerine inşa edilmiş olacak. Çocukların daha yaşlı ebeveynleri ve daha küçük aileleri olacak. Pek çoğu da tek çocuk olacak.

Dünya çapında, ortalama olarak, bu kuşak öncekilerle kıyaslandığında daha bolluk içinde yaşayacak. 21. yy kuşağı çocukların doğduğu günden beri teknoloji ile iç içe yaşamalarının yanı sıra, teknolojik aletlerin olmadığı bir dünya onlar için hayal dahi edilemeyecek bir şey olacak.

tabletle oynayan çocuklar

“İnsanları birbirine bağlayan bu yeni ortam, kuşaklararasındaki değişimi bir üst noktaya taşımıştır. Eski nesillerin teknolojiye erişimi daha kısıtlıyken, Alfa Kuşağı hayatlarının büyük bir kısmını teknoloji ile iç içe geçirecekler.”

Alfa Kuşağının Karakteristik Özellikleri

  1. Teknoloji konusunda uzmanlık

Şüphesiz, Alfa Kuşağına ait çocuklar teknoloji konusunda uzman olacaklar. Sosyal medyanın olmadığı bir dünya düşünemeyecekler. Pek çoğu çok yönlü cihazlara sahip olacağından masaüstü veya dizüstü bilgisayarlara çok nadiren ihtiyaç duyacak.

Bunlar da yetmezmiş gibi, teknoloji kullanımı ile birlikte tüketim alışkanlıkları da değişecek. Çoğunlukla internet üzerinden alışveriş yapacaklar ve eski kuşaklara göre insanlarla daha az temas halinde olacaklar.

2. Zorluklara hazırlıklı olmak

Alfa Kuşağı kendine daha fazla güvenecek ve büyük zorluklara karşı hazırlıklı olacak. Eğitime de internet üzerinden ulaşabilecekler ve kendi öğrenme yöntemlerini keşfedecekler.

Bunların yanı sıra, Alfa Kuşağı bugün çözemediğimiz sorunlara karşı daha teçhizatlı olacak. Bunun sebebi ise daha teknolojik, birbiriyle bağlantılı ve fırsatların daha bol olduğu bir dünyada doğmuş olmalarıdır.

3. Daha dikkatsiz olmak

Alfa Kuşağına ait çocuklar her şeyden çok çabuk sıkılacaklar. Bunun sebebi ise telefon ekranı üzerinde sürekli içerik değiştirmeleri ve aradıkları bilgiye çabucak ulaşmaları olacak.

Bir uygulamadan diğerine, dikkatlerini çeken bir videodan başka bir videoya atlayacaklar ve birkaç dakika içerisinde bundan da sıkılacaklar. Bu yüzden de dikkatleri dağılacak.

tablete bakan anne çocuk

4. İlgi alanlarında değişiklikler olacak

Uzmanlar Alfa Kuşağının fiziksel oyunlarla ilgileneceğini ancak bu oyunların bugünkü karşılığından farklı bir şekilde olacağını düşünüyor. Araştırmalara göre Alfa Kuşağının en büyük ilgi alanı taşınabilir cihazlar ve el hareketlerinin kullanıldığı arayüzler olacak.

Bu da hafta boyunca çocukların spor yaptığı saatleri etkileyecek. İlgi alanları ve öncelikleri, özellikle teknoloji bakımından dünyanın değişimine ayak uyduracak.

Son olarak ise, bu kuşağın psikolojik sorunlardan muzdarip olacağını göz önünde bulundurmak gerekir. Sürekli insanlarla iletişim halinde olsalar da, daha yalnız hissedecekler. Bu da teknolojinin ve toplumun değişimi ve gelişiminin doğal bir sonucu olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.