Çocuğunuza Arkadaşlarının Sataşmasıyla Yüzleşmeyi Öğretin

Çocuğunuza Arkadaşlarının Sataşmasıyla Yüzleşmeyi Öğretin

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2018

Çocuklar arasında biraz kızdırma gibi görünse de sataşma ve alaylar, çocuklarınızın psikolojik gelişimleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İşte bu yüzden çocuklarımıza genç yaşlardan itibaren alayla nasıl yüzleşeceklerini öğretmeliyiz.

Sataşmanın sıklığı ve şiddeti değişebilir. Bu tür bir etkileşimin arkasındaki temel nedenlerden biri, cehalet ve empati eksikliği.

Başka bir deyişle, çocuklar bilmedikleri bir şeyle yüzleştiğinde, bunlarla dalga geçmeye başlayabilirler. Temelde, eğlencenin yeni şeylerle etkileşimin en iyi yolu olduğuna inanırlar.

Sataşmayı etkileyebilecek faktörler

  1. Çocuğun yaşı.
  2. Aile desteği.
  3. Aile değerleri.
  4. Çocuğun sosyal becerileri.
  5. Akademik danışmanların varlığı veya yokluğu.
  6. Çocuklardan sorumlu öğretmenlerin davranışı.
  7. Yeni bir sınıf arkadaşıyla tanışmak.

Bilim sataşmanın etkisini ortaya koyuyor

A şağılamanın kişinin beynini etkilediği kanıtlanmıştır. Etki, neşe ve öfke gibi duygulardan daha yoğundur.

Amsterdam Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, aşağılama ve alay etmenin etkisini ölçmek için bir deney yaptı.

Bir grup birey seçtiler ve onlara birkaç hikaye okudular. Okumalar sırasında, insanlar kendilerini kahramanların yerine koymak zorunda kaldılar. Bu, kahramanın hissettiği farklı duyguları deneyimlemelerine izin verdi.

Bilim adamları aşağılamanın neden olduğu rahatsızlığın düşündüğümüzden daha incitici olduğunu kanıtladılar.

Aşağılama, beynin acıyla ilişkili alanlarından birini aktive etmiştir. Bilim insanları, aşağılanmanın, beyin tarafından, acı kadar yoğun bir şekilde algılandığından kuşkulandılar.

Çocuklara alayla başa çıkmak nasıl öğretilir?

Ebeveynler neler olduğunu öğrenmeli ve takip edilecek en iyi seçenekleri analiz etmelidir.

Alayın nedeni nedir? Ne kadar sık yaşanıyor? Çocuk buna nasıl tepki veriyor? Son olarak, çocuğunuzun sataşmalarla sağlıklı bir şekilde baş etmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Sorunu en iyi ve en hızlı şekilde çözmek için bu soruları cevaplamanız gerekir.

Çocuğunuzun alay konusu olup olmadığını öğrenmek de önemlidir; ya da tam tersine, başkalarıyla alay eden ve zorbalık yapan biri olup olmadığını.

Ç ocuklara sataşmalara uygun şekilde nasıl tepki verileceği öğretilmelidir. Bu onların sorunun köküne saldırmasına yardımcı olacak ve alaycılarını silahsızlaştıracaktır.

İstismarı yapan kişiyi istedikleri etkiden mahrum bırakmak, sıkılmaya ve onları rahatsız etmelerine neden olur.

Şiddet asla çözüm değildir. Alayla yüzleşmek için her zaman sağlıklı alternatifler vardır.

annesine sarılan kız çocuk

Çocuk problemlerini açıkladıktan sonra, duyguları ile empati kurmamız önemlidir. Ayrıca, kişisel anekdotları onlarla paylaşmak için onlara yardımcı olabilecek önemli bilgiler paylaşmak da önemlidir.

Durumun olumlu yönlerine vurgu yapmalı ve bir çözüm bulabileceğimizi bilmeliyiz.

Anahtar tavsiyeler

  1. Şiddeti asla teşvik etmeyin.
  2. Eğer söz konusu şey alay edilmesiyse, saldırganı yorulana kadar görmezden gelmesini öğütleyin.
  3. Eğer alay orta veya ağır düzeydeyse, durumu sonlandırmak için bir öğretmen veya okul danışmanıyla konuşmak üzere eğitim kurumuna gitmek en iyisidir. Hızlı bir çözüm bulmak önemlidir.
  4. Çocuklarımıza herkese karşı saygılı olmalarını da öğretmeliyiz. Bu onların sataşmalarla uygun bir şekilde baş etmelerine yardımcı olacaktır.
  5. Durum dikkatimize sunulduğunda, onları koşulsuz olarak desteklemeliyiz. Çocuğa sevildiğini ve desteklendiğini hissettirmek önemlidir.
  6. Her şeyin olumlu bir tarafı ve öğrenilmesi gereken önemli dersleri vardır. Bu açıdan düşünmek önemlidir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castillo Quiñonez, G. G. (2015). Promover los valores sociales y familiares para evitar las burlas y el índice de malas palabras dentro del salón de clases en los niños de 4 a 5 años de la escuela Dr. Otto Arosemena Gómez año lectivo 2014-2015(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/13219
  • Reynolds, C., & Richmond, B. (1997). Escala de ansiedad manifiesta en niños (revisada). CMAS-R. Manual. México: El Manual Moderno.
  • Albornoz, N., Silva, N., & López, M. (2015). Escuchando a los niños: Significados sobre aprendizaje y participación como ejes centrales de los procesos de inclusión educativa en un estudio en escuelas públicas en Chile. Estudios Pedagógicos (Valdivia), 41(ESPECIAL), 81-96. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-07052015000300006&script=sci_arttext

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.