Çocukların Duygusal Gelişimine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Çocukların Duygusal Gelişimine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Son Güncelleme: 31 Temmuz, 2018

Duygusal açıdan gelişim çocukların daha esnek olmasını sağlarken, cesaret ve potansiyellerini kullanma konusunda kendine güvenlerini de geliştirir. Bu makalede, çocuğunuzun duygusal gelişimini sağlayabilmeniz için size 10 öneri sunacağız. 

Çocuklarınıza hayatta karşılaşacakları farklı durumlarla başa çıkmalarını sağlayacak araçları sunarak, duygusal gelişimlerine destek olacaksınız.

Bir anne olarak, bilmelisiniz ki ruhsal açıdan güçlü çocuklar her türlü mücadeleye girebilirler.

Aslında çocuklar problemleri kavrayabilir, başarısızlıkların üstesinden gelebilir ve bazı zorluklarla başa çıkabilirler.

Aynı zamanda, çocukların duygusal gelişimlerine yardımcı olma işi, üç açıdan odaklanma gerektirir. 

İlk olarak, yetişkinler çocuklara negatif düşünceleri daha gerçekçi olanlarla değiştirmeyi öğretmelidirler.

Ardından, ebeveynler çocuklarıyla duygularını kontrol edebilmeleri üzerinde çalışmalılar.

Ve son olarak da, anne ve babalar çocuklarına pozitif bakış açısını öğretmeliler.

Çocukların duygusal gelişimine yardımcı olmak için 10 öneri

Çocukların duygusal gelişimini sağlamaya yardımcı olmak için pek çok strateji, yöntem ve eğitim aracı mevcut. 

Biz aşağıda çocuğunuzun duygusal gelişimi açısından yardımcı olacak 10 öneri sunacağız:

1. Yeteneklerini geliştirmeyi öğretin

Çocukların duygusal açıdan daha güçlü olmaları için ilk önerimiz,  bir sonraki sefer daha iyisini yapacaklarını öğretmektir.

Başka bir deyişle, hatalarına odaklanmak yerine, çocuğunuza bir sonraki sefer neyi farklı yaparsa daha iyi sonuçlar alabileceğine odaklanması için cesaret vermektir.

Problem çözme, dürtü kontrolü ve öz disiplin gibi belirli yetenekleri kazandıran sonuçları ortaya koyun.

Bu yetenekler çocuğunuzun zorlu durumlarda, baskı altındayken bile daha üretken bir şekilde davranmayı öğrenmesine yardımcı olur.

2. Çocuğunuzun hata yapmasına izin verin

Çocuğunuza hata yapmanın da öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu öğretin. Bu şekilde, bir hata yaptığınızda çocuğunuz bundan utanç duymayacaktır.
Aynı zamanda, güvenli olduğu sürece çocuğunuzun davranışlarının doğal sonuçlarıyla yüzleşmesine izin verin.

Örneğin, eğer çocuğunuz bir oyuncağını atarak kırarsa, koşa koşa gidip ona yeni bir oyuncak almamalısınız. Bunun yerine çocuğunuzla eşyalarına iyi bakmasının önemi hakkında konuşabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz paranın ne olduğunu bilecek yaştaysa, istediği bir oyuncağı almak için para biriktirebilir. Biraz önce bahsettiğimiz davranışların doğal sonuçlarıyla güvenli bir şekilde yüzleşmek böyle bir şey. Ama elbette, kalabalık trafikte yola fırlamanın doğal sonuçları pek de güvenli değildir. Kastettiğimiz güvenli olmayan sonuçlar da bu gibi durumlar. Bunlardan elbette kaçınmalısınız.

Her durumda, çocuğunuzla gelecekte aynı hatayı tekrar yapmaktan kaçınması için konuşmalısınız. 

kızgın çocuk - duygusal gelişim

3. Çocuğunuzun duygularını tanımasına yardımcı olun

Beğenilmeme veya sürekli bir eleştirilme halinde çocukların kendi duygusal güçlerini fark etmeleri zordur.

Bunun için miniklere negatif duyguların ve düşüncelerin de olabileceğini öğretmek, bu düşünceleri daha gerçekçi olanlarla değiştirebilmeleri açısından çok önemlidir.

Hem gerçekçi hem de iyimser bir bakış açısı geliştirmek çocuklarınıza ters giden durumlarla en iyi şekilde başa çıkmayı öğretir.

