Çocuklara Problem Çözme Becerilerini Öğretmenin 3 Yolu

Çocukların problemleri kendi başlarına nasıl çözeceklerini öğrenmeleri gerekir. Bu yazıda, çocuğunuza problem çözme becerilerini öğretmenin üç yolundan bahsedeceğiz.
Çocuklara Problem Çözme Becerilerini Öğretmenin 3 Yolu

Son Güncelleme: 25 Kasım, 2019

Çocuklarınıza değerleri öğretmek, onlara iyi davranmayı ve yaşama uyum göstermeyi öğretecektir. Örneğin, anlaşmazlıklar normaldir, ancak bazen çocuklar onlara nasıl cevap vereceğini bilmemektedir. Çocuklara problem çözme becerilerini öğretmek onları gelecek için hazırlayacaktır.

Evde başlayın: Onlara problem çözme becerileri öğretin

Birçok çocuk başkalarıyla bağ kurmada zorluk çeker. Dahası, huzursuz ve agresif olurlar, sinirlenirler vb. Çocukların problem çözme becerilerini tam olarak geliştirmeleri zaman alır.

Bu nedenle, evdeki ebeveynler, çocuklarına insanlarla iletişim kurmayı, müzakere edebilmeyi ve anlaşmazlıkları çözmeyi öğrenmeleri için sosyal beceriler öğretme sorumluluğuna sahiptir. Bu, başkalarıyla uyum içinde yaşamak için onlara değer ve ilkeleri öğreterek yapılabilir.

problem yaşayan kızlar

Çocuklara Problem Çözme Becerileri Öğretmenin 3 Yolu

Onlara güvenmeyi ve empati kurmayı öğretin

Çocuğunuzun çatışmaları çözmesine yardımcı olmanın en iyi yollarından biri, onlara güven ve empati hakkında bilgi vermektir. Bu onların kişilik gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle, ebeveynlerin üç koşula uymaları gerekir:

  • Devamlı dikkat.
  • Koşulsuz sevgi ve destek.
  • Duygusal zeka geliştirmek için durumlar oluşturmak.

Bir şekilde, bu onların aile bağlarını güçlendirebilir ve anlaşmazlıkları şiddet kullanmadan çözmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, empati ve güven yoluyla çocuklar şunları öğrenebilir:

  • Diğer insanların duygularını ve bakış açılarını tanımak.
  • İnsanlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirlemek.
  • Sosyal becerilerin kullanılması.
  • Müzakere, arabuluculuk, vb. konularla yapıcı bir şekilde baş etme becerilerini öğrenme
problem çözme becerisi olan çocuklar

Onlara sağlıklı ilişkilerin nasıl kurulacağını öğretmek

Çocuklar 6 ile 12 yaş arasında, sosyal kurallarla ilgili bilgilerini geliştirir. Çocukluk dönemleri, onlara paylaşmayı, iş birliği kurmayı, reddedilme ve başarısızlıklarla nasıl başa çıkacaklarını öğretmek için iyi bir dönemdir. Aşağıdakiler yoluyla sağlıklı ilişkiler kurmayı öğrenebilirler:

  • Hoşgörüsüzlüğe ve hakaretlere karşı nasıl tepki vereceğini bilmek.
  • Öfkelerini yönetmek için çeşitli yollar üzerinde düşünmek.
  • Çözümler bulma ve yeni yollar oluşturma.
  • Tüm anlaşmazlıkların olumsuz olmadığını bilmek.

Bu şekilde, çocuklar başkalarıyla saygı ve şiddet içermeyen etkileşime dayalı ilişkiler kurabilirler.

parkta oturan kardeşler

Rol yapma alıştırması yapın

Rol yapma alıştırması, çocuğunuza problem çözme becerilerini öğretmenin başka bir yoludur. Bu diyaloglar ve çelişkili bir durum içerisinde rol yaparak gerçekleştirilebilir. Bu teknik örnek olarak öğretir, bu yüzden öğrenmesi daha da kolaydır.

Bunu yapmak için ebeveynler, çocukların çözebilecekleri sosyal anlaşmazlıklardaki karakterlerle birlikte çeşitli hikayeler yaratmalıdır. Daha sonra, ebeveynler ve çocuklar, neler olduğunu ve nasıl çözüldüğünü temsil eden bir rol oynayabilir.

Kısacası aile, çocukların duygularını ifade etmelerinde ve çelişkili durumları yönetmede büyük rol oynar. Onlara hislerini, duygularını, algılarını ve değerlerini keşfetmeyi öğretmek, kendilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Oyunların, çocuğunuza problem çözme becerilerini öğretmek için harika araçlar olabileceğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Díaz-Aguado, M. J. (2006). El acoso escolar y la prevención de la violencia desde la familia. Madrid: Dirección General de la Familia.
  • Martín, X. (1992). El role-playing, una técnica para facilitar la empatía y la perspectiva social. Comunicación, lenguaje y educación, 4(15), 63-68.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.