Çocuklar İçin Şekerlemenin Yararları
Şekerleme bir tartışma konusudur: Birçok aile bunun temel bir gelenek olduğunu düşünürken, diğerleri ise gün içinde dinlenmek için vakit olmadığını savunur. Bu yazımızda sizlere , çocuklar için şekerlemenin yararlarından bahsedeceğiz.
Şekerlemeyi Destekleyen ve Eleştiren Görüşler
Çoğu insan, şekerlemenin sadece 3 yaşından küçük olan çocuklar için gerekli olduğunu savunmaktadır. Bu sayede, gün boyunca biriken yorgunluktan kurtulurlar. Böylece gece olduğunda fazla hareketli, yaramaz ve huzursuz olmazlar.
Araştırmacılar şekerleme süresi söz konusu olduğunda, ilk birkaç ayda daha fazla olsa da 6 aylık olana kadar çocukların, 3 ila 4 saat arasında uyuması gerektiğini söylemektedir. Bu süre, 9 ayla 1 yaş arasında bir saat kadar azalır.
2 yaşından büyük çocukların şekerleme süresinin 2 saati aşmamasını öneririz. Bu süre, 3 yaşından sonra yarım saat kadar azalır. Son olarak, 4 ya da beş yaşından itibaren şekerleme süresi bir saati geçmemelidir.
Şekerleme Yapmak Zararlı Olabilir mi?
Öte yandan, bazı insanlar, şekerlemenin özellikle uyku problemi ya da solunum rahatsızlığı olan çocuklar için olumsuz yönleri olduğunu savunmaktadır. Bunun ana sebebi, şekerleme süresinin çok fazla uzamasıdır. Uzun süre şekerleme yapmak baş ağrısına ve zamanla gece uykusunun yerini almasına sebep olabilir.
Şekerleme Yapmanın Çocuklar İçin 5 Mükemmel Faydası
Yukarıda bahsettiklerimizin dışında, şekerleme yapmanın çocuklar için birçok faydası vardır. Beş temel faydası aşağıdaki gibidir:
1. Enerji Sağlar
Gündüzden şekerleme vaktine kadar oluşan fiziksel bitkinliği gidermesinin yanı sıra, güne ara vermek küçük çocukların zihni için çok olumlu etkiler yapar.
Bu süre zarfında, beynimiz, yeni fikirler oluşturmamızı sağlayan karmaşık süreçlerden geçer ve önceden öğrendiklerimizi sindirir.
Ayrıca, kaslar da bu aradan faydalanır. Saatlerce süren keşif ve oyunlardan sonra, çocuğunuz merak ve araştırma içgüdülerini tatmin etmiş hissedecektir.
2. Performansı Geliştirir
Şekerleme yapan çocukların hem sporda hem de okul aktivitelerinde genellikle daha aktif ve dikkatli olduğu, farklı çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır. Bunun temel sebebi, yorgunluğu ortadan kaldırması ve bilişsel performansı geliştirmesidir.
3. Sosyalleşmeyi Kolaylaştırır
Şekerlemenin önemli özelliklerinden biri özellikle küçük çocukların ruh halini iyileştirmesidir. Bu sayede, gün içinde daha dikkatli, sabırlı ve iyi bir ruh hali içinde olurlar.
Bu pozitif kombinasyonun sonucu ise daha iyi ve kolay sosyalleşebilmeleridir. Ayrıca bu durumun karşılıklı bir etkisi vardır: kimse sinir bozucu ve yaramaz çocuklarla uğraşmayı sevmez.
“Çocuklar, şekerleme yaparak gün içinde biriken yorgunluklarından kurtulurlar. Bu sayede, bitkin, huysuz ya da sinir bozucu olmazlar.”
4. Büyümeyi Sağlar
Dinlenme sırasında vücut, somatotropin isimli “büyüme hormonu” da denen bir hormon üretir. Adından da anlaşılacağı gibi bu hormon, çocukların büyümesinden sorumludur.
Ayrıca, uykudayken, kardiyovasküler, solunum ve endokrin işlevleri de düzenlenir. Sürekli çalışan vücudumuz için şekerleme yapmak, çok faydalı bir dinlenmedir.
5. Ruhsal Olarak İyileştirir
Yukarıda bahsettiğimiz tüm avantajlar, çocukların vücuduna iyi gelen ve sağlıklarına katkı yapan faydalardır, bunlarla birlikte zihin de bunlardan yararlanır. Kısacası, şekerleme yapmanın zihne faydaları şunlardır:
- Hafızayı geliştirir.
- Stresi azaltır.
- Daha iyi bir ruh hali sağlar
Çocuğunuzu Şekerleme Yapması İçin Teşvik Etmek
Anne olarak, çocuğunuzun şekerleme yapma alışkanlığı kazanması için uygulayabileceğiniz bazı stratejiler vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Bir düzen oluşturun ve buna uyun.
- Şekerleme süresinin çok uzun olmamasına dikkat edin.
- Loş ışıklı ve sessiz bir ortam oluşturun. Fazla uyarıcı, çocuğunuzun uykuya dalmasını zorlaştırabilir.
- Çocuğunuzu yemek yedikten hemen sonra uyutmayın. Önce ona, hazmetmesi için birkaç dakika süre tanıyın.
Şimdi çocuklar için şekerlemenin yararlarını öğrendiğinize göre, bu sağlıklı alışkanlığı çocuğunuzun hayatına dahil etmelisiniz.
Bu, çocuklar için iyi olmasının yanı sıra, size de bir mola vermeniz ve enerjinizi yenilemeniz için gerekli zamanı tanır. Haydi anneler, harekete geçin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zamorano, M. M., Méndez, M., Herrera, Q., Puerta, E. V., Orotava-San Antonio, C. S., & Laguna-San Benito, C. S. (2015). La Siesta: Evidencia científica de sus beneficios. canarias pediátrica, 31. http://portal.scptfe.com/wp-content/uploads/2015/04/3.e.pdf
- Thorpe, K., Staton, S., Sawyer, E., Pattinson, C., Haden, C., & Smith, S. (2015). Napping, development and health from 0 to 5 years: a systematic review. Archives of disease in childhood, 100(7), 615-622. https://adc.bmj.com/content/100/7/615?archdischild-2014-307241v1=&int_source=trendmd&int_medium=cpc&int_campaign=usage-042019
- Liu, J., Feng, R., Ji, X., Cui, N., Raine, A., & Mednick, S. C. (2019). Midday napping in children: associations between nap frequency and duration across cognitive, positive psychological well-being, behavioral, and metabolic health outcomes. Sleep, 42(9). https://academic.oup.com/sleep/article-abstract/42/9/zsz126/5499200