4. Çocuklarınızı korkularıyla yüzleşmeleri için cesaretlendirin 

Eğer çocuğunuz korktuğu için bir şey yapmaktan kaçınıyorsa, bir durumdan rahatsız da olabilmesine verecek olan güveni asla kazanamayacaktır. Bu yüzden, minik yavrunuza bu tarz durumlarla başa çıkmasında yardımcı olmalısınız.Cesaret verin, çabalarını takdir edin ve cesur olduğu için ödüllendirin. Bu şekilde çocuğunuzu konfor alanından çıkması için motive etmiş ve hedeflerinin peşinden gitmesi için ihtiyaç duyacağı öz güveni sağlamış olursunuz.

“Çocuklara ne düşünecekleri değil, nasıl düşünecekleri öğretilmelidir” -Margaret Mead-

5. Çocuğunuzun bazen rahatsız hissetmesine izin verin

Çocuğunuzun bir zorlukla karşılaştığı zamanlarda hemen yardımına koşmak karşı koyulması zor bir dürtü, ama bu her zaman en doğru hareket değil.

Sürekli olarak çocuğunuzu bir şeylerden kurtarmanız, onun kendisini çaresiz hissetmesine sebep olacaktır. 

Çocuklarınızın bazen de başarısız veya rahatsız hissetmesine izin vermek, davranışlarının sorumluluğunu almalarına ve ileride daha iyi sonuçlar elde etmelerine yardımcı olur. 

Unutmayın ki, destek ve rehberlik ile, bu tarz durumlar çocukların duygusal gelişimine katkı sağlar.

6. Karakterlerini oluşturmalarında yardımcı olun

Çocukların sağlıklı kararlar alabilmeleri için güçlü ahlaki değerlere ihtiyaçları vardır. Bir anne olarak, çocuklarınızda ahlaki değerler oluşması için ciddi çaba sarf etmelisiniz.

Örneğin, çocuğunuzun birisi ile rekabete girdiği durumlar bu çeşit ahlaki değerleri öğretmek için ideal birer fırsattır. Çocuğunuza ne olursa olsun kazanmak yerine dürüstlük ve merhamet gibi erdemlerin önemini öğretmelisiniz. 

7. Şükran duygusu önceliği olsun 

Çocuğunuzun duygusal gelişimini engelleyen kötü alışkanlıklar veya kendine acıma gibi durumların en iyi ilacı şükran duymaktır. Bu duygu aynı zamanda çocuğunuzun ruh halini pozitif yönde etkiler ve problemleri için proaktif çözümler üretmesi yönünde teşvik eder.

Çocuğunuzun başına gelen iyi şeylere değer vermeyi öğrenmesine yardımcı olmalısınız. Ancak bu şekilde, kötü günlerde bile sahip oldukları şeylere şükredebilirler.

8. Çocuğunuzun kişisel sorumluluğunu almasını sağlayın

Çocukların zihinsel gelişimi kişisel sorumluluklarını kabul etmesini de gerektirir. Bu yüzden, çocuğunuz bir hata yaptığında veya kötü davrandığında neden böyle yaptığını açıklamasına izin verin – ama elbette bahaneleri kabul etmemelisiniz. 

Ayrıca çocuğunuz başkalarını düşünceleri, duyguları ya da davranışları yüzünden suçlayacak olursa onun bu tür düşüncelerini de düzeltmek iyi bir fikir.

güçlü çocuk - çocukların duygusal gelişimi

9. Çocuklarınıza duygularını nasıl kontrol edeceklerini öğretin

Çocuklarınızı ne sinirli olduklarında sakinleştirmeye, ne de üzgün olduklarında neşelendirmeye çalışmayın.

Bunun yerine, onlara böyle negatif şeyler hissettiklerinde bunu nasıl yöneteceklerini öğretin ki duygularını yönetmeniz için her zaman size ihtiyaç duymasınlar. 

Duygularını anlayıp tanımlayabilen ve bunlarla yüzleşebilen çocuklar hayattaki zorluklarla mücadele etmeye de çok daha hazırlıklıdır.

10. Zihinsel olarak güçlü olmalarını sağlayın

Çocuğunuzla kişisel hedefleri hakkında konuşun ve daha güçlü olmalarını sağlayacak adımlar atmalarına yardımcı olun. Hayatlarında öz gelişim ve zihinsel sağlıklarının öncelikli olması konusunda yardımcı olun. 

Kısacası, bir çocuğun duygusal gelişimi öğrenme ve yansıtmanın birleşimi olan bir süreçtir.

Yukarıdaki tavsiyeleri uygulayarak çocuğunuza pozitif ve yaratıcı düşünmeleri yönünde yardımcı olurken duygusal açıdan gelişmelerini de sağlamış olursunuz. 

Bu şekilde çocuğunuza hayatı boyunca karşılaşacağı farklı durumlarda akıllıca davranması yönünde yardımcı olmuş olacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.