Çocuklarda Apandisit
Apandisit, 0-4 yaş arası çocuklarda oldukça sık görülen bir sorundur. Yazımızın devamında bu konu hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.
Apandisit, kalın bağırsakta yaklaşık 9 santimetre uzunluğundaki ince bir tüp şeklindeki apendiks adı verilen çıkıntının iltihaplanmasıdır. Şimdiye kadar, bilim organın tam işlevini henüz belirleyemedi ama görünüşe göre bağırsak enfeksiyonlarına karşı savunma amaçlı çalışıyor.
Anneler ve babalar apandisiti bilmelidir çünkü doğumdan itibaren çocukları etkileyebilir. Bu nedenle şu soruyu sormak önemlidir:Bu iltihaplanmanın sebebi nedir?
Bu kanalın tıkanması, organın duvarına zarar veren ve daha sonra iltihap ve enfeksiyona neden olan dışkı maddesinin birikmesine neden olur.
Yenidoğan bebeklerde apandisit oluşabilir.
İltihaplanma meydana geldiğinde, şişlik büyümeye devam eder ve karnın sağ alt kısmında ağrı meydana gelir. McBurney noktası olarak bilinen bir bölgede ağrı yoğunlaşır. McBurney noktası, doktorların tanı koymada referans olarak kullandıkları bir noktadır.
Bazı durumlarda çocuklar keskin bir acıdan sonra biraz daha iyi hissetmeye başlayabilirler. Ancak bu, peritonitin başlangıcını işaret edebileceğinden iyi bir belirti değildi. Peritonitin, karın organlarının çoğunu kaplayan periton denilen bir zarın iltihaplanmasıdır. Peritonit, apendiksin delinmesinden kaynaklanır.
Çocuklarda apandisit belirtileri
Doktorlar apandisiti genellikle bir dizi muayeneden sonra teşhis ederler. Çocuklarda bu sürece uymak oldukça önemlidir çünkü gastroenterit gibi daha az ciddi veya soğuk algınlığı, vb. gibi diğer bağırsak rahatsızlıkları ile karıştırılabilir.
Çocuklarda dikkat edilmesi gereken başlıca apandisit belirtileri şunlardır:
- İlk belirti genellikle karnın üst kısmında ya da göbek deliği çevresindeki hafif ağrıdır. Bu ağrıyı ateş, iştahsızlık, ishal, kabızlık ve üşüme takip eder.
- Saatler geçtikçe ağrı şiddetlenmeye ve karnın alt kısmına doğru inmeye başlar.
- Tabii ki bir çocuk bu belirtileri gösterdiğinde, yapmayı sevdiği koşmak, oynamak, yemek yemek gibi aktiviteleri yerine getiremez. Çocuğunuz hala oyun oynamak istiyorsa biraz daha rahatlayabilirsiniz.
Yukarıdaki belirtileri gözlemlediğiniz takdirde, doktorunuza danışmalı ve belirtileri takip etmelisiniz. Çocuğunuzun aşırı ağrı çekmesi durumunda hemen en yakın hastaneye gitmelisiniz.
Risk faktörleri
Akut apandisit, 2 yaşın üzerindeki çocuklarda karın içi cerrahinin önde gelen nedenidir. Her yaşta görülebilmesine rağmen, 2 yaşından küçük çocuklar yaklaşık % 5 riski altındadır ve maksimum rastlantı 10-12 yaş arasındaki erkek çocuklarıdır.
Bu bağlamda şunu sormak gerekir: Çocuklarda apandisitin görünümünü etkileyen faktörler nelerdir? İşte risk faktörleri:
- Genetik: Anne veya babanın geçmişte apandisit sorunu varsa çocuktaki risk artar.
- Enfeksiyonlar: Gastroenterit, viral enfeksiyonlar vb.
- Hazımsızlık: Düşük lif tüketimli bir beslenme vücudunuz için risklidir.
- Çevresel: Karın travması
Apandisit tedavisi
Ne yazık ki, kesin bir apendisit teşhisi sonrasında, tek çözüm cerrahi bir prosedürle apendiksi (apendektomi) almaktır. İyi haberse, bilimin son birkaç yılda oldukça ilerlemesi ve günümüzde çok basit bir işlem olmasıdır. Ayrıca çocuklar yetişkinlerden çok daha hızlı iyileşirler.
Ateş, kusma, iştahsızlık ve karın ağrısı çocuklarda apandisitin en sık görülen belirtileridir.
Apendiksin ameliyat sırasında normal görünebileceği çok küçük bir olasılık var. Ancak bu durumda doktor apendiksi alır ve karın ağrısının diğer nedenlerini aramaya devam eder.
Durum ne olursa olsun, çocuğunuzun güçlü olduğuna ve durumun üstesinden geleceğine inanmanız çok önemlidir.
Çocukların çoğu apandisit ameliyatı sonrası oldukça hızlı iyileşir. Yani endişelenmenize gerek yoktur. Çocuğunuzun sağlığına dikkat edin ve acil durumlar için mutlaka güvendiğiniz bir doktorun numarasını elinizin altında bulundurun.