Düşük Kilonun Yeni Doğmuş Bebeklerdeki Olası Sonuçları Nelerdir?

Düşük Kilonun Yeni Doğmuş Bebeklerdeki Olası Sonuçları Nelerdir?

Son Güncelleme: 01 Ağustos, 2018

Normalin altında bir kilo ile doğan bebeklere dünyanın her yerinde sıkça rastlanıyor. Bu sorunun olası sonuçlarını belirlemek ve anlamak adına pek çok araştırma yapılmaktadır.

Düşük doğum kilosu bilhassa bebek ölümü ile ilişkilendiriliyor. Bu durumun en bilinen nedenlerinden biri prematüre (erken) doğumdur.

Bir bebek 2.500 gramın altında bir ağırlıkta doğduğunda düşük kilolu doğum gerçekleşmiş sayılır. Bu durum bazen bebeğin vaktinden önce doğması nedeni ile gerçekleşir ve bu bebeklere prematüre bebek denir.

Bu durum, yetersiz beslenme ya da diğer doğum öncesi sorunlar nedeni ile anne rahminde oluşan bodur büyümenin sonucunda da gerçekleşebilir.

Düşük kilo ile doğumun olası nedenleri

Düşük kilolu bebek doğumu hamilelikle ilgili risklere bağlı olarak içsel ya da çevresel etkenler nedeni ile gerçekleşebilir. Her ne kadar çoğu kez düşük kilolu bebek doğumu annenin hamilelikte kendine bakması ile alakalı olsa da bazen bu durum konjenital (doğuştan, yaratılıştan) sorunlar sebebi ile de oluşur.

Düşük kilolu bebek doğumunun nedenlerinden en sık karşılaşılanlarını aşağıda sizler için sıraladık:

  • Anne ile ilgili nedenler: yetersiz beslenme, anemi (kansızlık), ilaç ya da uyuşturucu bağımlılığı, alkolizm, tütün tüketimi, yüksek tansiyon vs…
  • Doğum öncesi sorunlar: plasentanın ayrılması, ceninin yeterince oksijen alamaması, kan dolaşımının yetersiz olması, enfeksiyon vs…
  • Yetersiz bakım: hatalı beslenme, doğum öncesi bakımın yetersizliği, stres vs…
  • Doğal nedenler: annenin 17 yaş altı veya 35 yaş üzeri olması

Yeni doğan bebeklerdeki düşük kilonun etkileri

Düşük Kilonun Yeni Doğmuş Bebek

Kilonu azlığı riskleri fazlalaştırdığı için düşük kilolu bir bebekte çeşitli sorunlar oluşabilir. Öncelikle düşük kilolu bir bebeğin vücudu normal kilolu bir bebeğinki kadar kuvvetli değildir. Düşük kilolu bebeklerin beslenme ve solunum problemleri olabilir. Vücutlarında yeterli miktarda yağ olmadığı için vücut ısılarını korumaları da zorlaşır.

Aşağıda, düşük kilolu bebeklerin en çok karşı karşıya kaldıkları sorunların bir listesini bulacaksınız:

Solunum Problemleri

Solunum problemi hamileliğin 34. haftasından önce doğan bebeklerde çok sık bir şekilde görülür. Solunum yetersizliği adından da anlaşılabileceği gibi az gelişmiş akciğerlerin sebep olduğu bir solunum rahatsızlığıdır. Bu durum bebeğin akciğerlerindeki hava keseciklerinin sönmesini engelleyen “sürfaktan” (yüzey aktif madde) isimli proteinin bulunmamasından dolayı oluşur. Solunum yetersizliği ile yüzleşen bebeklerin ciğerlerinin işleyebilmesi için oksijen tüpüne ya da diğer solunum cihazlarına ihtiyaçları vardır.

Nörolojik (Sinirbilime ait) Sorunlar

Nörolojik seviyedeki en büyük risk beyin kanamalarıdır. Bu sorun düşük kilo ile doğan bebekleri doğumlarından itibaren ilk üç gün içerisinde etkileyebilir. Oluşan kanamalar çoğunlukla ikincil boyutta önemsiz kanamalar olurlar. Bununla birlikte daha büyük ölçekteki kanamalar yeni doğan bebeğin beyninde basınca neden olabilir ki bu da beyindeki sıvı miktarını arttırıp beyin hasarına yol açabilir.

Sindirim Sistemi ile İlgili Sorunlar

Prematüre bebeklerde sık rastlanılan ve ciddi bir bağırsak hastalığı olan nekrotize enterokolit oluşabilir. Bu rahatsızlık midede iltihaplanmaya neden olduğu için son derece tehlikeli bir hastalıktır.

Vücut Isısını Sabit Tutamama

Düşük Kilonun Yenidoğan

Daha önce de bahsettiğimiz gibi düşük kilo ile doğan bebekler vücutlarında yeterli miktarda yağa sahip olmadıkları için vücut ısılarını korumakta zorluk çekerler. Bu durum bebeklerin kanlarında kimyasal değişimlere ve yavaş büyümelerine neden olabilir.

Prematürlük Retinopatisi

Bu sorun gözde bulunan damarlardaki kan dolaşımını etkiler. Çoğu vaka herhangi bir görme kaybı yaşanmadan tedavi edilir ya da bazen çok az görme kaybı olabilir. Görme kaybı yaşanmaması için tedavi edilmesi şarttır. Bu rahatsızlık hamileliğin 32. haftasından önce doğan bebeklerde görülür.

  • Hepatik prematürlük: Karaciğerin yeterince gelişememesi ve yeterli düzeyde çalışmaması sonucu oluşur.
  • Bağışıklık Sistemi Prematürlüğü: Bu durumdaki bir bebeğin çeşitli enfeksiyonlar kapma ihtimali çok yüksektir ve bu nedenle de birçok sorun yaşayabilir.

Ani Bebek Ölümü Sendromu

Düşük kilo ile doğan bebeklerin çoğunluğunun neonatal yoğun bakım ünitesinde özel ilgi altında bakıma alınmaları gerekmektedir. Düşük kilo ile doğmak ciddi bir sorun olduğu ve Ani Bebek Ölümü Sendromu’nun nedenlerinden biri olduğu için bebeğin bir an önce kilo alması sağlanmalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.