Erken ve geç doğumun sebepleri

Erken ve geç doğumun sebepleri

Son Güncelleme: 17 Haziran, 2018

Doğumu dakikası dakikasına tahmin etmek zordur. Ancak, takvimde yakın bir günü gösteren veriler de var. Genelde, uzmanlar doğumun son regl dönemine göre gerçekleşeceğini tahmin etseler de bunda tam bir doğruluk payı yoktur.

Aynı şekilde, ilk kez doğum yapacaklar için doğumun ne zaman gerçekleşeceği konusunda daha büyük bir bilinmezlik vardır. Doğum, farklı faktörler nedeniyle erken veya geç gerçekleşebilir. İlk kez anne olacaklar bu durumlarla daha sık karşılaşmaktadır.

Sebepleri ve Sonuçları

Doğumun gecikmesi büyük ölçüde normal bir durum olsa da, bu durumu belirleyebilecek bazı olumsuz koşullar da vardır. Ancak, doğumun aniden gerçekleşip bizi şaşırtması da mümkündür. Çünkü, doğadaki tasarımları tahmin etmesi güçtür.

Bu bağlamda, normal şartlarda geçen bir hamilelik, erken doğumla da sonuçlanabilir, veya sanki hiç bitmeyecekmiş gibi de gelebilir. Durum ne olursa olsun, endişelenmememiz için hepsinin bir açıklaması vardır.

Öte yandan, doğumun gecikmesinin sebepleri oldukça geniş ve hatta fark edilmemiş olabilir. Kız çocuklarının daha geç doğması veya ayın hareketinin doğumu etkilediği yönünde bu durumu açıklamaya çalışan yaygın inançlar da var.

Şimdi, doğumun gerçekleşmesini etkileyen temel sebeplerden bahsedelim.

Doğumun gecikmesinin sebepleri

hamile kadın

Geciken bir doğum annede endişe ve rahatsızlık yaratabilir. Bebeğin doğmasını beklemek olağandışı bir durum değildir, hatta oldukça normaldir. Ancak, bu bekleme süresi artık dayanılmaz yorgunluk semptomları göstermeye başlayan annenin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Doğumun gecikmesinin çok fazla sebebi vardır. Ancak, genelde doğum aşağıdaki sebepler nedeniyle gecikir.

  • Genetik faktörler. Annesi veya kız kardeşleri de aynı durumu yaşamış olan kadınlar geç doğum yapabilir. Bunun sebebi, ailedeki benzer vücut yapısıdır.
  • Müstakbel annenin ana vücut dokularının yeterince esnek olmaması.
  • Veride tutarsızlık. Bu durumlarda, gebelik süresi doğru bir şekilde kaydedilmemiştir. Bu da, doğum süresiyle ilgili büyük değişikliklere sebep olmaktadır.
  • Özellikle plasentayı etkileyen bazı enfeksiyon hastalıklarının görülmesi.
  • Yüksek stres veya stres yaratabilecek ani bir olay.
  • Uzun süren regl dönemleri.
Erken doğum

Erken doğumun sebepleri

Bebeğin doğumu, hepsini tam olarak bilemediğimiz bazı sebepler nedeniyle erken gerçekleşebilir. Erken doğum, gebelik döneminin otuz yedinci haftasından önce gerçekleşen doğumdur. Bu durum oldukça yaygındır. Dünya çapında milyonlarca bebek erken doğmaktadır.

Erken doğumun başlıca sebepleri şunlardır:

  • Ergenlerde ve genel olarak yirmi yaşın altındaki kadınlarda daha sık görülür.
  • Belli durumlardan stres yaşamak veya sürekli stres altında olmak.
  • Alkol ve tütün kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar.
  • Şiddetli fiziksel darbe veya membranın enfekte olması nedeniyle plasentanın zarar görmesi. Bu sürecin sebebi, fetüsün korunması için bir reaksiyondur.
  • Amniyotik sıvının normal değerlerden hızlı bir şekilde artması. Bu duruma Hydramnios adı verilir.
  • Rahimin, boşluktaki bozukluklar nedeniyle doğru bir şekilde genişleyememesi.
  • Özellikle ikiz ve üçüz gibi hamileliklerde daha yaygındır. Çünkü alan fetüsleri uzun süre tutabilecek kadar geniş değildir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.