Çocuğunuza Alay Etmeyle Başa Çıkabilmeyi Öğretin

Çocuğunuza Alay Etmeyle Başa Çıkabilmeyi Öğretin

Son Güncelleme: 20 Eylül, 2018

Çocuklar mükemmel oldukları kadar acımasız da olabilirler. Çoğu zaman bu tamamen onların suçu değildir çünkü yetiştikleri evde kötü örnekler görmüş olabilirler. Ne yazık ki çocukların evde görüp öğrendikleri davranışlar, bunlarla başa çıkmayı bilmeyen diğer çocuklar için zarar verici olabilir. Hatta bazen çocuklarımıza alay etmekle başa çıkmayı öğretmekten başka yol yoktur.

İlk olarak hatırlatılması gereken aslında çocukların içinde kötülük olmadığıdır. Birçoğu, alay etmeyi ebeveynleriyle bağlantı kurmanın ya da onları taklit etmenin (yanlış) bir şekli olarak gördüğünden bunu bir savunma mekanizması olarak kullanır.

Bazı ebeveynler hayal kırıklığı ve kendine güven eksikliğini çocuklarına aktarırken bazıları bu davranış şekline alışır ve farkında olmadan bunu devam ettirmesi için onlara izin verir.

Ebeveynler olarak, bazen çocuğumuza bunu yaşatanlarla kendimiz yüzleşmeyi bile isteriz. Çocuklarımızı üzülürken ya da zor zaman geçirirken görmek sadece bunu yaşayanların bileceği türden bir üzüntü ve öfke duymamıza sebep olur. Fakat asıl doğru olan çocuğumuzun bu durumlarla kendi kendine başa çıkabilmeyi öğrenmesi gerektiğidir.

Çocuğuma alay etmeyle başa çıkmayı nasıl öğretebilirim?

Onları dinleyin

İlk olarak, çocuğunuzun söylemesi gereken şeyleri dinleyin. Bu başka bir çocukla arasında bir oyun ya da şakalaşma olabilir. Durumu iyice inceleyip anlayın ve öğretmenlerine danışın. Harekete geçmeden önce bilmek ve anlamak çok önemlidir. Onu sınıfta yaptıklarını anlatması konusunda teşvik edin ve size karşı dürüst olabileceklerini gösterin.

Onları aşağılamayın

Birçok ebeveyn çocuklarını cesur olabilmeleri adına aşağılama yoluna başvurur. Çocuklarını korkak veya sulugöz olarak nitelendirmenin onları güçlü bir birey yapacağını düşünür. Fakat durum böyle değildir. Çocuklar alay etmek söz konusu olduğunda yetişkinler gibi tepki vermezler ve bu sebeple onlara empati gösterilmelidir.

yüzünü saklayan çocuk

Onlara alay etmeyi göz ardı etmeyi öğretin

Bu gibi durumlarda alay eden çocukları göz ardı etmek iyi ve etkili bir yöntemdir. Çoğu zaman çocuklar kötü sonuçlanan şeytanca şakalarını yapmaktan yorulurlar. Durum böyle olduğunda üstüne gitmeyi bırakıp sanki hiçbir şey olmamış gibi davranırlar.

“Cesur korkaktan, korkak ise kendi korkusundan korkar.”

-Francisco de Quevedo-

Kıvrak zekayı kullanın

Kıvrak zeka, bu konuda çok etkili bir silah olabilir. Çocuğunuza hızlı ve ironik bir şekilde karşılık vermeyi öğrettiğinizde bunun sonuçlarını göreceksiniz. Unutmayın ki bu diğer çocuklarla alay etmek anlamına gelmez çünkü aynı oyunun devam etmesi anlamına gelir.

Çocuğunuz, hakaret ve şiddetle de karşılık vermemelidir. Çocuğunuz alay eden kişinin onu etkileyemediğini belli edecek şekilde cevap vermelidir.

Diğer çocuklarla yakınlaşması için cesaretlendirin

Bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldıklarında çocukların kendilerini soyutlamalarına engel olmanın iyi ve etkili araçlarından biri de arkadaşlıklardır. Çocuğunuz güvende ve değerli hissederken alay eden kişi çocuğunuzla uğraşmayı bırakacak ya da umurunda olmadığını farkedecektir.

Ayrıca, bu dertten muzdarip olan birçok çocuk olabilir. Bu durumun iyi tarafı ortak bir anlayış oluşturmasıdır.

sarılan kızlar

Uyarı sinyallerine dikkat edin

Belki de bizim anlamsız bulduğumuz bir olay aslında ciddi olabilir. Ne yazık ki alay etmenin taciz ve rahatsızlıkla sonuçlandığı durumlar vardır. Bu durumlarda ilk yapılması gereken öğretmen ve sorumlu kişilerle konuşup endişelerinizi ifade etmektir. Eğer durum hala devam ediyor ve daha kötü bir hal alıyorsa şikayet etmek şarttır. 

Ya benim çocuğum başkalarıyla alay ediyorsa?

Eğer alay eden kişi kendi çocuğumuzsa bunu neden yaptığını ciddi bir şekilde düşünmeliyiz. Olayı büyütmemeliyiz ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi gerekçelerini öğrenmeliyiz.

Bazen alay edilip yardıma ihtiyacı olan ya da bazı kötü davranışlarımızı taklit eden kişi olabilirler. Durum böyleyse sadece onlar değil biz de davranış biçimimizi değiştirmeliyiz. 

Onlara başkalarıyla alay etmenin kötü olduğunu anlatmamız gerekir. Bu birçok kişiyi üzer ve devam ettirdikleri takdirde kimse onlarla arkadaş olmak istemez.

Eğer onlar başkalarına karşı iyi ve nazik davranırlarsa başkaları da onlara aynı şekilde davranır. Ve tabi ki başkalarını kırmaktansa onlara yardım etmenin bizi daha mutlu edeceğini onlara anlatmalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castillo Quiñonez, G. G. (2015). Promover los valores sociales y familiares para evitar las burlas y el índice de malas palabras dentro del salón de clases en los niños de 4 a 5 años de la escuela Dr. Otto Arosemena Gómez año lectivo 2014-2015(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/13219
  • Reynolds, C., & Richmond, B. (1997). Escala de ansiedad manifiesta en niños (revisada). CMAS-R. Manual. México: El Manual Moderno.
  • Albornoz, N., Silva, N., & López, M. (2015). Escuchando a los niños: Significados sobre aprendizaje y participación como ejes centrales de los procesos de inclusión educativa en un estudio en escuelas públicas en Chile. Estudios Pedagógicos (Valdivia), 41(ESPECIAL), 81-96. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-07052015000300006&script=sci_arttext

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.