Çocuklarda 4 Disiplin Sorunu ve Mücadele Yöntemleri

Çocuklardaki disiplin sorunu birçok ebeveyni çılgına çevirir. Bazen küçük çocuklar, anne babalarının sabrını gerçekten zorlayabilecek davranışlar sergilerler.
Çocuklarda 4 Disiplin Sorunu ve Mücadele Yöntemleri

Son Güncelleme: 29 Kasım, 2020

Çocuklarda disiplin sorunları görülmesi çok yaygındır. Ebeveynler genellikle sabırlarının gerçekten taştığı kötü davranışlarla karşılaşabilirler. Bu yazımızda, dört disiplin sorunu ve bunların nasıl çözüleceği hakkında bilgi vereceğiz.

Çocukların kötü davranışlarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek çok önemlidir; iyi bir disiplin, çocukların hayatta kendilerini daha iyi yönetmelerine, hedeflerine ulaşmalarına ve diğer insanlarla uyumlu bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur.

Çocuklarda disiplin problemleri ve çözümleri

Çoğu anne baba, çocuklarındaki belirli davranış sorunları için genellikle bir uzmana danışır ve yardım ister. Bu yazımızda, çocuklarda en sık meydana gelen 4 disiplin sorunu ve bunlarla mücadele yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

söz dinlemeyen çocuklar

Çocuğum beni dinlemiyor ve sabah onu okula göndermek neredeyse imkansız

Okula ya da başka bir yere gitmek için çocuğunuza binlerce kez giyinmesini ve dişlerini fırçalamasını söylemek zorunda mı kalıyorsunuz? Çocuğunuz sizi dinlemiyor mu? Okul çağındaki çocuklarda bu davranış biçimi oldukça yaygındır. Bununla ilgili ne yapabilirsiniz?

  • Ertesi gün giyeceği kıyafetleri ve kullanacağı kitapları, çocuğunuzla birlikte geceden hazırlayabilirsiniz. Böylece sabahları zaman kaybetmezsiniz.
  • Çalışıyorsanız, evden çıkmadan önce çocuğunuzun yapması gereken her şeyin bir listesini hazırlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz küçükse okuma yazma bilmiyorsa, resimler veya çizimler kullanabilirsiniz.
  • Çocuklarınıza söylenmeyin. Sonuçların kendiliğinden ortaya çıkmasına izin verin. Giyinip tam anlamıyla hazır olmadılarsa, onlara giyinmeye arabada devam etmeleri gerektiğini söyleyin. Bu şekilde, acele etmeleri gerektiğini, yoksa okula pijamalarıyla gitmek zorunda kalacaklarını anlarlar.
  • Bir alarm kurun ve her şeyi yapmak için ne kadar zamanları olduğunu söyleyin. Yeterli zamanı verdiğinizden emin olun.

Çocuğum sürekli bana karşı çıkıyor

Çocuğunuz size sürekli karşı çıkabilir ve ondan bir şeyi yapmamasını isteseniz de yapmaya devam edebilir. Örneğin oyuncaklarını sürekli fırlatır veya benzer davranışları ısrarla yapar ve zaman zaman öfke nöbetleri geçirir. Peki, siz bu konuda ne yapabilirsiniz?

  • Onlara ne yapabilecekleri konusunda seçenekler sunun. Örneğin, bir şey fırlatmayı çok istiyorlarsa, bahçeye çıkabileceklerini veya parka gidip topla oynayabileceklerini, ancak evin içerisinde bir şeyler fırlatamayacaklarını söyleyin. Her zaman katı ama sakin bir tonda konuşun.
  • Sizi hala dinlemiyorlarsa, bu durumun sonuçları olacağını onlara açıklayın. “Oyuncağı fırlatmaya devam edersen, elinden alırım” diyebilirsiniz. Bunu söyledikten sonra fırlatmaya devam ederse, oyuncağı alıp saklayın. Bu şekilde bağlantıyı kurabilirler. Çocuğunuz size yalvarsa bile geri adım atmayın.
  • Çocuklarınızla her zaman saygılı ve empati kurarak konuşun.
  • Öfke nöbetleri geçiren çocuklarınızı sarılarak rahatlatabilir ve sakinleştirebilirsiniz.

