Anne ve Babaların Ebeveyn Olmaya Adapte Olma Yöntemleri

Anne ve Babaların Ebeveyn Olmaya Adapte Olma Yöntemleri

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2018

Bir bebeğin dünyaya gelmesi, tüm aile üyelerinin mutlu olacağı bir olaydır. Bununla birlikte, yenidoğan bir bebeğe bakmak, çok fazla zaman ve enerji gerektirir. Birçok ebeveyn, anne ya da baba olmak hakkında belli bir oranda belirsizlik yaşıyor. Bu hislerle nasıl başa çıkacağınızı bilmek size çok yardımcı olacak.

Bir çiftin hayatına yeni bir bebek girdiğinde, bu büyük mutluluk duyulan bir zamandır. Ama bu, aynı zamanda, her iki eşin de uyum sağlaması gereken yeni ve alışılmamış bir deneyimdir. Bu yüzden, bu süreçte mümkün olduğunca fazla sabır ve de bol sevgi gerekir.

Bu çok büyük sorumluluklardan oluşan bir dönemin başlangıcıdır. Yeni anne ve baba, bu küçük mucizeye iyi bakmanın yollarını öğrenirken, gelecekte karşılaşacakları zorluklarla yüzleşmek için de hazırlıklı olmalıdır.

İki ebeveynin de, hayatlarının ne kadar çok değişeceğini anlaması çok önemlidir. Bu bir gelişme ve öğrenme dönemi olacaktır ve ikisinin de hem daha iyi birer ebeveyn hem de daha iyi insanlar olmalarını sağlayacaktır.

Bir bebek tüm alışkanlıklarınızı değiştirir

Ebeveyn olmak, ev hayatınıza zarar verir, ama bu aynı zamanda tatmin edici ve zenginleştirici bir deneyim olacaktır. Biraz planlama ve ön bilgi ile, ebeveynliğe uyum sağlamak için daha donanımlı olacaksınız.

Anneler ve babalar, yenidoğan bebeğin ihtiyaçları, ona sürekli bakmak ve dikkat etmek gerektiği için bunalmış hissedebilirler. Ailenize katılan yeni üyeyle birlikte gelen değişikliklere hazırlıklı olmak, daha iyi ve daha hızlı uyum sağlamak için birkaç strateji belirlemek çok önemlidir.

Rahatlamanızı ve eğlenmenizi sağlayacak etkinlikler planlamaya çalışın. Bu, her iki ebeveynin de stres seviyelerini azaltmaya, belirsizlik ve kargaşayla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olacaktır.

Ebeveynliğe alışmak için ipuçları

yorgan altında aile

Ebeveynlerin bebeklerinin doğumundan sonra yaşadıkları uyum süreci, korku ve güvensizlikle dolu bir mücadele olmamalıdır. Doğru bilgilerle duygularımızı yönetebilir ve çocuk sahibi olmanın, hayatın bize sunabileceği en büyük hediye olduğunu anlayabiliriz.

İşte ebeveynliğe adapte olmak için birkaç öneri:

  • Doğum yapacağınız gün gelmeden önce, evdeki her şeyi hazır edin. Birçok malzemeniz olduğundan emin olun. Buna sadece bebek eşyaları değil, aynı zamanda, anne, baba ve ailenin en yeni üyesiyle tanışmaya gelecek olan misafirler için yemek, içecek ve banyo malzemeleri de dahildir.
  • Kendinizin ve eşinizin ihtiyaçlarını karşılamak için bir denge kurduğunuzdan emin olun.
  • Günlük işlerinizi, eşinizle birlikte planlayın. Her şeyi takip edebilmek için bir liste ya da ajanda kullanın, böylece bebeğiniz günlük işleri halletmenizi engellememiş olur.
  • Ailenizin ve arkadaşlarınızın yardımını kabul edin. Onlara bebeğinizle vakit geçirmek ve onun gelişiminin bir parçası olma şansını vereceksiniz. Bu sırada, siz de eşinizle vakit geçirmenin tadını çıkarabilir ya da birkaç işinizi halledebilirsiniz.
  • Bebeğiniz için mobilya seçin ve oda dekorasyonu yapın. Hep birlikte uzun bir süre aynı odayı paylaşmanız çok iyi bir fikir değil: hem çocukların hem de çiftlerin yalnız vakit geçirmeye ihtiyacı vardır.
  • Bebeğinize çok sevgi ve şefkat gösterin. Bu, çocuğunuzla olan bağınızı güçlendirecek, ailenizin modunu yükseltip özgüveninin gelişmesini de sağlayacak.
  • Mesleki sorumluluklar, ebeveynlerin evdeki rolüne engel olabilir. Her ikisini de ihmal etmemek için doğru dengeyi kurmaya çalışın.

Bir bebeğin doğumu harika bir olaydır ve evinize neşe getirir. Fakat ebeveynliğe ve onunla birlikte gelen tüm yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlamak duygusal dengesizliklere sebep olabilir. Bunların ne kadar ciddileştiğine bağlı olarak, yeni ebeveyn olan kişiler, bu yükü hafifletmek için profesyonel yardım ya da tavsiye alabilir.

Yeni ebeveynler, ailelerinin bu yeni üyesini yetiştirmek için en iyi seçimleri yapmalıdır. Bebekleri asla küçümsemeyin: Küçük olabilirler ama akıllı ve hislidirler. Siz daha fark etmeden, bebeğiniz hane halkının kontrolünü ele almış kişi olabilir.

Son olarak, henüz anlayıp anlamadığından emin olmasanız bile çocuğunuza doğru davranışları ve değerleri öğretin. Bu, ufaklığın düzgün bir tavırla büyümesine yardım eder ve böylece ailenin gelecek yıllarını da kolaylaştırmış olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
  • Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
  • Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
  • Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.