Sessiz Çocuklar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Genel olarak, sessiz çocuklar çok az çatışmada bulunur. Rahat bir tavır sergilemeye eğilimlidirler ki bu her zaman pasiflik anlamına gelmez.
Kısacası bu tür çocuklar, sorunlarının büyük çoğunluğu için yüzleşmede bulunmaları gerekmediğini bilirler ve negatif duyguları öne çıkarmazlar. İşte bu yazımızda sessiz çocukların özelliklerinden söz ediyoruz.
Sakinlik ve sabırları onları çok hoş bireyler yapar, ancak genellikle dışa dönük olmazlar.
Onlara yaklaşmak biraz zor olabilir çünkü sakin doğaları etkileşimde bulunmak istemedikleri izlenimini verebilir. Fakat tam tersine, başkalarıyla etkileşim ve iletişim kurmakla ilgilenirler.
Unutmayın ki coşkunluk her zaman ilginin en açık ifadesi değildir.
Çocuğunuz sessizse, onu aşırı koruma tuzağına düşmeden eğiterek duygularını ifade etmesini sağlamanızı öneririz.
Çocuğunuzu zorlamayın ve her şeyden önce, ona ihtiyacı olan sevgiyi verdiğinizden emin olun.
Bu sayede, yaşamı boyunca kendisine avantaj sağlayacak bütün bir gelişim elde etmek için gerekli tüm araçlara sahip olmasına yardımcı olacaksınız.
Sessiz çocukların davranış özellikleri
1. Utangaç olmayabilirler
Gerçek şu ki, sessiz ve utangaç olmak illa ki bir arada bulunması gereken şeyler değildir. Sakin çocukların biraz daha içe kapanık olduğu doğrudur ancak güvendikleri bir ortamda bulundukları zaman tam bir doğallıkla hareket ederler.
Sessiz çocukların temkinli bir tavrı vardır. Doğrudan karşılaşmadan önce neler olacağını görmek için yeni durumları gözlemlerler. Ancak durum üzerinde kontrol sahibi olduklarında, kimse onları geri tutamaz.
2. Her zaman dikkatle dinler ve bilgiyi özümserler
Çocukların sessiz doğasını, onlarla konuştuğunuzda size kulak vermedikleri şeklinde algılamayın.
Bu tür çocuklar onları çevreleyen her şeye dikkat etme eğilimindedir ve çok gözlemci bir kişiliğe sahiptir. Sonuç olarak, birçok duygu ve düşünceyi içselleştirirler.
3. Genellikle yabancılarla konuşmazlar
Çocuğunuzun yabancılarla konuşmakta zorluk çektiğini fark ederseniz, bu durumla yüzleşmeye onu zorlamamanız daha iyidir, çünkü bu çocuğunuz açısından gerçekten rahatsız edici olabilir.
Bu zorluğun üstesinden gelmesi ve konfor bölgesinden yavaş yavaş çıkması için belli etmeden ve empati göstererek çocuğunuza yardımcı olun.
Rastgele biriyle konuşmak öncelikli olmamakla birlikte, bir restoranda yemek siparişi vermek ya da bir markette alışveriş yapmak gibi günlük durumlarda girişken olmasını teşvik etmelisiniz.
4. Bu sessiz dış cephe ardında birçok şey gerçekleşir
Çocuklar büyüyüp okumaya ve yazmaya başladığında, sessiz çocukların zihninde pek çok şeyin gerçekleştiğini anlamak için iyi bir zamandır.
Sessiz çocuklar her zaman kendi düşünceleri ve duyguları hakkında ebeveynleri ile konuşmazlar. Bu kötü bir şey değildir ama onlara biraz dikkat etmeniz gerekir.
Çocuğunuzun daha rahat hissetmesini sağlamak için bir günlük yazmasını ya da hikâyeler yaratmasını teşvik edebilirsiniz. Bu sayede sandığınızdan çok daha bilgili olduğunu göreceksiniz.
Bir insan sessizleştikçe başarısı, etkisi, gücü artar. Aklın sükuneti, bilgeliğin en güzel mücevherlerinden biridir.
-James Allen-
5. Dikkat merkezinde olmak gereğini hissetmezler
Sessiz çocuklar, herkesin dikkatini çekmeye ihtiyaç duymaz. Kişisel etkileşim ile daha çok gelişirler. Sonuç olarak, sosyal ortamların merkezi olma fikrini çekici bulmazlar.
6. Size umut ve hayallerini anlatmalılar
Sessiz çocuklar, onları hemen yargılamadan, gerçekten dinleyecek birini isterler. Öğretmenleri, koçları ve diğer yetişkinlerle yaşamlarında bir ilişki kurmak isterler.
Bu yüzden onlara yaklaşma ve söyleyeceklerini dinleme fırsatını kaçırmamalısınız.
Sessiz bir çocukla konuşurken sadece sizin için değil onun için de önemli olan şeylerden bahsetmeyi deneyin. Sessiz bir çocuk için yapabileceğiniz en iyi şey onu neyin motive ettiğini keşfetmek ve bu konuda konuşmaya davet etmektir.