Çocuğum arkadaşlarına vuruyor

Bazı çocuklar, istediklerini elde edemediklerinde karşısındaki kişiye vurma eğilimi gösterebilirler. Başka bir çocuk ellerinden oyuncaklarını aldığında ona fiziksel saldırganlık gösterebilirler. Hatta kendilerini uyaran ebeveyne de vurabilirler.

Çocuk 6 yaşında veya daha büyükse, o zaman zaten birisine zarar verecek kadar güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, bu davranış  ebeveynler için büyük bir endişe konusudur. Peki, ne yapabilirsiniz?

  • Çocuğunuza tokat atmayın çünkü bu bir çözüm değildir. Tokat atmak çocuğun davranışını düzeltmeyecektir.
  • Çocuğunuzun hayal kırıklığından ve öfkesinden kurtulmanın başka bir yolunu bulmasına yardımcı olun.
  • Çocuğunuzun sakin olduğu bir zaman bulun ve başkalarına vurmasının doğru olmadığını ve buna hakkı olmadığını açıkca belirtmek için anne ve babası olarak onunla konuşun. Arkadaşlarına vurmaya devam ederse neler olacağını, onunla kimsenin oynamak istemeyeceğini ve okulda ceza alabileceğini açıklayın.
  • Çocuğunuza duygularını ifade etmenin başka yollarını öğretin. Kendisini öfkeli hissettiğinde, sakinleşmesi için odalasına veya kendi başına başka bir yere gitmesini söyleyin.
  • Kızdığında ve birine vurmak istediğinde kullanabileceği zararsız ve iyi bir yöntem bulmaya çalışın. Bu şekilde, öfkelendiklerinde artık bu yeni yöntemi kullanmaya başlarlar.
çocuğuna kızan anne

Çocuğum sürekli karşılık veriyor

Çocuğunuzu disipline sokmaya çalıştığınızda, size gülümseyip karşı çıkabilir. Üstelik bu durum sadece evde meydana gelmez. Çocuk, okulda ödevini beğenmeyen öğretmenine de aynı şekilde karşılık verebilir. Peki bu davranışın çözümleri ne olabilir?

  • Çocuğunuzla birlikteyken bu şekilde tepki vermeye başladığını görürseniz, ona başkasına hakaret etmenin ve saygısız davranmanın uygun olmadığını anlatın. Bu tür davranışların kabul edilemez olduğunu söyleyin.
  • Hem ses tonunuz hem de beden diliniz, sakin ancak katı olsun. Sinirlenmeyin ve size bu şekilde davranmayı bırakana kadar onunla konuşmayın.”Benimle bu şekilde konuşursan, sana cevap vermem. Saygılı bir şekilde davrandığında konuşuruz “ diyebilirsiniz.
  • Saygısızlık etmeye devam ederse, karşılaşacağı sonuçları ona anlatın ve sözünüzü tutun. Geri adım atmayın.
  • Size veya bir başkasına saygılı bir şekilde hitap ettiğinde, bu iyi davranışı övün ve pekiştirin.

Çocuklarda disiplin problemlerine ilişkin sonuçlar

Özetlemek gerekirse, bunlar ebeveynler olarak çocuklarımızda en sık karşılaşabileceğimiz disiplin sorunlarından bazılarıdır. Bugün size önerdiğimiz çözümlerden, çocuğunuza en uygun olanları mutlaka deneyin.

Bu sorunlu davranışlar devam ederse ve çocuklarınızı kontrol etmekte çok zorlanırsanız, profesyonel yardım almanızı öneriyoruz. Böylece disiplinle ilgili sorunlarınıza daha kişisel çözümler elde edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.