Sahne Sanatları: Çocuklar İçin Faydası

Tiyatro ya da başka sahne sanatları kursları çocukların faydalı araçlar ve teknikler kullanmayı öğrendiği eğlenceli aktivitelerdir. Bu kurslar, hem çocuklara sahnede nasıl davranılacağını hem de gerçek hayatta daha iyi karar vermeyi ve karşılarına çıkanlarla daha iyi başa çıkmayı öğretir.
Sahne Sanatları: Çocuklar İçin Faydası

Son Güncelleme: 12 Temmuz, 2019

Birçok ebeveyn çocuğunu ders dışı aktiviteler yapmaya yönlendirmeye karar verir. Bunlardan bazıları çocukların becerilerini ve hayal güçlerini geliştiren bazıları da fiziksel egzersiz aracılığıyla daha sağlıklı olmasını sağlayan aktivitelerdir. Bu aktivitelerden biri de sahne sanatlarıdır. Sahne sanatları dediğimizde ise tiyatro ve oyunculuk kurslarını da içeren geniş bir kavramdan bahsetmiş oluruz.
Bu kurslarda çocuklar, oyunlar aracılığıyla hayal güçlerini ve beden dilini kullanma becerilerini geliştirirler. Bu egzersizler, temelde çocukların kendi kendine icat ettiği oyunlara benzer. Öte yandan bu durumda profesyonel kişiler tarafından gözlemlenir ve yönlendirilirler. Bu tip kurslar, oyunlar sayesinde hem çocukları eğlendirir hem de onlara maksimum fayda sağlar.

Sahne sanatları kursları neler içerir?

Çocuk oyunları, beden ve ses, tavır ve diğer becerileri içeren farklı becerileri keşfetmek için ideal bir araçtır. Örneğin, jonglörlük ve dans etmek bunlardan bazılarıdır. Çocuklar oyunlara, çevrelerinde gördükleri bir şeyi taklit ederek başlarlar.

Sahne sanatları da temelde aynı mantığa sahiptir. Bu kurslar, çocuklarda hem sosyal ve bilişsel becerileri hem de yaratıcılığı geliştirir. 

“Çocuk oyunları, beden ve ses, tavır ve diğer becerileri içeren farklı becerileri keşfetmek için ideal bir araçtır.”

Bu kurslardaki egzersizler genellikle çocukların farklı roller almasını ve farklı karakterler gibi davranmasını içerir. Ayrıca, sözlü ifadeler, beden dili mimik ve jestleri de içeren aktiviteler vardır. 

Bu kursların öğrencileri, ister gerçek biri olsun ister hayal ürünü bir karakter olsun, karakterlerinin belli durumlarda nasıl davranacağını hayal edip ona göre davranmalıdır.

sahne sanatları yapan çocuk

Sahne sanatlarının faydaları

“Sahne sanatları sayesinde çocuklar, utangaçlıklarını kolayca yenerler. Kendilerini oldukları gibi dünyaya gösterme şansı bulurlar ve bu da onların özgüveninin gelişmesini sağlar.”

  • Sahne sanatları ile ilgilenmek, çocukların sözlü ifade becerisini geliştirir. Bu da onların kelime dağarcığı, diksiyon, akıcılık, açıklık gibi alanlarda ifade gücünü geliştirerek daha iyi iletişim kurmalarını sağlar.
  • Bu aktiviteler, beden dilini geliştirir. Sözsüz iletişim, iletişimin çok önemli bir bölümüdür. Bu da jest ve mimiklerimizle gönderdiğimiz mesajları içeren beden dili demektir. Sahne sanatlarıyla uğraşan çocuklar bedenlerinin ve onunla aktarabilecekleri şeylerin daha çok farkındadır.
  • Tiyatro kursları, çocukların utangaçlıklarını yenmesini sağlar ve yeni arkadaşlar edinmesini sağlar. Bu kurslarda yapılan aktiviteler, çocukların yaşıtlarıyla takım çalışması yapmasını gerekririr. Bu sayede, çocuklar sosyalleşmeyi, saygının önemini ve diğer insanlarla çalışmayı öğrenirler.
  • Sahne sanatları, çocukların bir işte tutarlılığın ve devamlılığın önemini anlamasını sağlar. Sahne sanatlarının sonuçları çabuk gelmez, aksine zaman ve adanarak çalışmayı gerektirir. Bazı çocuklar hemen sonuç göremeyince huzursuz olabilir. Fakat, eğer sabırlı olurlarsa çabalarının meyvesini toplayacaklardır.
  • Çocuklar, duygularını tanıyarak ve onların üzerine düşünerek kendileriyle daha iyi bağ kurarlar. Kendilerini gerçek ya da hayal ürünü olan çeşitli karakterlerin yerine koyarlar. Bu da onların dünyaya farklı açılardan bakabilmelerini sağlar.
  • Ayrıca, çocuklar sahne sanatları sayesinde bakış açısı, özgüven ve öz saygılarını da geliştirirler. 
  • Sahne sanatları bir çocuk için en iyi şey olan hayalgücü ve yaratıcılığın da gelişmesini sağlar.
  • Bu kurslar ayrıca, eşitlik, saygı, bağlılık, sorumluluk, işbirliği ve tolerans gibi çok önemli değerlerin de aktarılmasına yardımcı olur.
  • Tüm bu öğrenme, eğlenceli oyunlar ve aktiviteler sayesinde olur. Bu yüzden, çocukların yaptıkları aktiviteden keyif alması çok önemlidir.

