Çocukların Kendilerini Daha İyi Tanımalarına Yardımcı 20 Soru

Anne babalar, hayatın pek çok anında çocukları için bir rehber gibidir. Çocuklar küçükken, onlara düşünmelerini sağlayan sorular sormak daha fazla olgunlaşmaları için faydalı olabilir.
Çocukların Kendilerini Daha İyi Tanımalarına Yardımcı 20 Soru

Son Güncelleme: 20 Aralık, 2019

Büyüdükçe ve bir şeyler öğrenmeye devam ettikçe, çocukların karşı karşıya kaldıkları bir sorun kendilerini tanımalarına nereden başlayacaklarını bilmemeleridir. Pek çok farklı şeyin yanı sıra, karakterlerini, kusurlarını, değerlerini ve tercihlerini anlamaya çalışmak onlar için zor olabilir.

Kendini kabul etmeyi ve anlamayı kolaylaştırabilmek için, ebeveynler olarak çocukların kendilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olmalısınız. Çocukların karakteri ergenlik dönemi sırasında tamamen gelişse de, düşündüklerine uygun bir biçimde davranmaları oldukça önemlidir.

Bu şekilde, küçük yaşta birtakım zorluklarla karşı karşıya kalan çocuklar inançlarına ve düşüncelerine güvenmeyi öğrenebilirler. Çevrelerindeki insanlar, öğretmenleri ve aile üyeleri bu açıdan oldukça önemlidir. Evde, farklı durumlarda bazı basit sorular sorarak çocuğunuzun kendini daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz

Böylece, çocuğunuz her durumda hissettiklerini anlamaya başlar. Ayrıca, noksanlarını fark ederek gelecekte bunları düzeltmeyi alışkanlık haline getirir. Bu, çocuğun gelişimi için oldukça faydalı bir egzersizdir.

Diğer faydaları

  • Kendini kabul etme.
  • Özgüveni yükseltme.
  • Başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurma.
  • Bağımsız düşünme yetisi geliştirme.
  • Daha fazla çözüm bulma becerisi ve içgüdülere dayalı karar verme durumunu azaltma.
  • Kendi kendini kontrol edebilme: Duyguları anlama ve yönetme konusunda daha yetenekli olma.
  • Tutarlılık: Prensiplerine uygun hareket etme konusunda daha başarılı olma.

Çocukların Kendilerini Daha İyi Tanımalarına Yardımcı 20 Soru

Çocukların, özgürce cevap vermelerine olanak tanımak önemlidir. Bu egzersizin en önemli noktası, çocukları düşünmeye teşvik etmektir. İlk olarak, karakterlerini değerlendirmeleri için onlara genel sorular yöneltin:

1. Güçlü yönlerin neler?

2. Nelerden korkuyorsun? Eğer korkuların olmasa ne yapardın?

anne çocuk arasındaki iletişim

3. Eğlenmek için ne yapmayı seviyorsun?

4. Bir sorunun olduğunda ne yapıyorsun. Sana yardımcı olabilecek biri var mı?

5. Kendini en çok nerede güvende hissediyorsun?

6. Bir dilek hakkın olsa, ne isterdin?

Can sıkıcı bir durumla karşılaşıldığında

Örneğin, çocuk bir sınavda başarısız olduğunda ona ne olduğunu, hatalarını fark ettiğinde ne hissettiğini ve daha iyisini yapmak için onu neyin motive ettiğini sorabilirsiniz. Böylece, hayatta başarısızlıkların da normal olduğunu ve bir dahaki sefere her şeyin daha iyi olacağını anlamalarına yardımcı olmuş olursunuz.

7. İşler neden istediğin gibi gitmedi?

8. Kendini gergin veya baskı altında mı hissettin?

9. Daha iyi notlar almak için daha fazla çalışmak istiyor musun?

10.Bunu nasıl başarabileceğini düşünüyorsun?

“Ben et ve kemikten bedenim” diye düşünmek tüm diğer fikirlerin kökenidir. Bu nedenle içe dönüp kendime ‘Ben’ neredeyim diye soruyorum.  Bunu yaparken, (‘ben’ kavramı da dahil olmak üzere) bütün düşünceler ortadan kaybolacak ve kendinin farkında olma bilinci aniden ortaya çıkacaktır.”

– Ramana Maharshi

Çocuklar kötü davrandığında

Kendisini tanıyan çocuklar, sinirli veya üzgün oldukları durumlarda dürtüsel davranışlarını daha iyi anlayabilir. Böyle zamanlarda, çocuklara davranışları ve tepkileri hakkında soru sorabilirsiniz.

11. Bunu neden yaptın?

12. Bu davranış sana yardımcı oldu mu?

13. Kendini şu an nasıl hissediyorsun?

Öz farkındalığı artırmak

Yapılan çeşitli araştırmalara göre, kişinin gelişimi içinde bulunduğu şartlara bağlıdır. Örneğin, aile, kültür, cinsiyet, arkadaşlıklar ve yaşıtlarla olan ilişkilerin hepsi kişiyi etkiler.

Bir başka deyişle, çocukların kendilerini daha iyi tanıması çevresindeki kişilerle olan ilişkilerinin, karakterlerinin ve deneyimlerinin bir sonucudur. Bütün bunlar çocuğun düşüncelerini ve anlayışını şekillendirir.

çocuklarda iletişim

Önceki sorular gibi, bu sorular da çocukların kendilerini daha iyi tanımasına ve güçlü ve güçsüz yanlarını daha iyi görmesine yardımcı olur. Çocuğunuza sorabileceğiniz diğer sorular şu şekildedir:

14. Sence başkalarında farklı olan şeyler neler?

15. Eğer güzel bir şey söylemen gerekse bu ne olurdu?

16. Kendinde en çok sevdiğin şey ne?

17. En mutlu anın ne?

18. Üzgünken ne yapmak istiyorsun? Ağlamak veya bağırmak sana kendini daha iyi mi hissettiriyor?

19. En önemli başarın ne? İleride ne başarmak istiyorsun?

20. Seni endişelendiren ve heyecanlandıran şeyler neler?

Çocuğunuz bu sorular karşısında bir miktar bunalabilir ve nasıl cevap vereceğini bilemeyebilir. Ona düşünme imkanı verip, kendi yanıtlarına ulaşmasını beklemek son derece önemlidir.

Buna ek olarak, bu kısa sohbet için doğru zamanı seçmek de son derece önemlidir. Size ne düşündüğünü söylerken çocuğunuzun sakin ve rahat hissetmesi gerekiyor.

Çocuğunuzun kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olun. Onun kişisel gelişimine mükemmel bir katkıda bulunmuş olacaksınız!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.