Çocuklara Saati Söylemeyi Öğreten Oyunlar
Çocuklara saati söylemeyi öğretmek o kadar da kolay değildir. Bunun için 5 dakika, 15 dakika ve 30 dakika ekleyip çıkarmak gibi matematiksel konseptlerin bilinmesi gerekir.
Saat kadranındaki hareketleri çocuklara öğretmek için oyun oynamak en iyi yöntemlerden biridir. Oyunu bir araç olarak kullanırsak, çocuklara saati söylemeyi daha rahat bir şekilde öğretebiliriz.
Saati söylemeyi öğrenmek için çocuklar en az 60’a kadar sayabiliyor ve sayılara 5 ekleyip çıkarabiliyor olmalılar. Tabii önce bu öğretici etkinliklerin onların kapasitesine uygun olup olmadığından emin olmalıyız.
Ayrıca, sizin ilk zaman kavramını öğrendiğiniz zamanı hatırlayın. Saat kadranı üzerinde 1’in aynı zamanda 5, 4’ün de 20 olduğunu öğrenmek ne kadar garipti değil mi? Fakat bu oyun sayesinde bu öğrenme aşamasını eğlenceli hale getirebiliriz.
Çocuklara Saati Söylemeyi Öğreten Oyunlar
Evdeki ya da sınıftaki materyallerle çocukların oynayacağı saatler yapabiliriz. Çocuklar akrep ve yelkovanı oynatarak oyunlar aracılığıyla zaman kavramını öğrenebilirler.
Saat Üzerinde Bir Günümüz
İlk olarak zaman ve günlük aktivitelerin ilişkisi öğretilerek başlanabilir. Saat olarak kabul edilecek bir yuvarlakta sayılar yerine resimli aktiviteler yerleştirilebilir.
Uyanmak, banyo yapmak, okula gitmek ya da ödev yapmak saatlerin olduğu kısımlar yerine görseller aracılığıyla eklenebilir. Çocuklar akrep ve yelkovanı bu aktiviteleri yaptıklarında ilerletebilirler.
Çocuklara Saati Söylemeyi Öğretecek Basit Bir Oyun: Saatler ve Dakikalar
Farklı boyutlardaki iki yuvarlakla çocuklarımıza dakikaları beşer beşer gruplamalarını ve zamanı söylemelerini öğretebiliriz. Bunun için, plastik tabaktan, kartondan ya da elinizde ne malzeme varsa ondan iki tane yuvarlak kesin.
Büyük yuvarlağa 1’den 60’a kadar sayıları, 5’in katları daha büyük görünecek şekilde yazın. Küçük yuvarlağa da iki yuvarlaktaki sayıların birbirine denk geldiğinden emin olarak (1 ile 5, 2 ile 10 gibi) saatleri yazın.
Yuvarlağa dönebilir birer akrep ve yelkovan yerleştirin. Büyük yuvarlağı görselleştirmeniz, çocukların saat ve dakika kavramını daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Onlara bir saat söyleyin ve akrep ve yelkovanı hareket ettirerek o saati göstermelerini isteyin. Sonrasında büyük yuvarlağı çıkararak öğrenip öğrenmediklerini test edebilirsiniz.
Zaman Tombalası
Tombalaya benzer kartlar yapacağız ama bu kartlarda sayılar yerine dijital formatta (2:15 gibi) farklı saatler olacak.
Dönen akrep ve yelkovanı olan kartondan saat yapabilir ve üstüne farklı saatleri yerleştirebiliriz. Çocuklar bu saatin ne olduğunu anlayıp doğru saat tombala kartlarında varsa onu işaretleyecekler. Tombalada olduğu gibi, yatay ya da dikey sırayı ilk tamamlayan kazanır.
Çocuklara Saati Söylemeyi Öğretecek Dijital Oyunlar
Şüphesiz, çocuklar dijital cihazlarla çok daha rahat öğreniyor. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar onlara büyükanne ve büyükbabalarının tebeşir ve tahtaya aşina olduğu kadar doğal geliyor.
Çocuklara saati söylemeyi öğretecek birçok dijital oyun bulunuyor.
Saat
İspanya Milli Eğitim Bakanlığı çocuklara saati söylemeyi öğretecek bir oyun geliştirdi. Bu oyunda çocuklar görsellere tıkladıklarında karşılarına çıkan açıklamalar sayesinde saati söylemeyi öğrenebiliyorlar.
Bunun yanı sıra, edinilen bilgilerin unutulmaması için de aktiviteler ve oyunlar bulunuyor. Bu uygulama, çocukları doğru şekilde yönlendirerek öğrenmelerini kolaylaştırıyor.
Saat Kaç?
Bu Junta de Castilla y León tarafından yaratılmış sanal bir oyun . Belirli bir saatin çocuklara sözlü olarak söylendiği oldukça basit bir uygulama.
Analog bir saat görselinde çocuklar akrep ve yelkovanı söylenen saate getiriyorlar. 6 farklı saati yerleştirmek için 90 saniyeleri var.
Kadrandaki Saatler
Kanarya Adaları Hükümeti’nin geliştirdiği bu oyunda, çocuklara saati söylemeyi öğretmek oldukça basit bir hal alıyor. Oyun farklı saat türlerinin açıklanması ile başlıyor.
Ardından akrep ve yelkovanın nasıl hareket ettiği, saatler ve dakikalar açıklanıyor. Bunların ardından, çocuklar farklı oyun ve aktivitelerle öğrendiklerini test edebilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ortiz, P. (2014). Proyecto Tic Toc diseño de una herramienta para enseñar a leer la hora a niños con dislexia (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2014). https://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/5306