Çocukların Aileye Katılması ve Çiftler Arasındaki İlişki
İlk çocuğun doğumuyla birlikte evliliklerin bir çoğunda krizlerin de beraberinde gelme ihtimali açık bir gerçektir. Belki de içinde bulunulan durumun hassasiyeti ve artan gerilim, çiftlerin duygusal anlamda yaşadıkları güvensizlikleri dışa vurmakta ve aralarındaki problemlerin daha da büyümesine sebep olmaktadır. Bu yazımızda ilk kez anne ve baba olanların ilişkilerinin nasıl değişebileceğini anlamaya çalışacağız.
Bebeğin doğmasıyla birlikte tüm ilginin onun üzerinde yoğunlaşmasını beklerken, bu ilk aylardaki baş döndürücü hıza anne ve babalar kendilerini nasıl adapte edebilirler? Kendi özel hayatlarını ihmal etmemek için ne yapmaları gerekir? Anne ve babalık ile ilgili anlaşmazlıkların çözümü konusunda nasıl bir tutumda olmaları faydalı olur?
Her şey Bebeğin Etrafında Döner
Bir annenin tüm dikkat ve enerjisi bebeği üzerinde toplanır. Küçük bebeğine bakmak ve onunla ilgilenmek kendisini son derece tatmin edebilir ancak bu aşamada eşi de bir terk edilmişlik duygusuna kapılabilir. Sağduyulu bir erkek, bir doğumun kadın üzerinde yaratabileceği fiziksel ve zihinsel etkileri öğrenerek eşine sevgisini gösterebilir. Örneğin, bu etkilerden bir tanesi annenin ruh halindeki ani değişikliklerdir. Bu tür durumlarda erkek sabırlı olmalı ve eşinin öncelik ve ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarının önüne koymalıdır. Bu sayede sinirlenmek gibi bir takım durumların da önüne geçmiş olur.
Diğer taraftan, anlayışlı bir kadın da eşinin aile içindeki rolünü ve yeni görevlerini yerine getirmesi konusunda onu cesaretlendirir. Özellikle çocuğun bakımı konusuna eşinin de dahil olması açısından ona yardımcı olur. Örnek olarak bebeğin bezinin nasıl değiştirileceği ya da biberonların nasıl hazırlanması gerektiği gibi konularda, en başlarda pek başarılı olmasını beklemese de ona destek olarak öğrenmesini sağlar.
Cambaz İpi Üzerinde Bir Evlilik
Bir çok anne ve baba, uykusuzluk ve hiç beklenmedik şekilde ortaya çıkan gerilimlerden o kadar çok yorulurlar ki, bu durum onların birbirinden uzaklaşma eğilimine girmelerine sebep olur.
“En başlarda annelik işleriyle o kadar fazla meşguldüm ki, bir eş olarak görevlerimi neredeyse unutmuştum.”
Vivianne, iki çocuk annesi bir Fransız
Diğer taraftan, bir erkek hamileliğin eşinde bıraktığı fiziksel ve duygusal yıpranmanın farkına varamayabilir. Aynı zamanda, daha önceden duygusal ve cinsel anlamda birlikte sarf edilen zaman ve enerjiyi artık bebek harcamaktadır. Peki bu durumda, o çaresiz ve çok güzel küçük yaratığın yeni anne ve babayı birbirinden uzaklaştırmaması nasıl sağlanabilir? Bu aşamada erkek, evliliği yeniden eskisi gibi sıkı bir hale getirmek için ne yapabilir?
- Eşinize onu sevdiğinizi söyleyin ve ona bu sevgiyi gösterecek şekilde davranın.
- Kendisini güvensizlik içinde hissedebileceği durumları ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapın.
- Bebeğin gelmesiyle birlikte çiftlerin normal cinsel hayatlarının sekteye uğraması bilinen bir durumdur. Bu nedenle her iki taraf da ihtiyaçları konusunda birbirleriyle konuşmayı ihmal etmemelidir.
- Anlayışlı, sabırlı ve açık olun.
- Eşler ayrıca yaptıkları ile ilgili teşekkür ederek de birbirlerine olan sevgilerini derinleştirebilirler.
Anne ve Babalar İçin İp Uçları
Anneler: Bebeğiniz uyurken bir miktar siz de uyuyarak dinlenin. Eğer “bataryaları şarj ederseniz”, eşinize ayırabileceğiniz daha fazla enerjiye sahip olursunuz.
Babalar: Eğer mümkünse gece kalkıp bebeğin altını değiştirin ve onu besleyin. Böylece eşiniz daha fazla dinlenebilir. Sevginizi, ona notlar bırakarak, mesaj atarak ya da telefonla arayarak ifade edin. Onunla konuşmaya yeterli zamanı ayırın. Sadece bebek hakkında değil, biraz da bir çift olarak kendiniz hakkında da konuşun. Dostluk bağlarınızı da sıkı tutmayı ihmal etmeyin. Bu sayede, babalığın yol açtığı zorluklarla daha kolay bir biçimde yüzleşme şansına sahip olursunuz.
Fikir Ayrılıkları
İletişim Kurun ve Birbirinizi Destekleyin
Eşinizin çocuk yetiştirme konusundaki bakış açısını biliyor musunuz? Eğer anne ve babalar bu konuda konuşmazlar ve bebeğin doğumunu beklerlerse, karşılarına çıkan zorlukları aşmak için güçlerini birleştirmek yerine tartışmaya başlayabilirler.
Örnek olarak, kendinize şu sorulardan hangileri ile ilgili eşinizle anlaşmaya vardığınızı sorun: “Çocuğun sağlıklı beslenmesini nasıl sağlayacağız? İyi bir uyku düzenine sahip olması için neler yapmamız gerekecek? Her ağladığında onu beşiğinden alacak mıyız? Ona çocuk tuvaletini kullanmayı ne zaman öğreteceğiz?” Elbette her anne ya da baba kendi kararını kendisi verecektir, ancak bu tip konularda önceden konuşmak bir takım anlaşmazlıkların da önüne geçecektir.
Evlilikteki Olumlu Değişiklikler
Buz pateninde yeni birlikte kaymaya başlayan çiftlerin hareketlerini senkronize etmeleri için belirli bir zamana ihtiyaç duydukları gibi yeni anne ve babalar da bu yeni role kendilerini alıştırmak için zamana ihtiyaç duyarlar. Ancak zaman içerisinde yavaş yavaş kendilerine güven duymaya başlarlar.
Çocuk yetiştirmek eşlerin birbirlerine olan bağlarını ve birlikteliklerini test eder ve ilişkilerini sonsuza dek değiştirir. Bununla birlikte, anne ve baba olmak anlayışlı ve sabırlı olmak gibi çok değerli özellikleri geliştirme konusunda da önemli fırsatlar sunar.