Cep Telefonu Bağımlılığınız Çocuğunuza Zarar Veriyor

Cep Telefonu Bağımlılığınız Çocuğunuza Zarar Veriyor

Son Güncelleme: 21 Nisan, 2018

Günümüzde, yetişkinlerin telefonlarına bakmak için çok fazla zaman harcadıkları artık bir sır değil. İletişim araçları artık değişmiş gibi görünüyor; sosyal medya ve cep telefonları birçok insan için bir öncelik haline gelmekte. Bu oldukça zararlı bir alışkanlıktır. Çünkü sonuçta birçok yetişkinin gerçeklerden kopuk yaşamasına neden olur. Daha da kötüsü, bu cep telefonu bağımlılığı çocuklarınıza gerçekten zarar verebilir.

Cep telefonu bağımlılığı tehlikesi

Çocuğunuz sizinle konuşmak veya sizinle deneyimlerini paylaşmak isterken, bazen telefonunuzla uğraştığınızı ve çocuğunuzun ne söylediğini görmezden geldiğinizi fark etmişsinizdir. Günümüzde bu birçok çocuğun yaşadığı üzücü bir gerçek haline gelmiştir. Ve daha da kötüsü, çocuğunuz bunun normal olduğunu düşünmeye başlar ve gelecekte kendisi de aynı şeyi yapmakta bir sakınca görmez.

Bu günlerde cep telefonu bağımlılığı gittikçe yaygınlaşıyor. Bu ebeveynlerin çocuklarında meydana getirdiği zihinsel ve duygusal zararlar, özellikle küçük çocuklar söz konusu olduğunda, çok önemli boyutlara ulaşır. Nörobilim araştırmaları, bir çocuğun hayatındaki ilk üç yılının, dilsel, duygusal, sosyal ve motor becerilerini en hızlı şekilde geliştirdiği zaman olduğunu gösteriyor.

telefonuyla ilgilenen anne ve kızı

Ebeveynlerin cep telefonu bağımlılığı olduğunda, çocuklarıyla hiçbir zaman yeniden ellerine geçmeyecek bazı fırsatları kaçırırlar. Çocuklar, ebeveynleri ile kaliteli bir etkileşime sahip olamaz. Tüm bunlar, duygusal sorunlara ve konuşma ya da sosyal becerilerin gelişiminde gecikmelere neden olabilir.

Yüz yüze etkileşimin önemi

Ufaklıkların iyi alışkanlıklar geliştirmeleri ve öğrenme becerilerini her geçen gün daha da arttırmaları için, ebeveynler çocuklarıyla yüz yüze iletişim kurmalıdır. Aynı şey davranışları ve duygusal gelişimleri için de geçerlidir. Çocuklar ebeveynleri ile kaliteli etkileşimler kurarak gelişirler. Dil öğrenirler, duygularını düzenlemeye başlarlar ve aynı zamanda aileleriyle nasıl vakit geçireceklerini de öğrenirler.

Hayatımızın her günü çocuklarımızın anı bankalarına yatırım yapıyoruz

Eğer bir anne çocuğuna, telefonuna harcadığından daha az zaman ayırırsa, çocuk annesinin dikkatini çekmek için ekstra çaba göstermeye başlar. Ve bir annenin dikkati dağıtıldığında, kolayca sinirlenip çocuğuna karşı olan sakinliğini yitirebilir. Bu, neler olup bittiğini anlamayan çocuklarımız için büyük bir duygusal acıyı da beraberinde getirir.

Cep telefonu bağımlılığı çocuğunuzu görmezden gelmekle eş anlamlıdır

Kulağa korkunç geliyor, ama gerçek şu ki bu çocuklar ebeveynleri tarafından görmezden geliniyor. Dahası, çocuklar neler olduğunu az çok anlamaya başladıklarında, ebeveynlerinin dikkatini çekmek için daha da agresif davranmaya eğilimli olurlar. Bu durum, daha sonra her iki tarafın da sinirlenmesine yol açacak ve gerilim artacaktır.

Bir yetişkin bir mesajı cevaplarken, beynindeki acil bir görev işlevi aktive olur. Eğer bu görev çocukları tarafından kesintiye uğratılırsa, onlara kötü davranabilirler. Ebeveynlerin dijital aktivitelere kendi çocuklarına gösterdiklerinden daha fazla dikkat etmeleri kulağa garip geliyor ama bu bir gerçektir. Bu gibi durumlarda, çocuklar ebeveynleri için önemli olmadıklarını hissederler ve bu da reddedilme duygusu hissetmelerine yol açar ve benlik saygılarının gelişmesine büyük zarar verir.

telefonuyla ilgilenen baba ve oğlu

Artık bu durum değişmeli

Cep telefonu bağımlılığınızdan kaynaklı, çocuklarınızla olan etkileşim eksikliği durumunuz artık değişmelidir. Ebeveynler, çocuklarıyla etkileşimde bulunmanın öneminin farkında olmalıdır. Onlarla konuşmalı ve hayatlarının her günü onları sakin bir şekilde dinlemeliler.

Cep telefonu bağımlılığının üstesinden gelmek ve böylece aile hayatının kalitesini iyileştirmek için bazı önlemler alınmalıdır:

  • Mobil cihazların evde kullanımıyla ilgili kuralları ve zaman sınırlarını iyi ayarlayın.
  • Çocuklarınızla etkileşime öncelik verin ve çocuklarınızla oynarken veya etkileşimde bulunurken telefonunuzu sessize alın.
  • Ayrıca, çocuklarınızın sahip olduğu mobil cihaz kullanımına da sınırlamalar ve kurallar koyun. Evdeki herkes ekran bağımlılığını sınırlamalıdır.
  • Çocuğunuzun her gün ailesiyle birlikte kaliteli zaman geçirmeye duyduğu ihtiyacın farkında olun.
  • İşleriniz için bir program belirleyin. Çocuklarınızla birlikteyken e-postalarınızı yanıtlamanız gerekmez. İşleriniz bekleyebilir.
  • Cep telefonunuzu sofradayken veya aile saatleri içerisindeyken kullanmayın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.