Ayrılık Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılır?
Küçük çocukların anne babalarından uzakta ayrılık kaygısı yaşaması oldukça doğaldır çünkü anne ve babalarının onlarla ilgilenmesine ve onları sakinleştirmesine ihtiyaç duyarlar.
Çocuğunuzla vedalaşmak oldukça duygusal olsa da, bu, çocukların gelişimi için gereklidir. Özellikle, aylarca anne ve bebek arasında bir bağ oluştuktan sonra, anneden uzak kalmak çocuklar için sorun olabiliyor.
Doğru stratejiler ile, çocuğunuzdan ayrılmak büyük bir problem olmayabilir. Bununla birlikte, çocuk ayrılık kaygısını uzun zaman geçmesine rağmen atlatamıyorsa, bir uzmandan yardım almalısınız. Bu sayede durumun ciddi bir bozukluk haline gelmesini önleyebilirsiniz.
Ayrılık anksiyetesiyle nasıl başa çıkılır?
1. Kısa süreli ve kısa mesafeli ayrılıklarla başlayın
Kısa süreliğine çocuklarınızdan ayrı kalacağınız küçük tatiller planlayın. Çocuklarınızı yakınlarınıza emanet edebilirsiniz.
Zaman içerisinde çocuğunuz sizin geri döneceğinize kendini alıştırmış olacağından bu ayrılıkları daha özgüvenli bir şekilde karşılar. Onlarla vedalaştığınızda sizin geri döneceğinizi bilir.
2. Vedalaşmak için iyi bir zaman seçin
Seyahate çıkmadan önce çocuğunuzla vedalaşırken, çocuğunuzun karnının tok olduğundan ve uykusunu iyi aldığından emin olun. Aksi takdirde çocuğunuz ayrılık kaygısını şiddetli bir şekilde yaşayacaktır.
3. Kaygıyı artırmamak için vedayı kısa tutun
Sizi aile yapan alışkanlıklar ve gelenekler çocuklar için çok önemlidir. Çocuğunuzla vedalaşırken süreci kısa tutmaya özen gösterin böylece çocuğunuzun endişelenmek ve ayrılık üzerine düşünmek için fazla vakti olmayacaktır.
Ayrıca, bir an önce gözden kaybolmaya çalışın. Çocuğunuza gideceğinizi ancak yakında geri döneceğinizi söyleyip evden ayrılın.
4. Çocuğunuzu ona iyi bakabilecek birine bırakın
Çocuğunuzu günlük hayatta sık sık gördüğü birine emanet etmek, onun kendisini daha güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.
5. Çocukların televizyonda ne izlediğine dikkat edin
Televizyonda izledikleri pek çok şey çocukların korkularının kötüleşmesine yol açmaktadır. Korku, ayrılık kaygısını önemli ölçüde artırabilen bir faktördür.
Doğru stratejiler ile, çocuğunuzdan ayrılmak büyük bir problem olmayabilir. Bununla birlikte, çocuk ayrılık kaygısını uzun zaman geçmesine rağmen atlatamıyorsa, bir uzmandan yardım almalısınız.
Ayrılık kaygısının semptomları
- Sevdiğiniz kişiye bir zarar geleceğinden korkmak. Örneğin, pek çok çocuk anne babasından ayrıyken onlara bir şey olacağından korkar.
- Kalıcı bir ayrılığa sebep olacak beklenmedik olayların gelişeceğinden endişelenmek. Ayrılık kaygısı olan çocuklar kaçırılma, kaybolma ve hatta ölüm gibi şeylerden korkarlar.
- Okula gitmeyi reddetme. Ayrılık kaygısı olan çocuklar okula gitmek istemeyecektir ve evden çıkmamak için her şeyi deneyeceklerdir.
- Uykuya dalmada zorluk. Ayrılık kaygısından muzdarip olan çocuklar insomnia sorunu yaşayabilir. Ayrıca, sık sık kabus görebilirler ve geceleri yalnız uyumayı sevmezler.
- Karın ağrısı ve baş ağrısı gibi fiziksel rahatsızlık. Bu durumun en yaygın semptomlarından bir tanesi çocuklarda görülen fiziksel rahatsızlıklardır.
- Evden ayrılırken ebeveyne sarılma. Ebeveyne veya bakıcıya karşı bu tür bir tutum sergilemek bir dereceye kadar normaldir. Bununla birlikte, aşırıya kaçıldığında ve ebeveynin günlük aktivitelerini gerçekleştirmesini engellediğinde sağlıksız bir hal alabilmektedir.
Bu yazımızı da okuyun: Çocukların Yalnız Kalma Korkusunu Anlamak
Sonuç olarak
Vedalaşmalarda her zaman ağlamalar ve zor anlar yaşanmak zorunda değildir. Yukarıda bahsettiğimiz stratejileri uyguladığınız takdirde, işler sizin ve çocuğunuz için çok daha kolay olacaktır.
Bununla birlikte, eğer durumun kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, ayrılık kaygısı konusunda bir profesyonelden yardım almalısınız. Çocuğunuzun semptomlarına ve davranışlarına dikkat edin. Normal olmayan durumlar fark etmeye başladığınızda mutlaka yardım alın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Robinson, L.; Seagal, J., Smith, M. Separation anxiety: What is it?. https://www.helpguide.org/articles/anxiety/separation-anxiety-and-separation-anxiety-disorder.htm?pdf=true.
- Harvard Medical School Special Health Report. Anxiety and Stress Disorders: A guide to managing panic attacks, phobias, PTSD, OCD, social anxiety disorder, and related conditions – Harvard Medical School Special Health Report https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/coping-with-anxiety-and-stress-disorders