Çocuklarda ve Ergenlerde Görülen Büyüme Ağrısı Nedir?

Çocuklarda ve Ergenlerde Görülen Büyüme Ağrısı Nedir?

Son Güncelleme: 26 Aralık, 2018

Çocuğunuzun sürekli ağrı şikayeti olması, büyüme ağrısını işaret edebilir. Bu rahatsızlık hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve onunla nasıl başa çıkacağınızı anlatıyoruz.

Büyüme ağrıları, gelişimleri sırasında çocuklarda ve ergenlerde yaygın olarak görülür. Çocuklar; kolları, bacakları, elleri ve ayaklarında rahatsızlık hissedebilir. Sık sık yanma hissi duyduklarından şikayet edebilirler.

Normalde, bu tür ağrılar geceleri ortaya çıkar. Öyle ki, bazen geceleri uykudan bile uyandırabilir.

Ancak, gün içerisinde de ortaya çıkabilirler. Genellikle günlük aktiviteleri etkileyecek kadar sorun yaratmazlar.

Altta yatan nedenin ne olduğu henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak, birkaç teori mevcuttur. Örneğin, büyüme ağrısı olan bir çocuk çok esnek olma veya düz tabana sahip olma eğilimindedir.

Çoğu vakada, ağrı veya rahatsızlık ortaya çıkar ve kaybolur. Büyüme ağrılarının ne zaman ortaya çıkacağını tahmin etmek oldukça zordur.

Rahatsızlık hissederlerse, çocuklar genellikle ağrılı bölgeye masaj yapmanızı isterler. Bu ayrıca, büyüme ağrısıyla kemik veya kaslarla ilgili ciddi durumları ayırt etmenize de yardımcı olacaktır.

Daha şiddetli ağrıları olan çocuklar, genellikle bu bölgeye kimsenin dokunmasına izin vermez. Eğer çocuğunuzun ciddi bir problemi olduğundan endişeleniyorsanız, hemen bir doktora danışın.

büyüme ağrısı çeken çocuk

Büyüme ağrılarının sonuçları

Büyüme ağrıları esas olarak, bacaklarda, kaval kemiğinde, baldırlarda, dizlerin veya uylukların arkasında görülür. Vücudun her iki tarafında da görülebilir.

Bu durumda sakin kalmanız gerekir. Çocuğunuz çok fazla acı çekiyor olmasına rağmen, bu durum kemiklerine ve kaslarına zarar vermez. Büyüme ağrılarını tedavi etmenin basit yolları vardır.

Ayrıca, ağrının gündüz veya gece ortaya çıkabileceğini unutmayın. Rahatsızlığın süresi genellikle 10 ila 30 dakikadır. Ancak saatlerce de sürebilir.

Ağrının derecesine gelince, çok hafif veya şiddetli olabilir. Büyüme ağrıları aralıklarla meydana gelir. Çocuklar hiç ağrı duymadan günler, hatta aylar geçirebilir. Öte yandan, bazı çocuklarda ise her gün ağrı görülebilir.

Çocuğunuzun hissettiği ağrıyı azaltmak istiyorsanız, ağrının geçeceğine inanmasını sağlayın. Bu kalıcı bir ağrı değildir. Aynı zamanda ona özel yağlarla masaj yapın. Bu, bazı ağrıların hafifletilmesine ve çocuğunuzun daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.

“Büyüme ağrıları aralıklarla meydana gelir. Çocuklar hiç ağrı duymadan günler, hatta aylar geçirebilir. Öte yandan, bazı çocuklarda ise her gün ağrı görülebilir.”

Çocuklarda ve ergenlerde büyüme ağrısının belirtileri

Çocuklarda ve ergenlerde büyüme ağrısının belirtileri şunlardır. Çocuklarınızda bunlardan herhangi birini tespit ederseniz, bunun bir büyüme ağrısını gösteriyor olabileceğini unutmayın.

  • Genellikle baldırlarında, dizlerinin arkasında ve uyluklarının önünde ve her iki bacakta da görülen kas ağrıları.
  • Bacaklarını hareket ettirmek, ağrıyı artırmaz ya da azaltmaz. Bu, eklemlerinde bir sorun olmadığını gösterir.
büyüme ağrısı
  • Ağrı ortaya çıkar ve kaybolur. Geceleri kötüleşir, sabahlarıysa iyileşebilir.
  • Duydukları rahatsızlık onları uyandırmaya yetecek kadar yoğundur.
  • Kol kaslarında da ağrı hissederler.
  • Ayrıca baş ağrısından da şikayet edebilirler.
  • Ağrı topallamaya neden olmaz. Günlük rutin aktivitelerini etkilemez.

Son olarak, büyüme ağrılarının sebebinin henüz tamamen açıklanamadığını unutmayın. Genellikle bu durumun büyüyen kemiklerden kaynaklandığı düşünülür.

Ancak, kemikler hızlandırılmış gelişim dönemlerinde bile oldukça yavaş büyür. Bu kademeli büyüme, ağrıya neden olmaz.

Bazı çocukların yıllar geçtikçe aralıklı olarak ağrıları artmaktadır. İyi haber şu ki, genellikle ergenliğin ortalarında kaybolurlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.