Ergenlik Gelişim Parlaması

Ergenlik, herkesin hafızasında yer edinen göze çarpan değişikliklerle dolu bir zamandır. Çocuğunuzun içinden geçtiği bu karmaşık süreci anlamanıza yardımcı olmak için, ergenlik gelişim parlaması hakkında her şeyi sizinle paylaşacağız.
Ergenlik Gelişim Parlaması

Son Güncelleme: 25 Eylül, 2018

Gençlerin en sık fiziksel değişim geçirdikleri dönem ergenlik dönemidir. Bu yazımızda açıklayacağımız birkaç farklı nokta ile özdeşleşmiş belirgin bir büyüme dönemidir.

Çocukluktan yetişkinliğe atılan iki adım ergenliktir. Ergenlik dönemi çocuğun bedenini ve zihnini etkileyen derin değişikliklerin yaşandığı bir zamandır.

Bu değişikliklerden biri de ergenlik gelişim parlamasıdır. Çocuğunuz inanılmaz bir şekilde boy atarken aynı zamanda kilo alacak ve gözle görülür bedensel değişiklikler yaşayacaktır.

Ergenlik Gelişim Parlaması Kaç Yaşında Görülür?

Ergenlik gelişim parlaması erkeklerde genellikle 9 ila 14 yaş arasında görülür. En yaygın 10 yaşından sonra görülür.

Kızlarda ise ortalama 8 ila 13 yaş arasında görülür. Ancak, değişiklik gösterebilir.

Ergenliğin başlangıcını gösteren bazı fiziksel değişiklikler vardır. Bu özelliklerin bazıları, testislerin büyümesi ve vücut kılı gibi ikincil cinsel özelliklerin ortaya çıkmasıdır.

Kızlarda meme ucunun belirginleşmesi ergenliğin başladığının göstergesi olabilir. İkincil cinsel özellikler de ortaya çıkar.

Menarşı ergenliğin başlangıcı ile karıştırmamalısınız. Menstruasyon genellikle genital organlar geliştikten sonra başlar.

ergenlik gelişim parlaması

Ergenlik Gelişim Parlaması Özellikleri

Ergenlik gelişim parlamasının özelliklerinden biri hızlı büyümedir. Bu büyüme tamamen durana kadar zamanla yavaşlayacaktır. Büyümenin sonunda hayatlarının geri kalanı boyunca sahip olacakları boya ulaşmış olurlar.

Kızlarda, ergenlik gelişim parlaması ergenliğin başlangıcıyla çakışır. Hatta ilk adet kanaması görüldüğünde büyüme durmuş olur. Öte yandan bu durum erkeklerde genellikle daha sonra gerçekleşir.

Spesifik olarak, ergenlik gelişim parlaması kızlarda 10 veya 11 yaş arasında daha sık görülürken, erkeklerde genellikle 12 veya 13 yaş arasında gerçekleşir.

Ergenlik, çocuğun vücudunda ve zihninde etkisini gösteren derin hormonal değişiklik dönemidir.

Ergenlik Gelişim Parlamasıyla Gelen Fiziksel Değişiklikler

Bir kadının bu safhadan geçtiğini görmek çok kolaydır. Aşağıdaki fiziksel değişiklikler ile karakterize edilir:

  • Kasık ve koltuk altı tüylerinin ortaya çıkması
  • Göğüslerin büyümesi
  • Bazı durumlarda, sivilcelerin çıkması
  • Yaklaşık 20-30 santimetre boy uzaması
  • Gövdenin uzuvlardan daha çok büyümesi
  • Yaklaşık 7 ila 10 arasında kilo alımı

Ergenlik gelişim parlaması genellikle  kızlarda 17 yaş civarında sonlanır. Öte yandan erkeklerde 20 yaşına kadar sürebilir.

Ergenlik Gelişim Parlamasının Eksikliği

Bu sürecin sahip olduğu önemli genetik etkiye ek olarak, gelişmeyi yavaşlatabilecek başka faktörler de vardır. Örneğin, gençlerin beslenme durumu, fiziksel aktivite ve sosyoekonomik koşullar.

Her halükarda, ebeveynler çocuklarının bu süreçten geçtiğinin farkında olmalıdırlar. 13 yaşında hala başlamadıysa doktora görünmek iyi bir fikirdir. Doktorunuzun yardımı çok faydalı olacaktır.

dans eden kız

Eğer ergenlik gelişim parlaması 16 yaşında hala başlamadıysa, çocuğunuzun gelişimini engelleyen bir sorun olmadığından emin olmak için bir doktora başvurmalısınız. Bu süreçte ebeveynler her zaman tetikte olmalıdır.

Öte yandan, ergenlik gelişim parlaması erken yaşta gerçekleşirse de dikkat etmelisiniz. Bu durum büyümeyi sınırlandırabilir ve erken sonlanmasına sebep olabilir. Sonuç olarak, yetişkinliğe eriştiğinde çocuğunuzun bedenini ve boyunu etkileyebilir.

Büyüme sürecinden geçmek, sağlıklı olan tüm gençlerin er ya da geç yaşadığı bir durumdur. Her bir çocuğun büyüme ritminin ve hızının farklı olduğunu da unutmamak gerekir. Normal olmayan bir durum varsa doktoruna danışmayı ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antona, A. Madrid, J, Alaez, M. (2003). Adolescencia y salud. Revistas Cientificas de America Latina, El Caribe,España y Portugal.
  • Gúiees-Hidalgo, M., Ceñal González-Fierro, M. ., & Hidalgo Vicario, M. (2017). Pubertad y adolescencia. Revista de Formación Continua de La Sociedad Española de Medicina de La Adolescencia.
  • Lee PA, Houk CP. (2007). Puberty and its disorders. In: Lifshitz F (ed.). Pediatric Endocrinology. New York: Informa Healthcare USA; 2007. p. 273-303.
  • Molina, T. (2009). Desarrollo puberal normal: Pubertad precoz. Pediatría Atención Primaria, 11, 127-142. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v11s16/original1.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.