Ebeveyn desteğinin önemi

Ebeveyn desteği ve teşviği bir çocuk için her zaman çok önemlidir. Fakat söz konusu sahne sanatları olduğunda bu destek daha da önemli hale gelir. Çocuklar tiyatro kursunda ilerledikçe yeni ve farklı beceriler geliştirirler. Genellikle de öğrendikleri yeni şeyleri gösterebilecekleri projelere katılmak isterler.

küçük balerin kız

Birçok durumda, aileleri ve arkadaşları onları görebilsin ve takdir edebilsin diye sahne performansı gerçekleştirmek isterler. Bu etkinlikler bir miktar ebeveyn desteği de ister. Örneğin, ebeveynlerin kostümü dikmek, seti ayarlamak ya da başka malzemeleri bulmak için yardımı dokunabilir.

Bununla beraber, malzemeler işin en önemli kısmı değildir. Hazırlanırken sürekli destek olmanın yanında tüm ailenin bu özel performans için ekstra çaba sarf etmesi gerekir. Bunun içinde, çocuğun telaşlanmaması için onu rahatlatmak, onunla repliklerini çalışmak ve son dakika tersliklerini çözmeye hazır olmak gibi şeyler de vardır.

Fakat bu ekstra çabanın sonuçları çok güzel olacaktır. Çocuklar, ailelerinin desteğini ve kendi gelişimlerini gördükçe kişisel tatminleri de artacaktır. Aynı zamanda, ebeveynler de çocuklarını spot ışıklarının altında parlarken görünce çok mutlu olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Daste C.; Jenger, Y. y Voluzan, J. (1978). El niño, el teatro y la escuela. Madrid: Villalar.
  • Eines, J. y Mantovani, A. (1997). Didáctica de la Dramatización. Barcelona: Gedisa.
  • Navarro Solano, M. (2007). Drama, creatividad y aprendizaje vivencial: algunas aportaciones del drama a la educación emocional. Cuestiones pedagógicas, 18, 163-174. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/12845/file_1.pdf?sequence=1
  • Núñez Cubero, L. y Romero, C. (2004). La educación emocional a través del lenguaje dramático. Addenda a la II Ponencia: Los lenguajes de las Artes. Escenas y Escenarios en Educación, XXII-Site-Sitges Conference.
  • Núñez Cubero, L.; Bisquerra Alzina, R.; González Monteagudo, J. y Gutiérrez Moar, M.C.(2006). Emociones y educación: una perspectiva pedagógica. En J.M. Asensio; J. Carrasco García; L. Núñez Cubero y J. Larrosa (Coords.) La vida emocional. Las emociones y la formación de la identidad humana (171-196). Barcelona: Ariel.
  • Tejerina, I. (1994). Dramatización y teatro infantil. Dimensiones psicopedagógicas y expresivas. Madrid: Siglo XXI.
  • Vieites, M. F. (2017). La Pedagogía Teatral como Ciencia de la Educación Teatral. (UVIGO). Universidad de Vigo. Pontevedra. España. Revista Educaçao & Realidade, Porto Alegre 42 (4): 1421-1544. Recuperado de http://www.scielo.br/pdf/edreal/v42n4/2175-6236-edreal-62918.pdf
  • Laferriere, G. (1999). 11 La pedagogía teatral, una herramienta para educar. Educación social1, 55.  Recuperado de https://core.ac.uk/download/pdf/39108274.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.