Çocuklukta Kilo Kaybı: Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Genellikle, çocuklukta kilo kaybı çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanır. Bu yüzden, bu sorunun sebebini zamanında anlamak ve derhal bununla mücadele etmek çok önemlidir.
Çocuklukta Kilo Kaybı: Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2019

Ebeveynler, çocukları biraz bile kilo verdiğinde endişelenmeye ve çocuklarının az beslendiğini düşünmeye meyillidir. Çocuğun kilo kaybını doğru şekilde belirleyebilmek için öncelikle, normal ve patolojik kilo kaybı arasındaki ayrımı anlamak gerekir.

Çocuklukta kilo kaybı ile ilgili endişelenmek: Bu gerçek bir tehlike mi yoksa ebeveynlerin abarttığı bir durum mu?

Çocuklukta kilo kaybı, sindirim sistemini etkileyen belli sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Bazı durumlar, çocuğun beslenme düzenine etki etmez ama besinlerin emilimini zayıflatır ve bunun sonucu olarak da kilo kaybına yol açar.

Çocuğunuzun kilo kaybı ile ilgili şüphelerinizi doğrulamanın bir yolu, en son doktor kontrolünde çıkan kilosu ile mevcut kilosunu karşılaştırmak olacaktır. Çocuğun önceki kilosuna ya da vücut kütle endeksine göre %10’dan (bu oran çocuğun kilosu ve boyuna göre değişiklik gösterebilir) fazla bir düşüş, bazı sorunlar olduğunun işaretçisi olabilir.

Genel olarak, çocuklar büyüdükçe, kilo da almaları beklenir (tabii ki çocuklukta obeziteden muzdarip olanlar dışında). Bu yüzden, ister ani ister aşamalı olarak olsun, eğer çocuğun kilosunda önemli derecede bir düşüş varsa, bu, bir tıp uzmanına görünmeyi gerektirecek bir belirtidir.

Çocuklukta kilo kaybının yaygın sebepleri

Çocuklukta kilo kaybının belirtileri, yetişkinlerde de olduğu gibi çok farklı ve çeşitlidir. Kilo kaybı patolojik ya da normal olabilir.

İşte çocuklukta kilo kaybının en yaygın birkaç sebebi:

Patolojik

  • Kanser.
  • Hipertiroit.
  • Anemi. Bu durum, genellikle, besinlerin emiliminin zayıflamasından dolayı meydana gelir.
  • Diyabet. Genellikle de diyabet henüz tespit edilmediyse.
  • Çölyak hastalığı ya da glutene karşı intolerans. Bu iki durum da çocuğun, kendisine rahatsızlık veren yemeklerden uzak durmasına sebep olabilir.
  • Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar. Buna, bakteriyel enfeksiyon ve parazitler de dahildir.

Psikolojik sebepler

  • Anoreksiya ve bulimiya.
  • Yoğun stres.
  • Akut depresyon (bu bir aile üyesini kaybetmekten dolayı olabilir).

Diğer sebepler

  • Gıda zehirlenmesi.
  • Yakın zamanda ameliyat geçirmiş olmak.
  • İlaç kullanımı ya da yanlış ilaç kullanımı.

Çocuğunuzun kilo kaybetmesinin sebeplerini ve tedavisini bulmak için doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte, tedaviyi kolaylaştıracak birkaç öneri de bulunmaktadır.

doktor ve çocuk

Depresyon, anksiyete ya da stres nöbetleri

Stres, anksiyete ya da depresyon nöbetleri, bir yakınınızı kaybettikten sonra görülmeye başlayabilir. Ayrıca, geçmişte olan ya da olmaya devam eden travmatik olaylar da buna yol açabilir.

Eğer depresyonun ya da stresin kaynağı ebeveynler tarafından bilinmiyorsa, bu durum, ev dışında gerçekleşmiş ya da hala gerçekleşiyor olabilir. Bu yüzden, stres ya da depresyona yol açan asıl sebebi belirleyebilmek için ebeveynlerin çocuklarına doğru soruları sorabilmesi çok önemlidir.

Eğer bu durumu tetikleyen şey biliniyorsa ve kaçınılamaz bir durumsa, bir terapiste görünmek iyi olacaktır. Uzman, depresyonun kronik hale gelmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, durumla doğru şekilde ilgilenilmesi, stres ya da depresyon nöbetlerinin geride anksiyete ya da başka bozukluklar bırakmasını da önleyebilir.

Yeme bozuklukları

Bu gibi durumlarda, ebeveynler, durumu tespit etmek için biraz daha dikkatli davranmalıdır. Çocuklarda yeme bozuklukları genellikle ergenlik döneminden önce görülür. Yeme bozukluklarının %90’ına daha çok kadınlarda rastlanmaktadır.

Travma sonrası bozukluğun aksine yeme bozukluğu durumlarında, bu soruna çözüm bulmak adına sorular sormak mümkündür. Ayrıca, yeme bozukluğuna sahip çocukları olan ailelerin durumu inkar etme oranları da yüksektir.

Genel olarak, çocuğunuz kilo kaybediyorsa, doğru değerlendirme yapabilmek için bir uzmana danışmak en iyisi olacaktır. Duruma göre, bu uzman, sorunu çözmek için bir plan yaratacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jin Y., Cho J., Lee I., Park S., et al., Involuntary weight loss and late life depression in korean older adutls. Iran J Public Health, 2020. 49 (4): 637-644.
  • Weersing VR., Jeffreys M., Do MC., Schwartz KT., et al., Evidence base update of psychosocial treatments for child and adolescent depression. J Clin Child Adolesc Psychol, 2017. 46 (1): 11-43.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.