Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki 8 Olumsuz Etkisi

Çocuğunuzun teknolojik aletlerle ne kadar vakit geçireceğine karar vermeden önce, teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini öğrenin. Sorunların üstesinden gelmek için önlem ve kontrol oldukça önemli.
Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki 8 Olumsuz Etkisi

Son Güncelleme: 10 Ağustos, 2019

Günümüzde akıllı cihazlar çocukların ve gençlerin gündelik aktivitelerinin çok büyük bir parçası. Bu yüzden, teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin farkına varmak şimdi her zamankinden daha önemli.

Bu cihazların faydaları olsa da, tedbirli olmak ve bu cihazları kullanırken çocuklarınızın yanında olmanız da bir o kadar önemli.

Ailelerin çocuklarını teknolojiyi sağlıklı bir şekilde kullanmaları için teşvik etmeleri de bir diğer konu. Eğer ebeveynler telefonlarına ya da bilgisayarlarına bağımlıysalar  , çocuklarının bağımlı olmaması neredeyse imkansız.

Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için teknoloji kullanımını kontrol altına almanız ve sınırlamanız oldukça önemlidir. Bu konuda sizlerle paylaşacağımız tavsiyelere kulak verin.

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

1. Korkuyu Artırır

İnternet zorbaların öfkelerini diğer insanlardan çıkarmaları için en çok kullandıkları araçlardan biri haline geldi. Ekranın başında, çocuğunuz ciddi şekilde psikolojik olarak istismar ediliyor olabilir ve bunun onları ne kadar kötü etkileyeceğini tahmin bile edemezsiniz.

Bu zorbalar kimliklerinin belli olmamasının arkasına sığınırlar ve bu gibi insanların internette yayınladıkları şeylere savaş açabilmek oldukça zordur.

Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisini belli eden bunalmış çocuk

2. Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Tehlikeli Etkilerinden Biri: Mahremiyet Eksikliği

Sosyal medya kullanan çocuklar ve gençler, mahremiyetlerinden feragat etmiş olurlar. İnternetteki her profil ahlaksız insanlar tarafından erişilebilir ve görüntülenebilir. Çocuklar belki de internetin tehlikelerine en fazla açık olan gruplardan biridir.

Bu bağlamda, çocuklar henüz çok küçük yaşlardayken kullandıkları teknolojik cihaz ve platformlar ile kendilerini teşhir etmiş olurlar. Bu durum, ebeveynlerin kontrolü dışında çok daha tehlikeli bir hale dönüşebilir.

3. Sosyal Bağların Zayıflaması

Bir önceki nesil çok daha maceracı bir çocukluk yaşadı. Dışarıda oyunlar oynadılar ve etraflarındaki çocuklarla iletişime geçtiler. Duygusal bağları ortak ilgi alanları ve birlikte geçirdikleri vakit üzerine kuruldu.

Şimdiyse, teknolojik cihazlar üzerine kurulu ilişkiler daha yaygın hale geldi. Yavaş yavaş, yüz yüze ilişki kurmanın önemi azalır oldu.

“Çocuklar teknolojik cihazlara eskisinden çok daha fazla maruz kalıyorlar ve bu durum depresyona ya da bağımlılığa dönüşebileceği için acilen meseleye el konulması gerekiyor. Yeni nesil daha 7 yaşına gelmeden hayatlarının 1 yılını ekrana yapışık şekilde geçirmiş oluyor. Evde ailenin teknoloji ile olan ilişkisi, çocuğun teknoloji ile ilişkisinin şekillenmesinde önemli bir faktör.”

-Christine Stephen ve Aric Sigman-

4. Gerçeklik Bilincinin Yitirilmesi

Duygusal ya da fiziksel olarak güvenilir bir ortam bulamadıklarında çocuklar hemen internete sığınırlar. İnternet sayesinde istedikleri hayata kavuşurlar, bu yüzden de kendi gerçekliklerine karşı yabancılaşırlar.

Okulda hiç arkadaşı olmayan en utangaç ya da en güvensiz çocuklar dahi sosyal medya profili açıp binlerce arkadaşa sahip olabilirler. Teknoloji, yaş gözetmeksizin pek çok insanın oldukları kişiden kaçmak için kullandıkları bir araçtır.

Tırnaklarını yiyerek telefonuna bakan kız

Bunlara Ek Olarak…

  • Çocukların zihni hala gelişmeye devam ettiği için teknolojiye fazlaca maruz kalmak onlara zarar verebilir. Teknolojinin çocuklar üzerindeki en olumsuz etkilerinden biri de bu akıl sağlığı ile ilgili problemlerdir.
  • Çok fazla televizyon seyretmek çocukların konuşmalarını ve yaratıcılıklarını olumsuz yönde etkileyebilir. Televizyon izlemek tepki gerektirmeyen bir aktivitedir ve hayal gücünü harekete geçirmez. Ayrıca çocukların sağlıklı okuma alışkanlıkları edinmelerine engel olur ve git gide televizyona daha çok “ihtiyaç duymaya” başlarlar.
  • Çoğu yeni nesil, teknolojik cihazlar olmadan nasıl eğleneceklerini bilmiyorlar. Artık bunları ilgi çekici bulmadıkları için dışarıda oynamayı ya da oyuncaklarıyla oynamayı bıraktılar. Bu da teknoloji dışında hobileri ya da ilgi alanları olmadığını gösteriyor.
  • Televizyon ya da video oyunlarıyla daha çok vakit geçiren çocuklar obeziteye daha fazla eğilimli oluyorlar. Hareketsiz kalmanın diğer olumsuz yanları ise uyku problemleri ve sindirim rahatsızlıkları.

“Teknoloji, yaş gözetmeksizin pek çok insanın oldukları kişiden kaçmak için kullandıkları bir araçtır.”

Teknolojik cihazlar sayesinde çocuklarımızın becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabiliriz. Aynı zamanda, bilgiye erişip gelişmelerine katkıda bulunacak interaktif materyallere de ulaşabiliriz.

Fakat, bu cihazların düzgün şekilde kullanılmaması uygunsuz sonuçlar doğurabilir. Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınmak için bir sınır çizin ve çocuğunuzun telefon, tablet, bilgisayar ya da televizyona bağlı kalmadan hayatın tadını çıkarması için onu motive edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espinar Ruiz, E., & López Fernández, C. (2009). Jóvenes y adolescentes ante las nuevas tecnologías: percepción de riesgos. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (16), 001-020. https://ddd.uab.cat/record/51280
  • Garitaonandia, Carmelo y Garmendia, Maialen. (2007). How Young People Use the Internet: Habits, Risks and Parental Control. Working paper. Proyecto EU Kids Online. London School of Economics.  http://www.eukidsonline.net
  • NRPB. (2003). Health effects from radiofrequency electromagnetic fields. Report of an independent Advisory Group on Non-ionising Radiation. Documents of the NRPB, 14(2). Chilton, UK: National Radiological Protection Board.
  • Young, Kimberly S. (2004). Internet Addiction: A New Clinical Phenomenon and Its Consequences,American Behavioral Scientis, 48(12), 402-415.
  • Zavaleta, S. (2012). Efectos del uso de dispositivos tecnológicos en niños pequeños. KuberÉtica [Internet]. https://www.santiagokoval.com/documentos/articulos-academicos/efectos-del-uso-de-dispositivos-tecnologicos-en-ninos-pequenos.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.